Робота. Бунт. Fun.

Oct 04, 2009 12:21




Шановна „Товаришка О.” погодилася написати для "ЛС" про те які химерні та незвичні (для нашого бездумного буржуазного суспільства) ідеї породжує у неї масова культурка. Це перша із трьох публікацій присвячених явищу, що його записні „революціонери” схильні називати „гнусная попса”.

Багатьох здивує її стиль, але, зазвичай, класова політична критика не є набором матюгів на адресу капіталістичного суспільства. Це аналіз, на відміну від розмов про те які тістечка їдять у Парижі і скільки янголів можуть розташувати свої ніжні дупи на кінчику голки.

Робота

Ще Фрейд у «Невдоволенні культурою» говорить про «природну неприязнь людей до праці». Праця, на якій побудована вся сучасна цивілізація, пов’язана з незадоволенням. Чому ж ми можемо працювати, якщо не любимо працювати? Герберт Маркузе у «Еросі та цивілізації» прояснює Фрейда: праця закладена в нас «культурою», а не «природою», і в людини немає первинного «трудового інстинкту», тому енергія, необхідна для роботи, яка не приносить задоволення, «відбирається» у первинних інстинктів - сексуального потягу або інстинкту руйнування. Причому Маркузе схиляється саме до еросу як основи цивілізації та «батарейки»

культура, капіталізм, попса

Previous post Next post
Up