Спадщина. Гута. Костел-усипальниця Платер-Зиберга. Експедиція 2017 року.

Aug 02, 2017 00:25

Декілька слів про село Гута. Розташоване за 8 кілометрів на захід від залізничної станції Сокаль, на схилах берегів безіменного потоку. Складається з двох частин: північна до війни називалася Мошків і була більшою за кількістю дворів від південної частини, яка мала назву Шмитків. Цікаво, що на початок 1930-х років у Мошкові не було церкви. Єдиний храм був на західній околиці Шмиткова. Після встановлення радянської влади, назви цих сіл об'єднали в нейтральну для совєтів назву Гута. До села курсують маршрутки зі Сокаля та Червонограда.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html













Неподалік від Себечівського лісу, на краю стрімкого схилу, на захід від церкви Покрова Пр. Богородиці, на диво, майже повністю (маю на увазі конструкцію) стоїть мурована надгробна каплиця в неоготичному стилі. Місце для неї вибрали специфічне, очевидно, щоб її було видно з усіх сторін. Крім того, частково під основу каплиці зробили насип. Зі сходу (зі сторони церкви) біля каплиці проходить цегляний мур (дивно, що його не розібрали).











Від заходу є цегляна підпірна стінка насипу. Каплиця висока, накрита ще старою бляхою, орієнтована з півночі вівтарем на південь. Складається з двох частин: нави та гранчастого вівтаря, кути яких зовні зміцнені контрфорсами. Перед входом ростуть дерева. Над входом (дверей нема) - велике вікно-розетка над яким напис : “CIENIOM RODZINY” (тобто, “тіням родини”). В інтер`єрі вівтарна частина трохи вища, її стіни розписані всілякою дурнею.











Зовні, з півдня, є відкритий вхід під вівтарну частину, де колись були поховані Станіслав Костка Платер-Зиберг (1823-1896), фундатор святині, та його дружина Марія Тереза Борх з Чарторийських (1834-1875). З середини гробниця виглядає як звичайний підвал.












За деякими відомостями ні Станіслав, ні його дружина тут все-таки поховані не були, а їх могили знаходяться в склепи Бебренского кладовища у Бебренскої волості, Ілукстськиго краю (нині це Латвія) зведеному у 1875 році. Зовні, в стіні склепу замуровані 4 мармурові плити з прізвищами графів Плятеров: Станіслав Плятер-Зіберг, Марія (при народженні Борха) Плятер-Зіберг, Ядвіга Плятер-Зіберг, Марія (при народженні Плятер-Зіберг) Велопольска. Виглядає він більш простішим ніж гутівська усипальниця.

склеп на Бебренском кладовищі





Походження роду графів Плятерів слід шукати в середньовічній Німеччині, у Вестфалії, коли в 1210 році був вперше згаданий Вестфальський лицар Гумберт фон Плятер. Предки Плятерів прийшли в Балтію разом з хрестоносцями. Поселившись в Латгалії, вони асимілювалися і прийняли польську культуру, створивши родинні зв'язки з родом Зібергов. Згодом, Плятер-Зібергі стали одним з найвидатніших і впливових родів в Латгалії. Їх власність перебувала не тільки в Латгалії, Відземе і Курземе, але і в Польщі та Литві. На кошти Плятер-Зібергов побудовано кілька садиб, замків, церков, облаштовані парки.

вернемось до гутівсої усипальниці





















Загалом, каплиця в таку погоду виглядає мальовничо: частково оголені від тиньку зовнішні стіни, дерева і кущі біля неї, цегляні мури, але також забутою та покинотую. Тільки рідкі туристи та місцеві підлітки відвідують її, кожні з різними цілями. Кому про історію, а кому - просто випити на природі…

заглянемо в підвал під алтарною частиною











Погляд на останок




Джерела:

rodovid.org

visitdaugavpils.lv

wikimapia.org

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>>
and support us!

костел, усипальниця, Львівщина, усыпальница, руїна, руина, Львовщина

Previous post Next post
Up