Прогноз автобусів на сьогодні

Apr 18, 2013 17:48

У Луцьку запустили сервіс, що має на меті значно поліпшити зручність користування громадським транспортом. Виглядає він ось так: http://www.mak.lutsk.ua/guest
Що ви бачите? Поясню: це зображення переміщення автобусів по місту. Тобто, ви можете відслідкувати, де який громадський транспорт знаходиться, а отже, і зорієнтуватися, щоб на нього сісти. Чудова ідея, чи не так?



Двохвилинка мрій

Хто з нас не мріяв знати, коли точно прийде потрібний автобус, щоб не стояти на незручній зупинці, а чітко планувати свій час та дорогу?
Певно, лише той, хто має автомобіль. Але мова зараз не про них, вони мають інші проблеми. Ми поговоримо про зручність громадського транспорту, бо якщо місто має хороший громадський транспорт, значить, воно знаходить на вищому рівні розвитку - його вулиці не перевантажені тромбами автівок,  а кожен городянин має змогу зручно, швидко та надійно дістатися куди їм потрібно.

Городяни повинні мати змогу планувати свої поїздки на громадському, а не покладатися на прихильність долі - якщо я точно знаю, що о дванадцятій на таку-то зупинку прибуде автобус, що довезе мене до університету, значить, система працює добре.
Ось у цьому й може зарадити карта, створена у Луцьку. Але, якщо ви уважно ознайомились із нею, то помітили, певно, що вона має суттєві недоліки. Вони не дозволяють втілитись тій утопії, яку я описав вище.

Моделюючи ідеал
Основний недолік - це те, що її важко відкрити, знаходячись на вулиці. Інтернет ще не проведено на кожну зупинку. По-друге, якщо таки вдасться зайти на такий сайт через мобільний телефон, важко буде зорієнтуватися у карті. Тому, було б непогано зробити ще й мобільний додаток до цього сервісу.
Ще один суттєвий недолік - на карті не вказані зупинки громадського транспорту. Сподіваюсь, що це виправлять, бо зупинки - важливий елемент карти. Вона має бути якомога більше інтерактивною.

Дуже б сталась у нагоді можливість ввести номер маршруту та назву зупинки для того ,аби сервіс надав інформацію, через скільки хвилин на зупинку приїде відповідний «номер».
Оскільки в Києві всі автобуси та тролейбуси мають GPS-маячки, це треба активно використовувати. Кілька зупинок в нашому місті обладнані електронними табло, які показують через який час має прийти громадський транспорт.


Бажано облаштувати такими табло практично усі зупинки. Залучити для цього можна рекламу, яка може покрити значну частину видатків.
У тому ж Луцьку нещодавно розглядалося питання про встановлення на зупинках електронних табло.

Але для успішного передбачення прибуття транспорту необхідно поклопотати про зменшення заторів. Затори є доволі актуальною для Києва проблемою. Це дуже широка тема, яка потребує окремого допису.
Такий сервіс дозолить в реальному часі планувати свій маршрут. До запровадження всього букету заходів у цьому напрямку варто повісити на зупинках розклади руху (або, на крайняк, інтервалів), щоб відповідали реальності. Для цього теж необхідно побороти затори.
Зручний та надійний громадський транспорт - ознака високого рівня розвитку міста. То ж, варто сприяти таким ініціативам.

Про карту громадського транспорту Луцька дізнався звідси: http://kievcityproject.livejournal.com/12017.html

Київ, зупинки, дорожня інфраструктура, Чого не вистачає Україні?, громадський транспорт, міста зручні для людей

Previous post Next post
Up