In Finnish. Eilen oli ohjelmassa japanilaisen taidemusiikin kuuntelua Kazehana-konsertissa Sibelius-akatemialla. Mua kiinnosti pääasiassa kuulla
koton soittoa ja oli mielenkiintoista nähdä miten niitä käytännössä soitettiin. Se ei näyttänyt mitenkään helpolta. Oikealla kädellä näppäiltiin ja vasemmalla painettiin kieliä alaspäin välillä muuttaen sävelkorkeutta. Ja välillä soittajat jopa siirsivät niitä siltoja, minkä päällä ne kielet lepäsivät, ilmeisesti muuttaen koton viritystä. Huh huh. Siellä oli 13-kielinen koto ja 17-kielinen "basso-koto".
Yllätävää kyllä muhun teki suurimman vaikutuksen
shakuhachi huilun soundi. Tuntui kuin se olisi mennyt suoraan sieluun. Pystyin melkein näkemään buddhalaismunkit soittamassa shakuhachia joskus luonnon keskellä ammoisina aikoina. Upea soitin.
Sitten siellä oli (jousiorkesterin lisäksi) vielä
shamisenin soittaja. Se oli tuttu soundi monesta animesta. Se plektra millä sitä soitettiin näitti joltain lastalta mitä käytettäisiin maalauksessa tai puutöissä. xp Shamisenista lähti hyvin erillainen soundi riippuen siitä soitettiinko sitä niin, että koskettiinko kielien lisäksi plektralla myös soittimen sointikoppaan.
Mua kiinnosti myös minkälaisista nuoteista ne oikein soitti sitä musiikkia, koska ne käänsi sivuja vastakkaiseen suuntaan kuin mä olen tottunut. Luetaanko nuotteja siellä ehkäpä ylhäältä alaspäin? Miten se oikein toimii?Tänään olisi ohjelmassa talviteloilla olevan purjeveneen alle ryömimistä , kun pitää käydä lukemassa purjeveneen strategiset mitat venepaikan hakua varten.