Дім легенд

May 28, 2010 13:49

Не втомлююся радіти за Львів, який змінюється щомісяця. Змінюють його, звісно, люди. При чудових зовнішніх данних (спадок Австро-Угорської імперії) Львів ще років 4-5 тому дуже потерпав від нездалого людського фактору, відсутності пасіонарних і активних людей, тупості та бюрократизму чиновників. Таланти у Львові були завжди, і багато. Але малувато було соціально активних та придприємливих персонажів, які б пробивалися.

На минулих вихідних у Львові побували в черговій новій тематичній кнайпі з уже відомої мережі "Фест". Я не знаю Юрка Назарука особисто, і нікого з цієї мережі, тому зразу попереджаю - цей піар з власної ініціативи. Просто на моїх очах, протягом року, улюблене місто дуже швидко перетворилося на європейський туристичний центр з чудовою інфраструктурою. Так, по Львову завджи можна було гуляти годинами/днями/тижнями (і мене це не втомлює досі), але сісти потім не було де. "Дзига", "Купол" і ще парочка кнайп завжди тріщали по швах. Зараз кількість кнайп виросла в десятки разів і все одно сісти в них майже неможливо. В них цікаво, це певно естетика, що так пасує місту. Ці місця стали легендарними, про них поширюються чутки.

Але мова не про це. Мене завжди дивував наш український менталітет у цьому плані, і я вже про це писала - нам так важко радіти за успіхи та досягнення земяків, що простіше не піарити, а знаходити якісь вади. Далеко не всі знайомі львівяни здатні оцінити ці зміни у рідному місті. Я розумію, що це говорить справжня українська "жаба", але один знайомий львівський куратор дуже довго обурювався, як оце так, все поклеєно з мером-депутатами, стільки туріків тепер по місту лазять, всі з пакунками сувенірів... Невже так важко зрозуміти, що місто з досі найнижчим рівнем з/п отримало можливість на цих туріках заробляти. Мої знайомі художники майже всі задіяні або в оформленні кнайп, або у створенні стильних сувенірів. І найголовніше - робочі місця! Не тільки у самих кнайпах, а й у багатьох інших сферах. На повну запрацювали музеї, екскурсії. Та що там говорити - навіть фермерам і іншим підприємцям є куди збувати продукти.

І ще про робочі місця. У найновішій кнайпі - Дім Легенд - вони створені для карликів, людей, яким так важко пристосуватися в сучасному світі. Це соціальний проект мережі, і в анотації-меню про це дуже влучно написано, що глузувати припиняють довершені циніки за сусіднім столом. Думаю, через цих маленьких господарів не можна всередині закладу знимкувати. Їх у мене в кадрі і немає. Але коли не можна, знимкувати хочеться ще більше, ггг...






дракон на фасаді



інтер'єр бібліотеки. На полицях - книжки про Львів, його ремесла, особистостей, історію. На пюпітрі біля входу - книга з характерними львівськими словами, які для туристів звучать як мова Толкієна



те саме - на стінах






у цій залі на стінах фото львівських левів з помітками маркером адрес. Дуже стильно і за 3 копійки






і найголовніше - верхні тераси. Сидіти там важко, бо по головах товчуться цілі групи туристів, але це необхідно бачити



починає відкриватися фантастичний краєвид, ще кращий, ніж у "Гасовій Лямпі"




над головою летить, напевно, трабант, з веслами і пропелером




власне, краєвид з трабантом, Ратушею, Катедрою і головами щасливчиків




навпроти - сажотрус на комині




а під ним - туристична атракція. Бажання загадали, кинули монетку у цей раструб...




Монетка летить по середньовічній системі жолобів через 2 поверхи...



... і бажання опиняється тут



ефектний і затишний декор туалету






на виході бережуть ваші голови

історія, Лемберг, ідеї, Україна, фото, українці, піар

Previous post Next post
Up