Вдалий хліб і кіш, який печу дуже часто
Новий хлібчик. Рецепт eliabe_l жж. Підійде як для закваски так і для дріжджів. Надзвичайно смачний, ніжний пористий м"якуш. Попередньо для хліба треба зробити притвор - це, фактично, старе тісто. Хліб з додаванням сиру (творога).
Сирний хліб
Притвор
борошно пшеничне 103 г
вода 67 г
дріжджі свіжі 1 г
Зробити тісто, залишити при 24 град. мінімум на 3 години (в мене було 4 години на столі)
Тісто
Борошно 300г
Сир-творог 100 г (використовувала якісний домашній сир)
Притвор весь
Сіль 8 г
Вода 130 г (вода дуже умовно, в мене був густий сир, я додала ще 70 г води, тобто в мене пішло 200 г води)
Дріжджі свіжі 5 г (я дала 1 столову ложку своєї житньої закваски просто з холодильника і дріжджі не давала зовсім)
Замісити тісто до добре розвинутої клейковини. Накрити, залишити для підходу. В мене підходило майже 5 годин. В процесі підходу два рази складала конвертом
Тісто перемісити легко, сформувати шар, залишити під плівкою хвилин на 20. Сформувати напівфабрикат, помістити на змащений пергамент і в корзину до збільшення в два рази (дест півтори години по часу).
Духовку попередньо розігріти до 240 град. Хліб разом з папером помістити в форму (попередньо форму розігріти в духовці, зробити надрізи, пекти при 240 з парою 12 хвилин і 20 хвилин без пари при 200 град.
Кіш
Тісто (для круглої форми 25 см в діаметрі):
100 г холодного масла
210 г борошна
0.5 ч.ложки солі
1 ч.ложка цукру
1 яйце
Трохи спинюся на технології, бо важливо. Одже масло - холодне, бажано 82%. Спочатку перетерти масло з борошном, цукром та сіллю в крихту - можна пульсаром в міксері (насадка лопатка),це дуже швидко. А можна вручну, останнім часом тільки так і роблю - мені здається, що тісто ніжніше. Тоді даємо яйце й швидко замішуємо тісто. От тут важливий момент - тісто не має бути гладким однорідним. Тісто має бути грубо замішане (оті маленькі крихти, що складаються з холодного масла покритого борошном і дадуть в готовому виробі чудову крихку структуру, якщо їх перемісите в однорідність -отримаєте тверде недобре тісто).
Готове тісто розміщаємо на дні і бортах круглої форми, поміщаємо в холодильник на 1 годину.
Дальше є 2 шляхи: швидкий і правильний. В швидкому варіанті - на тісто зразу поміщаю складники начинкки, заливаю заливкою та печу все разом при 180 град.. В правильному - на тісто зверху поміщаю папір для випічки, добре притискаю та печу при 180 град.15 хвилин, тоді папір забираю та печу ще до 10 хвилин. Витягую з духовки, охолоджую, накладаю складники, заливаю заливкою і знову печу. В першому варіанті - швидше, в другому смачніше. Роблю і так, і так в залежності від ситуації.
Заливка: 200 г рідини (молоко+вершки або сметана), 3 яйця, 100 г тертого сиру - перемішати до однорідності
Начинка: тут варіантів багато,все залежить від смаку. Моя улюблена - шматочки тонкі шинки, покришена бринза, прованські трави, тонкі шматочки помідори. На фото до цього додала ще брокколі та болгарський перець.