Спадщина. Буськ. Синагога. Експедиція 2017 року.

Mar 25, 2018 14:33

Велика цегляна синагога, яка збереглася до сьогодні, була побудована у 1842-1843 роках у стилі бароко. Розташована поблизу нової площі Ринок. У фінансуванні будівництва взяв участь львівський купець Якуб Ґланзер.






Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.




Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html











Побудована в прямокутному плані синагога має квадратну залу для молитви. Стіни, зведені з тесаних каменів, обтиньковані зовні та всередині. Стіни молитовного залу були прикрашені карнизом. Приміщення освітлюється двома півкруглими та одним круглим вікном.












Західна сторона розділена на два поверхи. На східній стіні була ніша для Тори, прикрашена двоповерховим неокласичним порталом, увінчаним архівольтом. З боків стояли два ряди колон із коринфськими капітелями. Під час Другої світової війни елементи інтер’єру головного залу синагоги використано як будівельний матеріал.








За радянських часів у синагозі діяв спортзал, згодом її перетворили на склад, а пізніше в одній частині синагоги були житлові приміщення, з іншої ж зробили смітник. Будівля швидкими темпами руйнувалася.

так було на початку ремонту







На початку 2000-х років, з метою збереження цінної пам’ятки було вирішено передати незаселену частину громаді християн-євангелістів. Завдяки їм споруда тепер частково відреставрована. Хоча було частково змінено планування, основні елементи декорацій були законсервовані та збережені.

Відремонтована частка будинку зараз. Зовні





Єврейська громада в Буську бере початок ще з XVI століття. Відомо, що за переписом 1864 року у Буську проживало 5297 осіб, з них 1566 євреїв, що становило майже 35 % жителів міста.

і в середині







Джерело:

http://shtetlroutes.eu/uk/busk-putvnik/

http://ukrtravel.blogspot.com/2009/03/blog-post_13.html

http://wikimapia.org/18588905/uk/Дім-молитви

http://ujew.com.ua/evrejskij-shtetl-v-galickom-buske

http://shtetlroutes.eu/uk/yizkor-book-of-busk/

http://myshtetl.org/lvovskaja/busk.html

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні


та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!
P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

полуруина, напівруїна, синагога, Львівщина, Львовщина

Previous post Next post
Up