Спадщина. Чагів. Палац. Експедиція, осінь 2018 року.

Mar 20, 2020 22:40

В нинішньому селі Чагів мешкає близько 800 осіб, хоча ще у XIX столітті (за даними перепису 1897 року) тут проживало 1286 мешканців. Офіційне літочислення села ведеться від 1527 року, хоча ходить мережею ще й 1734 рік (рік офіційного заснування), а ще є гіпотези, що Чагів, це старовинне село Чагівець, яке зруйнували монголо-татари.





Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html





















У Чагові, за сучасною будівлею школи, стоять руїни цікавого палацу (чи то великого садибного будинку) - досить рідкісний приклад модерну в садибній архітектурі. Хто звів цю симпатичну будівлю - достеменно з'ясувати не вдалося. Найімовірніше, це були одні з останніх власників поселення - поміщики польського походження Грущинські. Краєзнавець Д. Антонюк пише, що місцеві називають власником пана Яновського. Так чи інакше, його історія ведеться з другої половини XIX століття і скоро, найпевніше, обірветься…



















В радянський період в палаці була школа, але коли 15 років тому звели нову школу, старий палац виявився не потрібним і почав стрімко руйнуватись. Черговий приклад сільського ганьбища, черговий приклад дикого нерозуміння місцевими мешканцями власної вигоди, черговий зразок безмозкового сільського керівництва.















Ще на початку 2018 року палац стояв відкритий усім вітрам, без вікон і дверей. А вже на наше відвідування на всіх вікнах були решітки й вікна були щільно забиті дерев'яними щитами. На всі дверні прорізи поставлені двері й все під замками.



















Що чекає палац надалі не зрозуміло, в першу чергу через те, що невідомо, в чий власності він нині перебуває. З поміченого вже на етапі розбору матеріалу - якісь то повідомлення в пластикових файлах для документів на стовпах ґанку, прикриті блакитними картонками та під ними видрук образів. Можливо, збираються спорудити черговий монастир, але оскільки прикрите картонками - то може вже й ні. Як що хто має відповідь на питання - просимо написати у каментарях.






погляд з небес


















Автор - v1snyk, у своєму LJ написав наступне: ...Довелось прочитати в Інтернеті, як місцеві розохочували дітей лазити у відверто аварійну споруду - виламали сходи на другий поверх(!), а у вікні повісили дохлого пса(!!!). Я не знаю усієї передісторії, тому утримаюсь від радикальних суджень і скажу м’яко: хворі виродки... але сходинок на другий поверх такі нема...

2017. Завдяки v1snyk-у, ми побачимо палац зсередини
















та яким він був зовні










ще декілька кадрів - від "Україна Інкогніта"












та Андрія Бондаренко




Джерела:
http://ukrainaincognita.com/vinnytska-oblast/orativskyi-raion/chagiv/chagiv-nevidomyi-palats
https://v1snyk.livejournal.com/35826.html
http://andy-travel.com.ua/rezydenciyi-verhnogo-porossya

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.
Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.
Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter

Технічні партнери проєкту:
найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні


та



хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!
P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

палац, руїна, Вінничина, погляд з землі, погляд з небес

Previous post Next post
Up