neaiškios paskirties "grotą" :)

Apr 06, 2009 00:45


Prisikaičiusi apie žygius, vakarėjant išėjau pasivaikščiot... Na ne visai į tą pusę, kur iš pradžių traukė (mat norėjau aplankyti Panerių tunelį) ir taip atsidūriau Žvėryne, o ten netoli Neries skardyje užmačiau tokį akmeninį darinį - "grotą".
Užlipau pasižiūrėt, radau apleistą namą. Apėjau aplink. Iš vienos pusės atrodo dar visai neblogai, bet iš kitos - tikras laužas. Tiesa, reikia vaikštinėti atsargiai, nes bent du šulinius radau visiškai atvirus. Adresas Birutės g. 40 (pasak Nekilnojamųjų Kultūros vertybių Žvėryne sąrašo - vertė "architektūrinė, istorinė?. Pastatytas 1916-20. Rekonstruotas 1932"). Kokia jo buvo paskirtis? Rašo, kad ligoninė (pastaruoju metu greičiausiai koks nors Psichoterapijos skyrius). (Vokietmečiu buvo mokykla). Straipsnyje http://www.bernardinai.lt/index.php?url=articles/82771 rašoma: "Šis Zakopanės dvarelio tipo pastatas buvo pastatytas 1916-1920 m. Tarpukario laikotarpio namuose dažnai dominavo taikomoji puošyba. Kadangi Vilnius ir Vilniaus kraštas tuo metu priklausė Lenkijai, populiari Zakopanės stiliaus architektūra paplito ir Žvėryne. Pastatų fasadams būdinga simetriška bei griežta kompozicija. Frontonas su kolonomis paryškina pagrindinį įėjimą. Birutės g. 40. Saugomas pastatas." (Įdomu kas ir kaip jį saugo, kad taip nuniokotas? Hm, o čia dar įdomiau - http://www.tubelita.lt/kontaktai/ - gal tai ir yra dabartiniai pastato savininkai?).
 
    
 
 .

Kam skirta tas akmenų lipdinys? Pavėsinė? Buvęs fontanėlis? Ar kažkas panašaus, ką esu mačiusi Plungėje ar Palangoj (ten pasodinta Marijos statulėlė apkaišyta žvakėm ir gėlėm)?



vilnius, įdomybės

Previous post Next post
Up