Спадщина. Верхівка. Палац Собанських. Експедиція 2015 року.

Feb 02, 2016 17:05

Верховка - Верхівка - Wierzchowka.
Тростянецький район Вінницької області.
Раніше - містечко Верхівка Брацлавського повіту Подільської губернії.

Текст і частина фотографій наведених у даній статті використані з люб'язного дозволу Сергія Котелко, з його розповіді, після відвідин 12 жовтня 2008 і 26 вересня 2009 Верхівки. Текст з того часу не втратив актуальності. Фотографії проекта від квітня 2015, як завжди, доповнять розповідь.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file22_middle.png

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html



Після занепаду і печалі, побаченої нами в сусідній Ободівці, де колишня велич архітектури та роду власників тепер тільки вгадується, проїхавши всього якихось вісім кілометрів, потрапити в практично не зворушений часом прекрасний палац - це з розряду фантастики. Але ми ж для того і є, щоб казку робити буттям - і ось, ми у Верхівці!





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file6_middle.png

Поблукавши по поганих дорогах і двічі звернув не туди, ми переїхали через міст і побачили ось це диво. Попереду нас чекав чудово оформлений в'їзд до маєтку, з прибрамним будиночком, який власно сам міг би цілком зійти за палац.





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/IMG_2_5_middle.png

Здається, дивовижний сільський поміщицький пейзаж.





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file9_middle.png

Красива стіна червоної, саме червоної цегли огороджує володіння уздовж старої дороги.





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file8_middle.png

Стіна закінчується вежею, що стоїть на березі.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file7_middle.png







Пройшовши ворота потрапляєш в прекрасний парк, вузька головна алея якого веде прямо до палацу, розташованому на пагорбі.





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file10_middle.png



Герб Собанських (Юнак)



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file11_middle.png



Ґанок, що виходить в парк. Коли спочатку бачиш палац, не чекаєш ще, яким буде його головний фасад.





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file12_middle.png





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file13_middle.png



А ось і він, головний фасад палацу у Верхівці! Франція, та й годі!)





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file23_middle.png

Палац, за нашими мірками, у відмінному стані, навколо клумби з квітами - видно, що навчальний заклад, в ньому розташований, намагається доступними засобами підтримувати красу.







переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file38_middle.png

Головний фасад і головний вхід до палацу. У палацу цілих чотири ґанки, на кожній стороні, хоча він не дуже великий. Думаю це пов'язано з особливостями власників. Їх було двоє. Два брати Собанських.





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file43_middle.png



зосереджуємо увагу на п'ятикутну зірку ...





Фігури лицарів охороняють головний вхід



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file25_middle.png

Верхівка ймовірно була заснована в 1600-му році, хоча особливо точних даних немає. Проте є легенда, з якої випливає, що своїм виникненням Верхівка була зобов'язана підприємницькому духу - колись через ці місця тягнувся "чумацький шлях" до Чорного моря - тут слідували вервечки обозів, возів і т.п. Заповзятливий єврей заснував тут невелику корчму, "коршомку". Місце ставало популярним і незабаром "коршомка" перетворилася на повноцінну корчму, біля неї з'являються безліч єврейських крамниць, які торгують тим, що потрібно в дорозі. Повільно це перетворюється на єврейське містечко, селище. Чумаки роблять його постійним пунктом своїх зупинок. Така ось легенда.*
Розташувалася Верхівка при злитті річок Дохно і Берладинка. Давнє володіння Потоцьких (Potocki), потім перейшло до Собанських (Sobański). Поблизу Верхівці були укріплення, збудовані Богданом Хмельницьким в 1654 році. Довгий час Верхівка входила в Ободівского ключа і розділяла з Ободівкою спільну історію. З початку XIX століття користується правами містечка. У 1857 році у Верхівці налічувалося 415 дворів і 2973 мешканців, з яких 722 євреїв. Наприкінці 1880-х було вже 357 дворів і 2467 мешканців, з яких 690 євреї**. Цікаво що зараз у Верхівці нараховується 1261 мешканець - тенденція до скорочення населення триває.

* Праці Подільського єпархіального історико-статистичного комітету, 1901, стр 151-152.

**  Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich.



Панорама Верхівці. 1914 рік.



У своїй розповіді про сусідню Баланівку ми описували її власника, Ієроніма Собанського (Hieronim Sobański) - чоловіка музи Пушкіна Кароліни Собанської (Karolina Sobańska), і, за однією з версій, засновницю одеського курорту Каролино-Бугаз. Ієронім, мав велике хліборобне підприємство в Одесі, залишив (в Одесі) величезні "Собанські казарми" і Собанський провулок. Ієронім і був першим з Собанських, що володіли Верхівкою. Розлучившись із Королиною, Ієронім одружився вдруге на Анні Дзіржек (Anna Dzierzek h. Nieczuja) від якої мав зокрема сина Станіслава (Izydor Stanisław Sobański) (1828 (7?) - 1884 (6?)), який володів Верхівкою після батька. Проте ніякої садиби у Верхівці ні при Ієронімі, ні при Станіславі не було. Станіслав Іеронімович в 1852 році одружився з графинею Теклою Єфросинією Тишкевич (Tekla Tyszkiewicz-Łohojska h. Leliwa), яка подарувала Станіславу трьох дітей - двох синів - Вітольда Станіславовича (Witołd Sobański) і Генріха Станіславовича (Henryk Sobański) і дочку, Єфросинію-Марію (Eufrozyna-Maria Tyszkiewicz-Łohojska h. Leliwa). Ієронім, і сам Станіслав Іеронімович поховані поблизу звідси, у Чечельнику, в тамтешній усипальниці Собанських.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/IMG_14_19_middle.png

Верхівка, місць. - Подільської губ., Брацлавського повіту; 1738 мешканців, Дворів 251, православна церква, єврейські синагога і молитовний будинок, школа, 4 постояв. двору, 3 харчевні. Поблизу містечка є залишки укріплень, споруджених Богданом Хмельницьким у 1654 р ..*
* Енциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона. Санкт-Петербург, 1890-1907





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file27_middle.png

Після смерті Станіслава Іеронімовича, що сталася в 1886 році* маєток достався двом його синам, які вирішили перетворити це найкрасивіше місце в одну з великих фамільних резиденцій. У 1891 році Вітольд і Генріх Станіславовичі влаштовують тут красивий парк, загальною площею в 30 гектар. Для цього був запрошений відомий майстер паркових і садових справ В. Кроненберг (Kronenberg). І незабаром же починається будівництво палацу в стилі необароко. Архітектор, на жаль, не відомий. Палац внутрішньо поділений на дві частини, тому тут є чотири входи - по два на кожного брата). Тоді ж були збудовані вже бачені нами романтичні ворота, а також стайні.
* Напис на надгробній плиті Станіслава Іеронімовіча Собанського в Чечельнику. Польські джерела дають іншу дату - 1884.





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file25_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file26_middle.png

Брати Вітольд і Генрик були погодками, 1854 і 1855 народження відповідно. Вони обидва не були одружені. Тільки не варто їм приписувати вже сподіваюся старомодні нетрадиційні потяги - серед мешканців Верхівці збереглися додання, як чоловіки (!) водили до них своїх дружин на ніч ... Ну і звичаї у них там були.
Ось що пише про це Володимир Шмерлінг (Viktor Schmerling):
"... Дружно жили з дівками холостяки Сабанські. Вони всіх жінок ублаготворяли що називається. У Щетиніхи був чоловік, любив чарку випити. "Якщо пан не дасть наган мені, не дасть сорочку з манжетами, так не приходь до дому", говорив він дружині. Прийшла Щетиніха до пана, сорочку і наган просить. З того часу стали панови для чоловіків, у яких дружини на буряках працюють, щоранку по бочці вина виставляти. Юхтім - чоловік Щетиніхи ходив у сорочці з пресованими манжетами, а в базарний день розгулював по селу з наганом. Привозили чоловіки своїх жінок до воріт графським. Жінок на роботу, а самі пити йдуть..."



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/DJI00047_1_middle.png

"Вже дуже жінки ці на мене сердиті були. Натру з ночі підлогу мастикою, а вранці дивлюся - навіть на килимах сліди босих ніг. Що за чорти ходили, думаю. А потім чую пан каже дівчатам: "не потрапляйте Івану в руки, ходити-то ходіть, та не ставайте на підлогу босими ногами" - згадує колишній лакей верхbвських Сабанських Тесменетский. Якщо в селі Стратівці або Верхівці хата під залізним дахом, "бляхою", значить ходила жінка не тільки на буряки, але й до пана в спальню ".
Сам маєток, або економія, якщо завгодно, був не найбільшим - в 1897 році за ним значилося "всього" 789 десятин землі (приблизно 800 гектар) і охоплював крім самої Верхівці ще й сусідню Верховську Дубину - ферму, за якою значилося ще 581 десятина*. У 1914 році вона трохи збільшилася - за Верхівкою значилося вже 893 десятини.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/DJI00049_1_middle.png

А ось що пише про них у своїх спогадах їх далекий родич Леон Липківський*:
"Станіслав Собанський залишив двох синів: Генріха і Вітольда, які жили дуже усамітнено в резиденції, ними самими ж побудованої; своєю працею і хазяйновитістю вони примножили батьківський наділ, і не раз приходили на допомогу знайомим землевласникам у важкий для них час, позичаючи гроші на тривалий строк та під дуже маленький відсоток, при цьому абсолютно не афішуючи це"
* Moje Wspomneienia. 1849-1912. Krakow, 1913. репринт. стор 106-107



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file28_middle.png

Крім маєтку, у Верхівці, до кінця XIX століття була православна церква, синагога і ще один єврейський молитовний будинок. У 1871 році була відкрита однокласна школа Міністерства Народної освіти, на кінець 1880-х там було 2 вчителі та 50 учнів. У 1901 році вчителями були священник Овсій Михайлович Глованский і вчитель Сергій Дмитрович Гадзінський. Крім цієї школи, існували ще дві школи грамоти - для хлопчиків і дівчаток.
Був у Верхівці пивоварний завод, водяний млин, 63 ремісники і поштова станція. Верхівка мала власного міщанського старосту - ним був в 1901 році Азріль Шимонович Мельников.
У 1884 році у Верхівці була побудована кам'яна п'ятибанева церква в ім'я з дзвіницею. Будівництво велося на пожертвування місцевих парафіян і допомогу від скарбниці. Освячена була в ім'я Св. Апостола Іоанна Богослова. До 1888 року парафіян, серед яких були й жителі сусідньої Малої Стратіївка, налічувалося 3471 душа. Церква мала в користуванні 67 десятин землі. Церква ця повідомимо є і зараз - за описом вона збігається з тим, що ми бачили в Малій Стратіївці. Якщо ми раптом помилилися в атрибутуванні її місця розташування - виправимо.



Парковий фасад палацу, протилежний головному. Тут ґанок з терасою, досить великий.





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file31_middle.png





Цю сторону лицарі не охороняють, зате прикрашають вази.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file42_middle.png







Тут є щось італійське ...



Ці балкони були закладені при капітальному ремонті будівлі в 1958 році. У 1954 в будівлі був повністю відремонтований дах.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file30_middle.png



Від ґанку в парк вели сходи. Їх ще можна побачити крізь хащі.





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file29_middle.png

А далі у парку можна знайти залишки від фонтану.

Ось що пише про парк у Верхівці відомий збірник "Пам'ятки містобудування та архітектури Української РСР":
"Планувальне рішення парку визначалося характером побудови пейзажу в бік ставку, за яким на пологому схилі розмістилося село Верхівка. Велику увагу приділено підбору і розміщенню рослин уздовж головної алеї, криволінійна форма якої дозволяє послідовно розгортати видові перспективи. Парк добре зберігся, в ньому особливо ефектні посадки бука, дуба, ялини, сосни, ялиці, явора, платана. Це добре організований комплекс, в якому глибоко помірковані всі сторони композиційного рішення пейзажу ".
* Пам'ятники містобудування та архітектури Української РСР. Головний редактор: Н. Л. Жаріков





Доля братів Собанських була трагічна. У 1919 році вони обидва виїхали в маєток Волочиськ, що належало Леону Ледоховському. Там, разом з господарем маєтку, вони й були розстріляні.
Якщо пройти вздовж головного фасаду палацу, в глибині парку видно палацові стайні.



Побудовані в один час з палацом і воротами, вони виконані в тому ж стилі необароко.





Дах стаєнь підтримується і прикрашається великими дерев'яними кронштейнами.



ще декилька кадрів...





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/file44_middle.png













погляд з неба...



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/DJI00038_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/DJI00039_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/DJI00041_middle.png





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/DJI00042_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/DJI00044_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/DJI00047_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/APRIL/VERKHOVKA/DJI00049_middle.png

ось такою вийшла розповідь про Верхівку.



Ще раз висловлюю подяку за можливість використовувати текст і фотоматеріли Сергію Котелко і його сайту http://sergekot.com/verhovka/, де за посиланням ви можете дізнатися про Верхівку. знімки зроблені 12 жовтня 2008 і 26 вересня 2009, 12 квітня 2015 року.

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.
Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.
Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter

Технічні партнери проєкту:
найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні


та



хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!
P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

палац, дворец, Віннічина, Винничина

Previous post Next post
Up