Mar 18, 2013 23:47
Я довольно часто покупаю чай у Golden Moon Tea. Чай у них, на мой непросвещенный вкус, хороший.
На прошлой неделе получил от них email научно-популярного содержания с рекламным подтекстом, озаглавленный "Russian Tea Culture - Zavarka and the Samovar". Избранные цитаты:
Russians only use "real tea". If you talk about traditional Russian style tea, it always uses loose tea - never tea bags and take pride in the leaves themselves. In fact, they even have a name for tea bags, Postman’s Tea, due to the fact it is contained in an envelope.
The first step to making tea in Russia is by making a thick tea concentrate known as Zavarka, which is the key to a really good cup of Russian Style Tea. Zavarka is made by taking a lot of tea and steeping it for a long time.
Russians traditionally believe there are two types of water - boiled water and raw water. Raw water has never been boiled and it should never be used in tea making. Even the smallest amount of raw water can ruin a pot of tea.
А вот не просто смешное, но также информативное: One popular tea that Russians love for Zavarka is the aptly named Russian Caravan Tea - we know it by Lapsang Souchong.
(Следует отметить, что Русский Караван и вправду излучает тонкий аромат сапожной смазки)
Надо бы подсказать им русскую пословицу "Чай не водка, много не выпьешь".
Полагаю, рассказы о Китае-Индии - клюквенный кисель ничуть не жиже.
В Сан-Франциско есть чайная лавка "Samovar"; их чай я бы квалифицировал как выдающийся. И все равно, на пакете с Earl Gray в красках описывалось, как Лев Толстой прихлебывал этот чай, чтобы скоротать зимние вечера в Сибири (я не шучу).