Про значення рідної батьківської мови у природі ....

Nov 09, 2012 18:12




Цікава науково-популярна стаття про живу природу. <<<===

Суть наступна. Пташки австралійські кропив'янки страждають від зозуль - ті підкидають їм у гнізда свої яйця. Вчені виявили, що кропив'янки застосовують дуже оригінальний метод протидії, вони навчають своїх пташенят співати мелодії - паролі, причому пташенята засвоюють ці мелодії, перебуваючи ще в яйці...!
...  Щоб встановити, чи є варіанти пісні вродженими чи ж набутими, автори міняли яйця між гніздами ще до того, як самка починала давати уроки. Виявилося, що пташенята відтворюють пісні своїх фактичних - соціальних, а не біологічних батьків. Коли ж вчені під час годування програвали щебетання чужих пташенят, батьки відмовлялися давати їжу власним нащадкам!
... Використання звукових паролів необхідне кропив'янкам для того, що б не витрачати сили на виховання зозуленят... За словами вчених, використання власне звукових паролів пов'язано з різною швидкістю розвитку ембріонів кропив'янок і зозуль. Останні вилуплюються раніше і не встигають вивчити пісню, яку самка починає співати тільки на десятий день після відкладання яєць...

Воістину, як сказав колись один видатний литовський діяч:
"рідна мова - матір єдності, батько громадянства і сторож держави..."

про_філософське, російська, світоглядне, біологічне, про_мовне, українська, повчальне

Previous post Next post
Up