I've decided to read some new books, to entertain myself and also to get new ideas and to facilitate thinking. I read a lot, but for a long time it's mainly been fanfiction (and school books). I haven't abandoned fanfics, but it feels like this would be a good time to return to reading more of the printed word
(
Read more... )
Mä jostain syystä pidän kovasti McCall Smithin Mma Ramotswe -kirjoista, ne on Botswanaan sijoittuvia dekkarintapaisia, tosin sisältää enemmän erilasita ihmissuhdejuttua. Ne on jossain määrin "hyvän mielen kirjoja", mutta hyviä sellasia, joskin paikoin vähän naiivejakin. Tai ehkä ei, voi olla että se mikä vaikuttaa naiiviudelta on vain erilaienn tapa puhua ja ajatella, käännettynä kielelle (suomeksi siis), jossa vastaavaa tapaa ei ole. Oikeastaan jopa lempisarjojani.
Yksi lempisarjoistani on myös Robert van Gulikin Tang-dynastian aikaiseen Kiinaan sijoittuvat tuomari Dee -dekkarit, joihin oikeastaan pitkälti perustuu se tieto mikä mulla on tuon ajan Kiinasta, myöhemmin tullut todettua että se on myös hyvinkin pitkälle paikkansa pitävää. Hauskoja lukea ennenkaikkea.
Ai niin, edelliseen liittyen, Lin Jutangin Keisarinna Wu on myös ehdottomasti lukemisen arvoinen teos. Se kertoo Tang-dynastian aikaisesta keisarinnasta, joka pyrki luomaan oman dynastian (ja joka oli ilmeisesti tosi vittumainen akka myös). Kirjassa kerrotaan myös edellämainitusta tuomari Dee:stä, tosin nimi on eri lailla transkriptoitu. Vähän noita tuomari Dee-kirjoja raskaampi, mutta aika hauska lukea myös.
Sitten ois jotain klassikoita.
Mika waltarin tuotannosta suosittelen ainakin Ihmiskunnan viholliset -teosta. Se kertoo roomalaisesta ylimyksestä keisari Neron aikaan. Toisin koin sinuhe, se on kirjoitettu arkikielellä ja helppolukuinen, joskin ajoittain vähän raskas noin muuten. Mutta upea ja valtavan informatiivinen teos.
Luin jokin aika sitten myös Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuvan, joka on tekstiltään josain määrin tyylitelty, mutta mielenkiintoinen, ja lyhyt myös. Se kieli on myös kaunista. Ja sitten on ihan pakko mainita Wilden nimissä oleva, joskin ilmeisesti useamman Wilden kaverin kirjoittama Teleny, joka on ristiriitaisin kirja jonka olen koskaan lukenut. Ylitsepursuavan eroottinen, voisi jopa sanoa kiihottavakin, ja sitten toisaalta paikoin äärimmäisen oksettava. Osin kaunis, osin rujo. Ei missään mielessä hyvin kirjoitettu teos, mutta tietyssä mielessä lukemisen arvoinen. Tai ehkä mä pidän vaan oudoista kirjoista.
Olihan noita jotain... ai niin, joku puhui noista sujata masseyn dekkareista... ne on ihan ok, mutta oikeastaan sanoisin että ne on huonommin kirjoitettuja ja muutenkin huonompia versioita noista Mma Ramotswe -kirjoista. Tosin jotain lisäarvoa saattaa tuoda se että ne sijoittuu pääosin Japaniin...
Reply
Mma Ramotswe: http://en.wikipedia.org/wiki/The_No._1_Ladies%27_Detective_Agency_Series (kannattaa muuten kattoa toi themer&topics -kohta. Noi ei siis ole pelkästään "hyvän mielen kirjoja" kuitenkaan.)
Tuomari Dee: http://en.wikipedia.org/wiki/Judge_Dee
Keisarinna Wu (englanniksi Lady Wu): http://en.wikipedia.org/wiki/Empress_Wu (kirjalla ei ole omaa sivua)
Ihmiskunnan viholliset: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmiskunnan_viholliset (ton valtakunnan salaisuuden lukeminen ei ole mitenkään pakollista siihen että tän voisi lukea)
Dorian Grayn muotokuva: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Picture_of_Dorian_Gray
Teleny: http://en.wikipedia.org/wiki/Teleny
Reply
En oo tota Waltarin kirjaa lukenut, Sinuhen kyllä ja Turms kuolemattoman.
Mun systeri tykkää käsittääkseni tosta Dorian Grayn muotokuvasta, et se vois ehkä löytyä sen kirjoista...
Huomenna pitää herätä jo ennen kaheksaa. Ei ehdi paljoa nyt kirjoittaa.
Reply
jesp, pitäkää hauskaa!
Reply
Reply
Leave a comment