Спадщина. Шпола (Верхня Дар'ївка). Садиба Абази. Експедиція 2018 року.

Oct 04, 2019 18:34

Шпола - місто, центр Шполянського району Черкаської області. Розташована в долині річки Шполки в самому центрі України. Біля міста знайдено залишки трипільської культури та скіфські кургани. Походження назви пов’язують з балкою, яка колись була на місці Шполи та служила природною межею між степом і лісостепом. Поляки називали цю місцевість Вспольє, що згодом трансформувалась в Шполье, Шпола.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html











Існує версія походження назви міста від давньоруського слова “шполик”, що означає совок, яким черпають воду. За формою тодішнє поселення нагадувало саме цей предмет. Назву міста також пов’язують зі словом “поле”, але це лише припущення.












Шпола була у власності поляків, а потім увійшла до складу Російської імперії, належала генералу Висоцькому, потім відійшла до Миколи Лопухіна. У 1850 році його внучка Катерина Федорівна Скородулі продала Шполу разом з селами Мар'янівка, Сігнеевка і Васильковом Орлову за умови, що той побудує кам'яний собор в Шполі в пам'ять її родичів князя Григорія Потьомкіна і її матері Дарії Лопухиной.









Жінка в білому платті зі снопом пшениці на сучасному гербі Шполи - Дарія Лопухіна. Саме її увіковічили вдячні за розвиток міста жителі Шполи. Але храм Орлов так і не побудував храм, хоча Катерина Федорівна відрахувала 30 тисяч сріблом, і в кінцевому підсумку в 1858 році перепродав маєток у 18 тисяч десятин статському раднику Російського царя Олександру Агієвичу Абазі. Шпола стала стрімко розвиватися як економічно, так і соціально.













На околиці міста, зараз це село Верхня Дар'ївка знаходиться садиба Абази: палац (середини 19 століття), службовий флігель (початку 20 століття) та парк (70 га, початку 19 століття). Забудова і планування маєтку проходила під пильним наглядом власника. При будівництві використовували граніт, мармур, свинець.











З боку головного в'їзду видніється простий фасад палацу в стилі пізнього класицизму з білими колонами, досить строгий і стриманий. Але, якщо обійти його, відкривається зовсім інша картина: відкрита тераса з колонадою тосканського ордена.








Підстави колон прикрашені рослинними орнаментами, літерою "А" (або від Абаза, або від імені царя Олександра, тому як ці колони були виготовлені в Петербурзі в майстерні царя Олександра II) і короною над нею. Мотиви декору паркового фасаду палацу пояснюються молдавським походженням князя.










У палаці на той час був водопровід, каналізація та газове освітлення. Кажуть що флігель знаходиться в поганому стані, але зовні такого не скажеш. Абаза побудував за свої кошти кам'яну церкву, зруйновану комуністичною владою в 30-х роках 20 століття, а також першу початкову школу в Шполі, яку народ прозвав "Абазівка".












Вартий уваги також парк. Абаза був зачарований уманською “Софіївкою”. Звичайно шедевр повторити не вдалось, але затишний дендропарк в Шполі все ж створили. Місцеві породи дерев розбавлені екзотичними - пірамідальним дубом, залізним деревом. Липи нагадували про історичну батьківщину Абази. В саду було велике різноманіття яблунь та абрикос, що збереглись до нашого часу.












В Шполі було дві дерев’яні церкви Троїцька та Миколаївська, побудовані в 1784 та відповідно в 1786 роках, а також синагога. Та, на жаль, вони не збереглися. В 1851 році тут почав діяти цукровий завод, на якому працювало 500 осіб. В 1858 почав діяти паровий млин. Справжнім стимулом для подальшого промислового розвитку стало проведення у 1874 році залізниці та побудова залізничної станції, наступного року з’явився телеграф.












Палац з прилеглою територією Олександр Абаза подарував своїй доньці Пелагеї, коли вона виходила заміж за графа Урусова.
За переказами, в 1917 році Урусови, спішно покидаючи маєток, сховали частину своїх заощаджень в колонах палацу.

флігель та господарські споруди









все що залишилось від "славетної" піонерії...


Очевидці розповідають, що в 40-х роках до Шполи приїхав загадковий гість, який безжально понівечив чавунні колони княжого маєтку у Верхній Дар'ївці. Чи знайшов він щось - невідомо. Цією людиною був Олександр Урусов, син колишніх власників міста. Через кілька років до Шполи прибув невідомий чиновник і попередив директора дитячого будинку, що був в маєтку Урусових, що, можливо, в місто незабаром приїдуть люди з проханням продати колони, але продавати їх ні в якому разі не можна. Отже, питання, чи є в Шполянському палаці скарби, залишилося відкритим і досі мучить душі романтиків.

погляд з небес












З приходом радянської влади в маєтку розмістили притулок для сиріт і дітей репресованих. Після Другої світової війни палац став притулком для дитячого будинку, потім - загальноосвітньою школою-інтернатом, а тепер - спеціалізованою школою-інтернатом для хворих дітей.

2007 рік














ту на флігелі ще присутня фігурна дерев'яна різьба, якої у 2018 році вже набуло...




Джерела:
https://kolokray.com/f/shpola--dvorets-abazy.html
http://www.travelua.com.ua/cherkashhina/shpolyanskij/shpola.html
http://www.landarchitecture.org.ua/doku.php/objects/shpola

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.
Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.
Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter

Технічні партнери проєкту:
найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні


та



хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!
P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

маєток, палац, Черкащина, погляд з землі, погляд з небес

Previous post Next post
Up