Громадський бюджет Львова: як це працює!

Aug 15, 2016 12:05

Originally posted by forko at Громадський бюджет Львова: як це працює!

Напевне кожен з нас хотів мати можливість покерувати містом, вирішувати, що саме буде зроблено у нас на вулиці, в нашому районі чи місті загалом. Приміром я б нарешті відремонтував хідники на нашій вулиці, які здається не знали ремонтів ще з моменту мого народження.:-) І завдяки громадському бюджету Львова така можливість з’явилась!

5 простих кроків:
1. Придумайте ідею - проект.
2. Обговоріть його з сусідами. Зберіть 25 (50) підписів.
3. Подайте проект через електронний сервіс «Громадський бюджет»
4. Проведіть інформаційну кампанію на його підтримку.
5. Проекти, за які проголосує найбільше львів’ян будуть реалізовані в 2017 році!

Тобто вам не потрібно переконувати «міцних господарників» з районної адміністрації чи депутатів з міської ради, вам потрібно переконати мешканців Львова, своїх сусідів та знайомих. Якщо вони вам повірять і проголосують - Ваш проект буде реалізований Львівською міською радою!
А тепер детальніше.
Подати свою ідею можна на сайті gb.city-adm.lviv.ua, заповнивши електронну форму. Для ідентифікації на сайті можна використати bank-id , якщо ви користуєтесь інтернет-банкінгом або електронно-цифровий підпис. Також проект можна подати  олдскульно, на папері через Центри надання адміністративних послуг Львівської міської ради в своєму районі. (на сайті є адреси).
Якщо ліньки заморочуватись з папером, а інтернет банкінгом не користуєтесь - шукайте друга/сусіда, який юзає приват 24.)

Проекти можуть бути двох видів:  малі та великі.

Малі проекти - це проекти вуличного, квартального, районного значення, загальна вартість реалізації яких становитиме від 20 до 200 тис грн.

Великі проекти - це проекти міжрайонного, загальноміського значення, загальна вартість реалізації яких становить від 200 тис грн до 3 млн грн.

До проекту треба додати список осіб, які підтримують реалізацію цього проекту. Якщо йдеться про малий проект, необхідно подати список з 25 таких осіб з їхніми підписами, а для великого проекту - 50.
Подати проекти можна з 15 вересня по 15 серпня.
Оскільки все буде залежати від того як проголосують люди, варто особливо увагу приділити інформаційній кампанії, звісно якщо ви серйозно хочете перемогти. Не лінуйтесь зібрати сусідів, розказати їм про цей механізм та свою ідею, по можливості врахуйте їхні зауваження та пропозиції. Одна голова добре - а 33 ще краще). В блозі можна написати, на форумах, на фейсбуці, на дошках оголошень, підключити голів сусідніх ОСББ і тд. Словом якраз слушна нагода проявити креатив і винахідливість!)

Формальні вимоги до авторів проекту такі: це може бути особа, яка досягла 16-річного віку, є громадянином України, громадянином іншої країни або ж є особою без громадянства, яка створила ідею щодо поліпшення міста Львова. Автор проекту має мешкати у Львові, працювати (підтверджується довідкою з місця праці), навчатися (підтверджується студентським квитком), володіти нерухомістю (підтверджується витягом з відповідного реєстру прав власності) або ж тут народитись (підтверджується паспортом або свідоцтвом про народження). По-моєму, якщо немає львівської прописки, тоді простіше знайти друга в якого вона є.)

Моменти, на які варто звернути увагу:

·       Ви можете подати лише один великий та один малий проект в одному році.

·       Реалізація проекту має бути можливою протягом року.

·       Проект має бути спрямований на вдосконалення інфраструктури міста, а результати проекту мають бути загальнодоступними.

І найцікавіше, щодо шансів на перемогу: орієнтовний розмір громадського бюджету Львова - 16 млн. грн., до речі, найбільше в Україні!

Приблизна сума на малі проекти загалом - 9 млн.600тис. - тобто там буде мінімум 48 проектів-переможців, а швидше за все близько 100! Тобто шанс перемогти у вас цілком ймовірний.

У великих проектах конкуренція, звісно, вища, переможців, не виключено, буде лиш 2-3, але і суми серйозні - 2-3 млн. грн., можна такого наробити - приміром врятувати занедбану пам'ятку культури або облаштувати дитячий парк розваг!)

Так що думаєте, готуйте проекти і подавайтесь! Хочете змінити Україну - почніть зі своєї вулиці!

реформи, анонс

Previous post Next post
Up