Спадщина. Чортків. Замок. Частина 2.

Apr 03, 2017 22:23

Початок тут

Осінь 1655 року. Місто і замок захопили об'єднані козацько-російські війська. Брацлавський воєвода Павло Потоцький був захоплений в полон.
1672 рік. Османська імперія почала війну (1672 - 1676) з Річчю Посполитою і вторглася на підконтрольні полякам землі. Величезна турецько-татарська армія, очолювана особисто султаном Мехмедом IV (1642 - 1692) на своєму шляху осаджує, штурмує і руйнує безліч замків і фортець. Після захоплення Кам'янця, турецько-татарські війська продовжили наступ у напрямку Бучача і Львова. По дорозі вони захоплюють і руйнують Чортків. Результатом першого етапу військової компанії був висновок Бучацького мирного договору (18 жовтня 1672), згідно з яким Поділля переходило під владу турків.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html

























тут починаються городи









1672 - 1683 роки. Чортків знаходиться під владою турків. На захоплених землях турки впроваджували новий територіально-адміністративний поділ. Так Чортків став центром Чортківської нахії, що входила до складу Подільського пашалика. Намісник турецький паша влаштував свою резиденцію в Чортківському замку.
1683 рік. Польські війська під керівництвом Андрія Потоцького витіснили турецький гарнізон з міста.
1699 рік. Між Османською імперією і «Священної Лігою» (Австрія, Венеція, Річ Посполита і Росія) був укладений Карловицький мирний договір, згідно з яким Річ Посполита знову отримувала контроль над Поділлям. Чортків офіційно повернувся під владу поляків.
?. Замок переходить у власність роду Садовських.

тут, вже лютий песець, він же самобуд ...











родзинка огляду - відхоже місце під вежею ...

























18 століття. Замковий палац перебудовується. До цього моменту замок втратив своє оборонне значення і тому його укріплення пристосовують під житлові потреби. У цей період дві оборонні вежі, що примикають до старого палацу, були перетворені в палацові ризаліти. Із зовнішньої стіни палацу, на території між виступаючими за лінію стін вежами, була влаштована відкрита тераса. Під терасою перебували підвальні приміщення, подані з зовнішньої сторони замку аркадою.
1779 рік. Г. Садовський здає замок в оренду австрійському уряду. У стінах старіючего укріплення австрійців розмістили склади.
Початок 20 століття. Подільське туристично-краєзнавче товариство провело консервацію руїн замку.

зайдемо на подвір'я замку


























11 лютого 2010 року. За розпорядженням Кабінету Міністрів України замок в Чорткові був переданий Міністерству регіонального розвитку та будівництва. Раніше замок перебував на балансі адміністрації області. Замок увійшов до складу Національного заповідника «Замки Тернопілля». Його руїни планують спочатку законсервувати, а потім реставрувати.
У серпні 2010 архітектурна майстерня Юрія Вербовецького завершила розробку попереднього проекту, на основі якого можуть бути проведені роботи з реставрації та пристосування замку. Проект розроблявся на замовлення Національного заповідника «Замки Тернопілля».

спустимося в доступний і розчищених підземних ярус






















Проект передбачав розмістити в відреставрованих і відремонтованих приміщеннях замку музеї, картинні галереї, ресторани і номери готелів (від простих до елітних), а так само всілякі тематичні атракціони і т.п.
Проект розроблявся ще до того, як на замчище були проведені ґрунтовні археологічні розкопки і тому, ймовірно, проект реставрації та пристосування замку згодом може змінитися. Наприклад, на момент створення проекту не були точні відомості про місцезнаходження замкового колодязя, про структуру зруйнованих замкових веж і підвальних приміщень комплексу.

























Наши дни. Замковый комплекс относительно неплохо сохранился. Оборонительные стены уцелели на значительную высоту практически по всему периметру, сохранились две башни (из 4-х) и руины перестроенного дворца, примыкающего к уцелевшим башням. От большинства внутренних построек остались многочисленные подвалы и фрагменты стен. Замок, переданный на баланс Национального заповедника «Замки Тернопілля», готовят к реставрации.

піднімемося наверх і пройдемо руїнами палацу
















нутрощі південно-західної вежі











Частина 1.

Далі тут

Джерело:

http://zamki-kreposti.com.ua/ternopolskaya-oblast/chertkovskij-zamok-chortkov

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції і існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини і нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>>
and support us!

подвалы, палац, Тернопілля, Тернопольщина, підвали, дворец, руины, замок, руїни

Previous post Next post
Up