Хартрон і неолібералізм

Feb 10, 2014 12:01

Про це незручно було писати відразу після пожежі на харківській ювелірній фабриці, коли через недотримання правил охорони праці та сумнівну ефективність пожежників загинуло восьмеро людей. Тепер, здається, вже можна.

Головний урок, який ми маємо засвоїти на прикладі цього випадку є недоцільність самого існування державної пожежної інспекції. Функції нагляду, контролю, видачі дозволів мають бути скасовані, оскільки вони все одно не виконуються. Навіщо витрачати бюджетні гроші на підтримання інституції, єдиним завданням якої є збирання хабарів?

Скасовувати норми пожежної безпеки при цьому не треба. У випадку виникнення пожежі, в результаті якої шкоди зазнало майно або здоров'я третьої особи (НЕ власника приміщення) й відкритої кримінальної справи саме недотримання норм пожежної безпеки має бути підставою до притягнення до відповідальності. Хто ж має пояснити, як саме обладнати приміщення, щоб не бути винним у цій ситуації, якщо пожежної інспекції немає? Правильно - приватні консультативні фірми, які надають свої послуги на вільному конкурентному ринку.

Таким чином законодавство буде підігнане під реально існуючі умови життя. Ліквідується зайвий контролюючий орган, звільняючи бюджетні кошти для придбання, наприклад, пожежних машин. Ліквідується інструмент тиску на підприємців. Питання працевлаштування звільнених робітників частково вирішиться їхнім влаштуванням до приватних консультативних контор.

Пожежники - це лише один приклад. Хто дивився хоча б пару випусків передачі "Ревізор", можуть провести пряму аналогію щодо недоцільності існування санепідемстанцій.
Previous post Next post
Up