І повіє огонь новий... До другої річниці Гостинної республіки

May 26, 2014 09:00

Рівно два роки тому почались протести проти перебудови Гостинного Двору під торговельно-розважальний центр. Вони набули форми самоврядного культурно-мистецького простору, що діяв у межах цієї будівлі. Майже рік в Гостинному Дворі проходили концерти, виставки, кіноперегляди, лекції… Паралельно велась і юридична робота - судові засідання та пошуки інформації про махінації з боку забудовника.


Діяльність вільного мистецького простору Гостинного Двору обірвалась після жорстокого розгону активістів «Беркутом». Тепер в Гостинному Дворі не проводяться культурні заходи, він обнесений зеленим парканом, а його стіни світять цеглою.


Забудовником було заплановано внести корективи до зовнішнього вигляду будівлі. Фасад мав залишитись, але інтер’єр мав набути класичного вигляду торговельно-розважального центру. Зокрема, внутрішній двір перетворився б на оточену крамничками залу, накриту скляним дахом. Із нового призначення Гостинного Двору випливає і необхідність виділити на Контрактовій площі місце під парковку.


Здавалось, більше нема приводів для якихось надій, програно не лише битву, а й війну, залишається тільки змиритись…

Але весною цього року Київський апеляційний адміністративний суд скасував дозвіл на реконструкцію Гостинного Двору. Також, захисники мають намір  повернути будівлі статус пам’ятки архітектури національного значення.
Постанова суду дає величезний шанс на відновлення Гостинного Двору таким, яким його планували від початку, без зайвих на мою думку наворотів, типу скляного даху.
Але де знайти гроші на реставрацію споруди, якщо держава переживає нелегкі часи, зокрема й у фінансовому плані?



Над цим питанням я думав ще з тих часів, коли в Гостинному можна було провести культурне дозвілля. Врешті, дійшов до наступних висновків:

Яким має бути Гостинний Двір

Схема функціонування Гостинного Двору має бути наближена до тієї, яка була раніше. Як до реконструкції, так і до його мистецького захоплення.  В цій будівлі орендували приміщення різні підприємства та установи. В ньому розташовувались ресторан, банк та бібліотека… Прохід до самого внутрішнього двору був закритим. Хоча, це не страшно, бо тоді він був увесь зарослий травою і в ньому лежала купа сміття.


Ситуація змінилась із приходом активістів - до двору зміг потрапити кожен, а сміття силами тих же активістів зникло за кілька днів. З тих пір Гостинний Двір став місцем для творчості. В ньому проводились різні заходи, починаючи від майстер-класів, закінчуючи курсами української мови, на які охоче ходило чимало людей.

Отже, я пропоную здати чи продати різні приміщення Гостинного Двору підприємцям, а у дворі, як і раніше, створити всі умови для проведення мистецьких заходів. Всі ворота до Двору мають бути відкритими, а його зовнішній вигляд повинен відповідати планам Луїджі Руска, двохсотрічної давності.
Така демократична схема пасуватиме Гостинному Двору. Його утримуватимуть заклади, а у внутрішньому дворі можуть проходити цікаві та креативні івенти. Проводитись вони мають безкоштовно (це не виключає можливість глядачам, слухачам та учасникам робити добровільні внески та давати «чайові»), бо вільне мистецтво - принцип цього творчого простору.


Безумовно, хтось має регулювати розклад і за нагоди відмовляти надто неприйнятним заходам та виставкам. Це може бути якась кураторська рада, на кшталт таких, що діють в західних країнах. Варто продумати механізм її наповнення та діяльності. Гостинний Двір зможе стати майданчиком для презентації нових талантів. ОДНИМ з таких київських майданчиків.
Облаштування внутрішнього двору має бути подібним до скверу - газони, на яких можна і полежати, ялинки, квіти та виноград з Монмартру, попередник якого наразі знищений будівництвом та «Беркутом». Також, там мають бути стільчики, які можна пересувати - під час концерту їх можна розставити перед музикантами, якщо ж проводяться заняття різних гуртків чи невеличкі лекції, розмовні клуби - стільчики можна розставити у кола в різних кутках двору. Думаю, зрозуміло, що ці меблі мають виглядати красиво й креативно. Це можуть бути й різнокольорові мішки-крісла, скажімо. Але не будемо поглиблюватись у так деталі…


Всі ворота до двору повинні бути відкритими, щоб кожен міг зайти всередину, чи пройти Двір наскрізь. В приміщеннях Гостинного можуть зберігатись речі, потрібні для творчих заходів. Наприклад, екрани, проектори та великі парасолі для захисту від сонця й дощу.
Підприємства, що орендують приміщення Гостинного Двору, повинні також нести в собі творчу функцію. Банк - недоцільна установа для творчого простору, а от концептуальні ресторанчики, бібліотеки, творчі крамнички та коворкінги - те, що треба. Цілком можливі і невеличкі музеї, чи виставкові зали. Можна відродити і театральну залу, що була в Гостинному Дворі раніш.
З обох боків Гостинного - там, де пам’ятник Сковороді, й там, де пам’ятник Сагайдачному - кав’ярні та ресторанчики можуть виставляти свої столики. Це оживить територію. Асфальт в тому місці буде вже недоцільним - це має бути пішохідна територія, що покрита плиточкою.


В перспективі, пішохідною стане і Контрактова. Але це вже зовсім інша історія.

Творчо-діловий симбіоз

Згадані вище підприємства та установи можуть стати джерелом коштів для відновлення Гостинного Двору. Можна задіяти схему типу такої: приміщення Гостинного здаються ще до того, як його відновлять, і підприємства роблять передоплату. Коли ремонт буде завершено і вони займуть Гостинний Двір, сума, на яку вони скинулись, вираховується з орендної плати чи податків. Або діє інша пільга, можливо, більш вигідніша.
При наданні площ Гостинного під оренду критерієм для надання приміщення має бути цільове призначення підприємства. Воно має підтримувати культуру та робити її доступною для людей, підприємство має містити в собі креатив.
Проведення у внутрішньому дворі різноманітних заходів - величезний плюс для підприємців. Гості Гостинного Двору - їхні потенційні клієнти.
Авжеж, ця схема є більше умоглядною, ніж конкретною. Вона натикає на юридичні нюанси, які необхідно вирішити.
І, само собою, непоганим варіантом отримання коштів на відновлення Гостинного є внески меценатів та небайдужих. Та санкції до минулого забудовника за вчинені порушення.

То ж, прошу всіх небайдужих долучатись, як до формування плану дій, так і до безпосередніх дій. Якщо хтось має якісь зауваження чи пропозиції щодо викладеного тут бачення майбутнього Гостинного Двору, напишіть про це.


Гостинний Двір, Контрактова площа, солідаризм, ініціатива, державно-приватна співпраця, Київ, Міста зручні для людей, Поділ

Previous post Next post
Up