Спадщина. Стеблівка. Церква Різдва Богородиці. Експедиція 2015 року.

Dec 19, 2015 18:45

Церква Різдва Богородиці, XVI століття, 1797, належить до хустської групи дерев'яних храмів (Крайниково, Данилово, Сокирниця, Олександрівка) і, як і вони, є зразком так званої "мармароської готики". Зруби церкви збереглися ще з XVI століття, верхня частина, у тому числі дах і вежа над бабинцем, увінчана гострим шпилем, була споруджена під час перебудови 1794 року. Досконала архітектура церкви викликала захоплення у мандрівників і мистецтвознавців, тож церкву зображено на численних малюнках, фотографіях, кресленнях.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1691_middle.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1692_1695_middle.jpg

В сучасних путівниках цієї пам'ятки ви вже не знайдете. Шукайте у мартирологах, серед втрат: "церква Різдва Богородиці XVI-XVIII століття у Стеблівці, пам'ятка національного значення, згоріла у серпні 1994 року, причину пожежі документально не встановлено". Згадують пам'ятку час від часу виключно тому, що неподалік, теж в околицях Хуста, збереглося чотири інші дерев'яні церкви в стилі так званої "мармароської готики", що зустрічається лише в басейні Тиси. Знавці дерев'яної архітектури завжди вимовляють ці назви мрійливо, на одному подиху: "Сокирниця - Крайниково - Данилово - Олександрівка". Ще донедавна цей ряд був довший на одне слово - "Стеблівка", і серед п'яти шедеврів вона була найдавніша. І хоч про церкву нині говорять в минулому часі, виявляється... що її життя продовжується і після "смерті".

Ілюстрації з книжки [Макушенко П.И. Народная деревянная архитектура Закарпатья (XVIII - нач. ХХ в.). М., Стройиздат, 1976]


Стара поштівка




переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1692_middle.jpg

Мандрівник, який заїде до села Стеблівка (колишній Салдобош), буде ошелешений видовищем того, що колись було високою стрункою церквою. Найбільше це нагадує рештки прадавнього ноєвого ковчега, що знайшов свій останній притулок не на горі Арарат, а тут, у закарпатському селі. Сильна пожежа безповоротно пошкодила храм і повністю винищила його верхню частину. Але - ані вогонь, ані чотирнадцять (!) років поневірянь під дощами та снігом просто неба не змогли остаточно підкорити могутні дубові зруби, які стоять тут вже більш як чотири століття. Можливо, серед зими ці руїни виглядають депресивно, але влітку вони схожі на покинутий храм серед індійських джунглів. Ще у 2008 році недоторкані трава, кущі та деревця й справді буяюли тут, всередині обгорілих чорних стін, аж сяючи молодою зеленню на їх чорному тлі. Балки, що навскіс попадали зі склепіння, нагадували стовбури повалених дерев - під ними слід пробиратися обережно, відсовуючи перед собою чагарники та ліани. Серед заростей у самому серці храму, вівтарі, збереглася його головна святиня - кам'яний престол. Отже, згідно з християнськими канонами, це досі храм, а не просто згарище...



[В. Vavroušek. Církevní památky na Podkarpatské Rusi. Praha. 1929]



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1698_middle.jpg



фото Олега Іванусіва у 1992 р., за декілька років перед пожежею



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1699_middle.jpg

Зовні стіни обгоріли менше. Дивом збереглися у пожежі кількадесят простих і різьблених поховальних хрестів, прибитих за традицією ззовні на стінах храму, ступеневі кронштейни, рештки лемеша на понівеченому дашку-опасанні. Стіни мають зеленкуватий колір, подекуди на них росте мох, травичка і навіть квіти. Через те весь храм виглядає породженням самої природи - кількасот років тому зрублені дерева дали життя церкві, а тепер - нові деревця проростають у ній самій.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1711_middle.jpg





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1712_middle.jpg

Висока дерев'яна дзвіниця, що колись стояла біля церкви, теж загинула, але вже не від пожежі, а від людських рук. Свого часу її перенесли до нової православної церкви, а у 1992 році - просто розібрали. Лишилися старі дзвони "Андрей", "Георгій", "Михал", що тепер висять у новій дзвіничці. Написи на дзвонах свідчать про те, що громада замовляла їх спеціально, у кращих фірм: "Вылито фирмой Рихардъ Герольдъ Хомутовъ въ Чехіи", "Сей звонъ купило село Салдобошъ и данно ему имя Михалъ".

Старовинні дзвони "Андрей", "Георгій" і "Михал" перенесені на нову, простеньку дзвіницю. Фото Олени Крушинської, 2008


Так виглядав бабинець через 2 роки після пожежі (фото Олега Іванусіва, 1996 р. [Сирохман М. Церкви України: Закарпаття]


а так - в останні роки (фото Олени Крушинської, квітень 2009 р.)


З північного боку церкви стіни більше заросли мохом


авторка сайту www.derev.org.ua в у наві храму - вигляд крізь те, що лищилося від бабинця


Але подивимось на старі фото - якою була церква тоді? Ремінісценції готики були помітні у легкому, піднесеному силуеті церкви, що злітала високо вгору своїм гострим шпилем, оточеним чотирма граціозними вежечками. Всі п'ять шпилів несли на собі мереживо кутих хрестів. Але готичні мотиви, втілені в дереві, стали більш людяними - вони вже не несли в собі основної ідеї готики мурованої - пригнічення людини перед лицем Господа. А аркади-галереї на другому ярусі церкви створювали гру світла й тіні та перекликалися з різьбленими галереями традиційних сільських хат, красою яких славився Салдобош. Верхні частини споруди походили з 1794 року, тож "готикою" архітектурний стиль церкви та її посестер з хустської групи називають умовно. Найдавніша ж частина стеблівського храму - саме ті величезні дубові колоди 14 метрів у довжину, що їх склали у міцний зруб ще у XVI столітті, і що тепер, понівечені, доживають віку.

Так є храм чи його немає? Він "завис" між буттям і небуттям.



Олег Іванусів фото у 1992, [Сирохман М. Церкви України: Закарпаття]



Раритетний кадр: церква у Салдобоші (Стеблівці) на початку ХХ ст. З архіву Пам'яткового уряду Словаччини.



Так писали про ще не живу церкву...
За 12 кілометрів від Хуста ми зупиняємося в селі Стеблівка, де зберігся прекрасний пам'ятник дерев'яного зодчества з елементами готики, церква Різдва, побудована в 1780 році.

У храмі Різдва в Стеблівці можна бачити, як готичні форми пристосовуються до матеріалу, дерева. Дух готики проявляється в вертикалізмі, композиції споруди та усуненні матеріального впливу стіни. Цей храм відрізняється карбованим геометризмом форм і ідеальною правильністю контурів і ліній. Майстер добре продумав співвідношення між фронтоном і стрункою вежею. Загострений фронтон як би починає висотну композицію, втілену в шпилі. Перехід до нього полегшують чотирьох маленькі стрункі башточки. Всі п'ять шпилів завершуються химерним металевим мереживом хрестів.

На відміну від свого прообразу в камені готичні дерев'яні храми Марамороша не пригнічують людини строгістю обрисів. Суворий геометризм їх обсягів пом'якшується рельєфністю фасаду з його подвійними галереями, що нагадують своєю легкістю і чіткістю ритму аркади ренесансних палаців. Ці галереї з їх різьбленими стовпчиками з підкосами перетворили весь фасад в оптичну гру темних отворів і світлих арок, що надає храму привітний, світський вигляд.

Всередині, сьогоднішній день


переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1700_1701_middle.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1702_1705_middle.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1706_1710_middle.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1717_1718_middle.jpg

[ПГА, т.2, с.206-207]: Різдва церква та дзвіниця, XVI століття, 1797. Останнє датування наведено на підставі різьблених написів на одвірках дверних прорізів. Від початкової будівлі збереглися зруби стін на всю висоту. Дерев'яна, тризрубна, з вежею над бабинцем. Зруби нефа і бабинця рівноширокі прямокутні в плані, більш вузький східний зруб з тригранної східною частиною. Зведена з дубових брусів, покрита лемешем. На відміну від багатьох аналогічних споруд західний зруб, так само як східний і неф, перекриті коробовим склепінням. Церква покрита двома крутими дахами - високим над центральним зрубом і низьким - над східним зрубом. Каркасна вежа-дзвіниця височіє над західним зрубом і завершується подсебітьєм, мальовничими вертикальними дошками з фігурною різьбою внизу і високим конусним шпилем з фартухом біля основи. По чотирьох сторонах фартуха перебувають маленькі такої ж форми шпилі, що нагадують димники закарпатських хат цього району. Над притвором улаштована аркова галерея. Косяки дверних прорізів у ґанок і бабинець декоровані плоскою різьбою намистин і сланкою виноградною лозою. В інтер'єрі збереглися різьблення по дереву і розпису народних майстрів XVIII століття. Споруда належить до притаманної басейну ріки Тиси групи пам'ятників, де вміло поєднуються архітектурні форми зі зразками декоративно-прикладного мистецтва, Дзвіниця, що раніше знаходилася поряд з пам'ятником, перенесена до нового кам'яного будинку. Дерев'яна, каркасної конструкції, двоярусна, з більш широким перший ярусом, закритим опасанням. Другий арковий ярус завершений шатром.

зовні


переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1714_middle.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1713_middle.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1715_middle.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/19.%20STEBLOVKA/IMG_1720_middle.jpg

джерела:

http://www.castles.com.ua/steblivka.html

http://www.derev.org.ua/zakarp/steblivka.htm

http://www.europeana.eu

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ. Це є прорегатіва місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Закарпаття, дерев'яна церква, дерев';яна архітектура, пожежа

Previous post Next post
Up