Спадщина. Копилів. Садиба фон Мекков. Експедиція 2016.

Feb 10, 2016 18:43

Сьогодні ми подивимось на руїну палацу садиби фон Мекків - будівлю XIX століття в селі Копилів, Макарівського району, Київської області, яка незабаром може розвалитись та зникнути.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_3768_3771_middle.png


Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html




переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/DJI00105_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/DJI00106_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/DJI00111_middle.png

От же, колишня садиба "залізничних королів" - сім'ї фон Мекк, друзів і родичів П. Чайковського. Будинок був побудований Миколою Карловичем фон Мекком в 1888 році.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/DJI00112_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/DJI00113_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/DJI00114_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/DJI00115%202.png



Микола Карлович був одним з тих, хто залишився у живих з 11 дітей фон Мекків (взагалі-то, Надія Філаретівна, мати Миколи Карловича, народжувала 18 разів! Надія Філаретівна була родичкою Потьомкіна по материнській лінії.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/DJI00117_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/DJI00119_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/DJI00120_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/DJI00121_middle.png



В юні роки Микола Карлович вступив до училища правознавства, але не закінчив його, а у 20-річному віці вирішив зайнятися сімейною справою - залізничною. Почав він з помічника кочегара; потім - машиніст, а вже потім - начальник станції. У 25 років його обрали директором, а потім вже і Головою правління Московсько-Казанської залізниці. Він досить вміло керував великим концерном, та й робітників своїх не забував.

прогуляємося навколо будівлі:




переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_3764_middle.png



мабуть, тут був фонтан




переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_3807_3811_middle.png

У 1884 році Барон фон Мекк Микола Карлович - залізничний магнат, колекціонер, меценат, син великого капіталіста, залізничного інженера, співвласника низки залізниць Росії К.Ф. одружився з племінницею П. І. Чайковського, внучкою декабриста В.Л. Давидова Ганною Львівною Давидовою, донькою рідної сестри Чайковського Олександри Іллівни. Ганна Львівна народила йому 5 дітей. Чайковський (дядько дружини Миколи Карловича) називав його «очаровательным человеком» і «добрым Колей». Чайковський бував в Копилівському маєтку, коли ще не був повністю добудований садибний будинок. Петро Ілліч бачив, як зводять стіни кімнати для гостей, яка була призначена і для нього.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_3772_middle.png





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_3774_3775_middle.png





Перший будинок склали з колод на цегляному цоколі в стилі «дачного модерну». І це, дійсно, була дача, хоча фон Мекки приїжджали сюди й взимку. Так, в 1909 році на Різдво тут відзначали Срібне весілля Миколи Карловича та Анни Львівни. Чайковський бував в цьому будинку як мінімум два рази - в 1889 і 1890 роках, про що він із захопленням згадує в листах (в садибі нерідко бували художники, поети, музиканти. Тут велися бесіди, влаштовувалися музичні вечори та вистави).



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_3778_3779_middle.png







У 1898 році сталося нещастя - через несправність димоходу будинок загорівся і згорів дотла. Його досить швидко відновили. Обриси садиби відтворили практично без змін, але зовні кладку з колод обшили дошками, дранкою та обтинькували. Будівля була дуже цікавою, ошатною і зручною. Будинок був побудований в стилі "дачний модерн".





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_3789_3794_middle.png





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_3796_middle.png



Будівля має 2 поверхи, мансарду і невелику терасу. Прикрашена геометричним орнаментом, виконаним з дерева і романтичними загостреними башточками на даху. Навколо будинку було посаджено парк площею 9 гектарів. Старі мешканці згадують, що колись тут була прекрасна алея тополь, які, стикаючись кроною, утворювали над дорогою романтичний зелений тунель. До наших днів збереглися ялинова і липова алеї. Ялини привозили в маєток вже «дорослими», у великих діжках-бочках. У парку було безліч хвойних дерев упереміш з липою і дубом.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_3798_3802_middle.png









Фон Мекк вирив в селі Копилів два ставки, в які надходила вода з річки Здвиж. Один з них, менший, був присадибним, інший - для селян. Це був один з етапів створення складної системи меліорації, яка за кілька років зробила родючими піщані ґрунти села. Ще Микола наказав провести дорогу від Київської траси до села і засадити її тополями, які добре вбирають вологу. Уздовж дороги вирили канави, в яких збиралася дощова вода.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_3812_3813_middle.png







переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_4502_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_4503_middle.png

Були й інші нововведення, які побудував і організував Микола Карлович у селі Копилів - водонапірна вежа, конезавод, молочна ферма, млин, розарій. Селяни цінували свого енергійного пана - адже він створив для них можливість хорошого заробітку. Крім того, фон Мекк допоміг місцевим жителям заснувати кооперативне товариство і місцевий банк. Та й людьми фон Мекки були простими - приязно спілкувалися з сусідами, ходили разом з усіма до церкви, їздили на ярмарок.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_4504_middle.png





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_4505_middle.png





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_4507_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_4509_middle.png

Микола був абсолютно відчайдушним автолюбителем, як і його син Марк і донька Галина. Микола Карлович сам брав участь в перегонах, був у автомобільних товариствах, організовував автопробіги. Першим його автомобілем був німецький «Даймлер». Згодом Микола «зібрав» у себе найбільший автопарк у Москві: 10 автомобілів і 2 автобуси. Один зі своїх автомобілів фон Мекк привіз до Копилова. Його притягли з залізничної станції на спеціальному возі з платформою. Селяни довго потім згадували це механічне диво, адже машина була першою в окрузі.

зайдемо подивляться на жахи всередині

" alt="" />





У 1910 році маєток було продано, більш як 30 молодих копильчан пішли за фон Мекком в Росію, щоб отримати роботу при інших його підприємствах. А купив садибу інший поміщик для своєї поміщиці-дружини. Вона не сподобалася місцевим жителям, так і сама не дуже-то сюди прагнула. У маєтку вона практично не з'являлася, тут жив один тільки управитель.







тамбур з ґанком










Після революції тут була агрошкола (тополі вирубали, а канави засипали, і тепер, в дощову погоду, уздовж дороги тягнуться безмежні калюжі.). Німці у другу світову тут влаштували свій штаб. У 1943-45 роках в будівлі був госпіталь для поранених, який в мирний час став лікарнею.
З 1954 року в будівлі садиби розмістилася школа, потім - здається, музична школа.

сходи на другий поверх






Микола Карлович на відміну від деяких своїх родичів не емігрував після революції. Він продовжував працювати на залізницях, брав участь в проектуванні перших ліній Московського метрополітену. Його кілька разів заарештовували, але потім випускали. За нього клопотали то колеги-залізничники, то друзі по автоклубу. Однак в 1929 році Микола Карлович був заарештований за звинуваченням у шкідництві та розстріляний. Його донька, Галина Миколаївна фон Мекк поїхала за кордон. Вона написала книгу спогадів англійською мовою. Дотепер жива і процвітає внучка Миколи Карловича Тетяна Олексіївна фон Мекк-Себенцева. Зараз вона бере діяльну участь в збереженні та відродженні садиб, пов'язаних з іменами її предків, але до цієї скоріш за все не дійшла...











Будівлю внесено до Державного реєстру архітектурних пам'яток національного значення. Вона знаходиться в катастрофічно-аварійному стані. Однак, ще до кінця 1990-х років, за словами місцевих жителів, будівля виглядала досить пристойно і вимагала тільки звичайного ремонту. У 2000-х роках ділянку з садом і будівлею були віддані в оренду столичному бізнесмену, після чого дача фон Мекків почала напрочуд швидко руйнуватися. Мешканці селища Копилів припускають, ґрунтуючись на відповідних чутках, що ця занедбаність має свідому природу - відверті руїни без особливих проблем будуть зняті з державного обліку, земельна ділянка перестане вважатися охоронною зоною і там можна буде будувати що завгодно.











Реконструкція садибно-паркового комплексу до Євро-2012 передбачала повне відтворення атмосфери XIX століття. В рамках проекту садиба барона фон Мекка повинна була бути відновлена ​​з камерним музичним салоном П. Чайковського, побудований театр на 500 місць, планувалося обладнати співоче поле для проведення масових фестивальних дійств. В архітектурному стилі тієї епохи також хотіли побудувати п'ятизірковий готель на 50 місць. На жаль, до реалізації цього проекту так і не приступили, а інформацію про реконструкцію з офіційних інвестиційних сайтів після закінчення чемпіонату вилучили.











переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2016/FEBRUARY/KOPYLOV/IMG_4485_middle.png

З кожним рогом надія що садибу все-таки відновлять згасає, хоча все ще є. Адже не дарма вона простояла 120 років і пережила стільки господарів.

Джерела:
http://agritura.livejournal.com/25270.html
https://uk.wikipedia.org/wiki/Садиба_фон_Мекк
http://sights.com.ua/dostoprimechatelnosti-v-ukraine/pamyatniki-arhitektury/kievskaya-oblast/kopilov/usadba-fon-mekka-v-kopilove/
http://www.doroga.ua/poi/Kievskaya/Kopylov/Usadjba_fon_Mekka/1062

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.
Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.
Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter

Технічні партнери проєкту:
найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні


та



хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!
P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

усадьба, руїна, Київщина, руина, садиба, Киевщина

Previous post Next post
Up