Сьогодні на нашій книжковій полиці дуже крута підбірка старих куховарних книг та рецептів.
Річ у тому, що як не прикро, по при вишуканий антураж та свіжі гастрономічні ідеї усіляких ресторанних представників, у Львові я не знаю місця, де би смачно та вишукано готували. В облюбованих туристами закладах Фесту ну хіба в "катівні" можна щось собі вподобати, але без підозрілих сосів та інших "додатків". Перенасичення глютамату та різних ароматизаторів "зі смаком" - це фактично повний діагноз усіх львівських кнайп, у які приємно прийти та посидіти. Але просто посидіти, бо замовити нема що. Я розумію, що і городина вже давно не та, не з тим смаком, і м'ясо з рибою позбавлені минуловічного смаку, але ж як правило попит породжує пропозицію, якщо з'являться ресторанчики-замовники, то і знайдуться фермери-постачальники правильних продуктів.
Колись обходились без підсилювачів смаку, і старі рецепти поціновувались усюди, про них складали легенди.
І сьогодні просто фантастична підбірка старих книжок з рецептами.
Мене дійсно розпирає, бо є чим похизуватись :). Слава Піллєрам та Оссолінським, завдяки яким (і звісно не лише їм) ми маємо нагоду пройнятись кулінарною культурою починаючи з 1718 року (це найстарша сьогодні книженція). Я ще для понтів додав декілька рукописів до архіву, деякі з яких взагалі на фрактурі, в якому сам чорт ноги зломить, та думаю що така підбірка дуже стане в нагоді львівським маркетологам та ідейним продюсерам львівських закладів "хорошого проведення часу". Бо вважаю, що наше місто заслуговує хоча б на один заклад з автентичною кухнею.
Перепости вітаються на усіх львівських ресурсах.
Ще декілька картинок:
Мови: польська, німецька, латинь та французька.
До збірки увійшли:
1718_De re culinaria
1753_Sposoby ciekawe w domu przygodne
1786_Anweisung auf eine feine und schmackhafte Art zu Kochen, zu Backen, und Einzumachen
1821-1848_Przepisy kuchenne z poczatku XIX w
1835_Doswiadczona gospodyni i kucharka doskonala dla wszystkich stanow
1835_Ksiazka kucharska dla uzytku w domach miejskich i panskich
1843_Poradnik domowy obejmujacy sekreta gospodarskie
1868_Praktyczne przepisy pieczenia ciast swiatecznych
1882_Przepisy kucharskie Celiny Wodzickiej
ну і дві абсолютно свіжі:
1929_Wielka ilustrowana ksiazka kucharska
1937_Praktyczna kuchnia domowa
Два архіви на Рапіді (якщо є побажання що до інших обмінників, то виказуйте):
Перша частинаДруга частина Перед всіма глибоко перепрошую за відсутність кату, це зроблено навмисне, враховуючи актуальність теми.
Смачного!