Або ну йо нахуй вашу гречу))
Тут в лєнті трапилася слушна думка, шо пока ми тут сокрушаємся над непосильними цінами на гречку, забуваємо про смачний, поживний і корисний харч із продуктів набагато доступніших ніж та ж злоїбуча греча (яка курва так придумала ото назвати) і рис басматі не приведи Господи.
А ще я вам скажу шо даже за великі гроші купити у нас рису чи гречки нормальної якості дуже складно. Я тут зрозуміла шо ті крупи варити не можу - бо від них бздить так невиносімо просто.
А щас ми поговоримо про пшоно.
Да-да іменно про пшоно! Смачне і поживне із нього мона такого нафігачить, шо чоловік вам цілуватиме, руки ноги і ковьор по которому ви ступали.
Але з пшоном теж треба найти общий язик. Вибирайте чисте, однорідного кольору і структури, на запах воно має бути не гірким і не противно вонючим, не повинно бути старого запаху, бо каша буде гірчити. Найкраще пшоно світложовтого кольору, такого сонячного і щоб трухи і пилу якомога менше в пачці.
Перед використаням пшоно треба гарно помити гарячою водою і кілька разів обдати кипятком. Тоді воно точно не буде давати гіркоти і печії.
Ще я сьодні почула думку шо одне із центрових блюд із пшона "капустняк" то те саме шо і щі. І мені схотілося громогласно кричать "Та ви шо? Окстітєсь і покайтесь! і всьо такоє!" Бо наш смачний, наваристий, жирненький капустняк немає нічого общого з отією капустяно-овочевою бовтанкою.
Капустняк починається в домі із мужчіни, якому хочеться зробить приятно. Допустім торти він не їсть, а нада шоб шось було вкусне і таке настояще. Тоді ви берете мясо. - яке любите. В нас в почоті капустняк на свинятині або на курці.
Мясо треба гарно вварить, щоб стало мякесеньким. Потім робите таку штуку - дві три картоплини ціляком (почищені) кидаєте до мяса та бульйону, решту картоплі на капусняк ріжете дрібними кубіками. Потім туди ж до картоплі - 2-3 столових ложки помитого пшона. І чимало так капусти. Отут загвоздка невеличка, частина хазяйок кажуть шо треба капусту ту на терці херачить. І я колись побачила те ієзуїтське занятіє і поянала шо капустняк і я то різні всєлєнні. І так би й не готувала його ніколи, якби тьотя не показала способ простий і нормальний. Капусту шаткуєте, як на борщ, а потім перешатковуєте її ще впоперек смужок, типу ріжете кубіками. І вкидаєте ту капосту до картоплі і пшона коли картопля стає вже мякою. І поки вариться капуста і всьо остальноє, ви витягаєте ті цілі картоплини, і товчете їх в мисочці як на пюре. Розтовкли і вкинули до всього шо вариться.
Далі главне - заправка.
Берете шматок смачного сала, нарізаєте його дрібними шматочками, або гарно товчете в ступці. Потім пісмажуєте на шкварку, додаєте цибульки, моркви чимало, і або тертих помідорів, або томату, або навіть борщового домашнього (мелені помідори з солодким перцем, у нас консервується і зветься “борщове”). Заправка має бути дуже смачна і жирненька. Коли вона буде готова і пахощі зводитимуть з розуму сусідів. Кидайте в кастрюлю. Гарно помішуйте додавайте зелень і обовязково киньте ложку хорошої пахучої сметани.
Із премудростєй - додайте трохи часнику, він не поміша. Бабуся моя істінно вєрувала шо треба капусняк варити з додаванням квашеної капусти, я потім думала “дурня яка-то” а однажди спробувала і до сирої (свіжої) додала жменю квашеної. І це дуже позитивно вплинуло і на смак і на запах. Також я додаю в капустняк кислоту (уксус, або буряковий квас) а потім даю трохи цукру - це тоже робить страву смачною. Хороший капустняк має бути густим, наваристим, смачнючим і запашним. Тому прислухайся до себе і експериментуй із спеціями.
І для початківців наголошую, шо в супах і борщах-капустняках, найважливіша штука - це основа, бульйон. І якшо ви варите мясо, аби воно зварилося, то хуйня получиться. Якщо ви варите мясо як основну страву, додаєте спеції, сіль, перчик, знімаєте піну, корегуєте вогонь - то в результаті отримаєте смачний суп-борщ-капусняк. Бульон і мясо в цих стравах - головне і основне і вообще і якшо все пропустив, то потом, соли хоч сказися - ніфіга не получиться.
Смачного вам завтра і навсігда!
Дай Бог розуму і часу розкажу вам про пшоняну кашу, про куліш і про десерт із пшона!
Татуся БО