Домашнє навчання

Nov 21, 2013 10:17

Все ніяк у нас не складеться. Хоча ідея мені дуже подобається! Але старша донька проти. Я її не зачіпаю, просто інколи сміюся, що на ДН ніякий вчитель не образить через свій поганий настрій і розказую інші переваги. Але найбільшою перевагою школи для неї є спілкування. Воно їй необхідне як повітря. У неї досить непоганий клас (навіть кращий у порівнянні з її гімназійним - менше агресії та інтриг), і дуже хороша класна керівничка, яка дуже дбає за дітей, любить їх і вигадує всяке-цікаве. Тут Данусі повезло :)

А от з Ольвією знову проблеми. Минулого року, як тільки ми переїхали, я дуже переживала. Адже це її перший досвід звичайної школи і 30 учнів у класі... (до того були приватні школи і макс. 12 учнів). Але останній клас молодшої школи тут вона перейшла просто прекрасно! Без жодних нарікань з її боку. І вчителька її дуже хвалила (хоч Ольвія і не стала відмінницею, але вчителька її поважала). До речі, у цій школі на дошці пошани висять фотки не лише відмінників, але й просто активних діячів (і мої діти там є у цій якості :)

А цього року Ольвія перейшла в 5-ий клас і потрохи почалися проблеми... Поки що скарги лише зі сторони Ольвії. Поки що вона у школі чемна і все виконує... Але я відчуваю, що то ненадовго. Бо вона справді не хоче йти в школу. Їй там нецікаво. Клас став дуже агресивний. Хлопці і навіть дівчата дуже б"ються і гасають по школі. Через те всі вчителі половину свого уроку їх виховують... Та й вчителі вже різні - не всі викладають цікаво... А для Ольвії це дуже важливо. І я розумію, що ще трохи і вона перестане вчитись і взагалі щось робити в школі - вона не та людина, що буде заставляти себе робити щось "дурне" для спокою вчителів чи навіть батьків... Зараз не хоче зранку йти в школу, тягне час і злиться. Розумію, що таким "макаром" і до прогулів недалеко. Хоча є в тому і моя помилка: дала їй надію на домашнє навчання, то тепер її найбільше бажання (навіть Миколаю замовила)...

Ось тепер і думаю, що то робити. З одного боку, я дуже хочу перевести її на ДН. На то є такі плюси:
+ можливо тоді б вона була більше впевнена у моїй любові (просто банально більше часу, щоб її проявляти і приймати)
+ її душевний спокій. Коли немає емоційного примушення і "нагружання", то вона емоційно спокійна і з нею дуже легко домовитись.
+ з цього випливає її здоров"я. Вона дуже реагує здоров"ям на стресові ситуації (алергія, насморк, кашель, біль голови, шлунок, загальна слабість)
+ тепер про навчання. Вона швидко схоплює матеріал і легко вчиться. Зможе пройти програму швидше, або тратити на неї менше часу.
+ Ольвія дуже діяльна особа, вона завжди знаходить чим би то зайнятися. В такому ракурсі я не переживаю, що вона ляже на диван і розліниться чи буде дивитись лише ТВ. Вона сама знаходить зацікавлення (часом можна її скерувати, підказати, а далі вона сама "копає" в тому напрямку, самостійно і дуже натхненно)
+ більше часу на ігри (поки що це її ще ДУЖЕ цікавить), можливо на гуртки чи спорт (можливо, бо вона просто хоче бавитись, а не займатись спортом чи ще чимось поки що)
+ більше часу для пізнання ЖИТТЯ - такого як воно є в сім"ї чи у стосунках. більше часу на розмови - вона дуже любить розпитуватись і в таких розмовах "копає" теж глибоко (хоча її манера слухати мене трохи виводить, бо я починаю розказувати детально, а вона вже перескакує на інше питання... хоча так і докопується... правда не зовсім туди, куди я планувала :)

Тепер про мінуси:
- поки що я не бачу легального шляху. Приватна школа у Львові хоче забагато (як на мене) грошей за те, що дитина не ходить в школу :). Як це оформити тут я навіть боюся думати, бо ми і так тут "інакші", враховуючи кількість дітей і домашні пологи...
- мені не легко дається спілкування з цією дитиною... тобто це не той випадок, коли "ми на одній хвилі"... але може саме тому й потрібно збільшити спілкування і вчитись приймати і любити (бо саме ця дитина відчуває брак моєї любові)...
- спілкування з сестрами (особливо з Мартою). Ольвія сильно конкурує і свариться (причина рядочком вище). Мені шкода і менших (не люблю, коли знущаються з менших)... І розумію Ольвію - їй часом нас усіх просто забагато... Вона б спокійно могла бути єдиною дитиною в сім"ї... чому вона обрала нас?...
- вона сама ще не готова самостійно вчитись (вона ще дуже хоче бавитись!). А заставити мені її дуже важко (вона сильніша характером). Тому ми або сваримося (сильно...), або вона робить, що хоче (в більшості... бо я не хочу сваритись). Хоча мушу визнати, що вона не робить нічого поганого чи шкідливого... Часом робить навіть дуже корисне (дуже любить займатись з меншими - організовує їм школу :)
- спілкування з друзями. В школі воно хоч трохи є. Хоча в неї є пластові друзі і подруга знайомих. Але вона справді шукає "справжнього друга" (впізнаю себе). Поки що безрезультатно... бо дуже сильна характером і дуже керує... Але в школі вона грала у футбол з хлопцями (хлопці її страшенно поважають)...
- і я не впевнена до кінця, що зможу дати все в ДН. Хоча розумію, що не мушу :). Так дивлюся по Данусі, що програму до 8-го класу ми з мужем ще спокійно пояснюємо... А потім при потребі - беруться репетитори (як в більшості в школах).
- Подібна проблема - не впевнена, чи вистачить мені часу (враховуючи кількість молодших :). Але ж то і є ЖИТТЯ. Ольвія буде бачити, з чого складаються мої будні (а не уявляти, що я цілий день в неті :)
- і ще одна така ж - меншенькі (особливо Ірика) часом таки дуже перешкоджають процесу занять (хоча кімнат в хаті достатньо і якщо вважати, що головна мета ДН все-таки самостійні заняття, то все ж не так страшно)...

Ось такі думки. Начебто більше схиляюся до ДН. Але не до кінця впевнена і не бачу реальної (читай - легкої) можливості...

А заодно і думаю, що Мартусю не хочу пускати в перший клас... Хоча вона, як і Дануся, абсолютно спокійно знаходить мову з усіма і впевнено спілкується (вся така ж виконавча і чемна - відмінниця :). Але шкода мені її дитячості і чутливості (не хочу це сонечко пускати в чужі проблеми). Тому, якщо вдасться ДН для Ольвії, то й молодша школа для Марти теж буде ДН.

Порадьте щось, будьласочка (якщо дочитали до кінця, за що велике спасибі!)

Роздуми, Мартуся, Діти, дн, щоденник, школа, Дануся, Ольвія

Previous post Next post
Up