Саміт ЄС закінчився сенсаційними рішеннями на підтримку України!

Mar 07, 2014 22:32


...
http://m.glavnoe.ua/news/n168472

Екстрений саміт Євросоюзу завершився сенсаційними рішеннями.

Як повідомляє Комерсант Україна, ЄС схвалив введення візових санкцій і арешт активів російських чиновників, якщо Москва не зробить кроки по деескалації конфлікту в Криму.

Крім цього, на саміті ЄС несподівано вирішили розділити угоду про асоціацію з Україною на дві частини.
Політична частина буде підписана найближчим часом, економічна - після виборів, але торгові преференції Київ отримає навіть без підписання договору про зону вільної торгівлі.

Документ свідчить, що Євросоюз остаточно встав на сторону України.

Російська сторона в ньому зазначена в якості єдиного винуватця кризи.

Незважаючи на численні спростування Москви, європейці не сумніваються, що озброєні люди в Криму у військовій формі без розпізнавальних знаків є військовослужбовцями російської армії. Також ЄС наголошує, що проведення референдуму в Криму - незаконно, а його рішення в будь-якому випадку будуть нелегітимними.

"ЄС закликає РФ негайно відкликати збройні сили в місця їх постійного базування ... Рішення кризи в Україні має грунтуватися на принципі територіальної цілісності України "  - йдеться у рішенні Європейської ради.

Час, за який Україна і Росія повинні домовитися про вихід з кризи, не уточнюється, але Ромпей підкреслив, що ЄС не затягуватиме з рішенням про введення санкцій, якщо не побачить прогресу : "Цей крок може бути зроблений набагато швидше, ніж думають деякі" .

У той час як перша частина документа присвячена загрозам на адресу Росії, у другій йдеться, що ЄС готовий вжити заходів для підтримки України - як політичної, так і фінансової . Як пояснив президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, мова йде про пакет економічної допомоги, що надається у вигляді кредитів і безповоротних грантів. З бюджету ЄС, зокрема, буде виділено 3 млрд євро, ще більше фінансування обіцяно в вигляді кредитів ЄБРР та Європейського інвестиційного банку.

Але головна новина в цьому блоці стосується перспектив підписання угоди про асоціацію (УА).

Ще на минулому тижні Брюссель категорично відмовлявся підписувати УА з нинішньою владою, заявляючи, що очікує обрання повноважного президента. Ескалація кризи в Криму змусила Брюссель переглянути плани .

УА буде розділено на два документа - політичну та економічну частини, хоча раніше ЄС багато разів заявляв, що такий поділ неможливий. "Дуже скоро ми підпишемо всі політичні глави угоди, що означатиме створення асоціації і всіх механізмів (двосторонніх органів) "  - заявив Баррозу. " Це підписання відбудеться дуже скоро, це точно відбудеться до виборів"  - уточнив Ромпей. За інформацією видання, підписання політичної частини УА можливо вже до кінця березня.

Економічна частина УА, що передбачає створення зони вільної торгівлі (ЗВТ), буде підписана пізніше. Відклавши її підписання, ЄС знижує ризики торговельної війни між Росією і Україною, яка негативно вплинула б на підсумки виборів (як відомо, Москва обіцяє обмежити український експорт після створення ЗВТ з ЄС). Водночас торговельні преференції для українського експорту ЄС готовий ввести, не чекаючи підписання договору про ЗВТ.

З боку України Євросоюз очікує проведення реформ, перелік яких вчора не конкретизировался. Герман ван Ромпей також підкреслив, що у ЄС є одна вимога, не пов'язана з реформами : "Ми очікуємо від нової влади розслідування всіх актів насильства"...

http://m.glavnoe.ua/news/n168472

актуальне

Previous post Next post
Up