Viskas suskaičiuota

May 12, 2011 16:00

Eina peklon, kaip tingiu rašyt.Ne tai, kad tingiu, bet motyvacijos nėr. Na, kam čia įdomu tai, kad nupirko MS Skype'ą. Tiksliau vartotjų duombazę. Užvieną vartotoją beveik po 12-13 baksų (priklausomai nuo valiutos kurso). Pasaulyje privatumo tapo dar mažiau. Kažkaip atsikandau tos privatumo temos. Guli ant darbastalio failas - imk ir rašyk kokį straipsnį kokiam žurnalui. Ale nebeveža. Nėr to privatumo, jo suvokimo. Bet kartais paniežti kažkur tarpumentėj. Primeskit: pagrindinės interneto ir programinės įrangos kompanijos yra amerikanskos. Ir suomiai tuoj į savo telefonus pradės dėt tos pačios kilmės įrangą. Kas galėtų paneigti... (c)
Arba pozicionavimo sistema - irgi amerikanska. Ir vienas soc. tinklas irgi iš ten. Visi duomenys kažkur suplaukia į vieną katilą. Bet tai ką mes čia apie globalinius dalykus.
Geriau ant Nokios pavarysiu.


Kažkada pirkau tokį telefunkeną - Nokia 6220c. Iš man patikusių dalykų buvo visai neblogas fotoaparats su 5 mln. taškų kamera (nors kai šiek tiek gaudausi foto srity, tai atrodo šiek tiek juokinga, bet ne esmė) ir GPS'as. Foto - visai pusėtina kokybė, jei apšvietimas geras. O štai DžėPėeSas.... Iš pradžių veikė neblogai, bet retai naudojau. Paskum nusprendžiau, kad reikia programinę versiją atnaujint - ką aš čia dabar kaip koks paskutinis lūzeris su sena versija vaikštau. O čia ir prasidėjo "smagumai". Atsinaujino sėkmingai, t.y. nenumiro atnaujinant. Užtat dabar adresų knygelėje vardai du kartus. O jei dar SIM kortelės atmintį naudoji, tai ir po 3 kartus. Užknisa, bet gyvent galima. Ne taip dažnai naršau po adresus. Ir štai vieną dieną sugalvojau, kad visai neblogai būtų patapti technologiškai prakutusiu (rusiškai geriau skamba: "продвинутый") ir pažiūrėt, kokį atstumą sukariu per savo pasivaikščiojimus miške. GPS'as telefone taigi yra. Aha, norėtum... po atnaujinimo išdidus jo Didenybė ŽoPaeSas visai ožiavosi ir nesutiko rodyt mano buvimo vietos. Po ritualinių šokių su būgnais, užkeikimų ir užkalbėjimų (daugiausiai ne valstybine kalba) pradėjo palydovus danguje matyt, bet pacientas buvo labai silpnas ir vis tą ryšį su dangumi pamesdavo. Na, "pacientas visada teisus - jei morgas, tai morgas", sakydavo vienas technarius. Teko naudoti alternatyvią mediciną, t.y. paieškot alternatyvių sprendimų mano užmačiai ir norui būti pasektam dangaus kūno įgyvendint.
Puikiai veikė Goole maps mobili aplikacija, kas suponavo mintį (pora tarptautinių žodžių tekste niekada nepamaišys), esą geležis čia niekuo dėta - kalti tik kreivi suomių programuotojų pirštai. Bet, deja, neradau, kaip nubrėžti maršrutą per miškus.
Bet padėjo visagalis orakulas internetas. Radau tokią programėlę Sports tracker. O, super - galima pasirinkti veiklą: vaikščiojimas, važinėjimas dviračiu, riedučiais, irklavimas ir t.t. Palydovus mato super, ryšio nepameta net įsidėjus į kišenę, realiu laiku rodo įveiktą maršrutą. O paskui visa tai galima įkelti iš telefono į Sports Tracker puslapį ir peržiūrėti kompiuterio ekrane:


Pagal Noškės GPS'o duomenis galvojau, kad nueina tik kokį 1,5-2 km, o pasirodo dvigubai daugiau. Kas negali nedžiuginti.
Žinoma, bateriją ryja žiauriai - kažin ar atlaikytų kokias 3 val. ir interneto trafiką žemėlapiams įkelti panaudoja, bet aplamai ir apskritai visai nice. Ypač kai nemokama :)

Na ir kas be ko - dabar mano padėtis šiame žemės pusrutulyje žinoma ne tik man, o taip pat programėlės kūrėjams ir , jei pageidauju, visiems kitiems nurodyto puslapio lankytojams, bei žinoma valstybinėms amerikės institucijoms.
Privacy sucks ar kaip čia...
Previous post Next post
Up