Новая Речь Посполитая

Aug 16, 2016 12:24



УКРАЇНА, ПОЛЬЩА ТА ЗБРОЯ СТРИМУВАННЯ

Польщі відмічають успіхи України в розробці зброї стримування агресора - оперативно-тактического ракетного (ОТРК) комплексу «Гром-2» та замислюються над вигодами від можливої співпраці з Україною в цій сфері.

5 серпня п.р. польський ресурс Defence-24 з посиланням на власні джерела повідомив про заплановані на осінь ц.р. перші випробування українського ракетного комплексу балістичних ракет тактичного радіусу дії «Гром-2» з дальністю дії до 450 км. Ракетний комплекс розроблено КБ «Південне» для іноземного замовника.

За повідомленням інформаційної агенції Мост, дальність дії експортної версії ракети має становити 280 км, а вітчизняної, призначеної для Збройних Сил України - 450 км. Мінімальна дальність дії - 50 км.

Комплекс використовує крилату ракету, розроблену на базі ракети «Коршун-2», а також нові одноступінчаті балістичні ракети для знищення наземних цілей. Параметри комплексу «Гром-2» мають бути наближені до російського аналога «Іскандер-М» і крім експортного призначення нова розробка має також замінити на озброєнні ЗС України комплекс «Точка-У» (дальність 120 км).

Проект комплексу було розроблено три роки тому, перші випробування планувалося здійснити ще взимку, проте, вони не відбулися з огляду на бюрократичні перешкоди, пов’язані з реструктуризацією Національної Космічної Агенції України.

Варто додати, що повідомлення викликало бурхливу реакцію польського експертного медіа-середовища. Лише у день його появи на сайті з’явилося аж 88 коментарів, що свідчить про увагу до цього питання у Польщі.

Зокрема, частина польських експертів висловлюється на користь приєднання до України з метою кооперації і спільного розвитку ракетних систем, які вони розглядають, насамперед, в якості засобу стримування агресора.

При цьому вони дають високу оцінку українським розробкам у сфері ракетної техніки при високій якості і відносно невисокій вартості, зазначивши, що Польща саме зараз як ніколи дуже зацікавлена у ракетних технологіях, адже йдеться про створення національної зброї неядерного стримування. Польська сторона була б зацікавлена у кооперації в цій сфері, придбанні готових виробів або технологій тощо, про що повідомляють оглядачі, посилаючись зрештою на нещодавно підписані Польщею документи щодо досліджень у ракетно-космічній сфері з Україною.

Головним чином, вони зазначають, що співпраця з Україною в ракетно-космічній сфері дозволить доповнити польську ракетну програму створення ракетного комплексу WR-300 HOMAR з проектною дальністю дії до 300 км.

Вважається, що за умов наявності волі до польсько-української співпраці у ракетобудуванні (співфінансування і виробництво) це могло б бути найкращим варіантом для обох сторін. Можливо навіть розробити версію з системою наведення на ціль з коректурою курсу в польоті окремо для польської сторони.

Отримання тактичних балістичних або крилатих ракет відповідатиме стратегічним цілям Польщі і нівелює дисбаланс, створений наявністю в Калінінградській області російських ракетних комплексів «Іскандер-М». Для цього Польща, за попередніми розрахунками, має розгорнути 18-24 мобільних ракетних комплекси «Гром-М» і 120 ракет. Важливою перевагою над західними аналогами в такому випадку буде незалежність Польщі щодо прийняття рішення на застосування ракет. Ще одною важливою перевагою українського комплексу вважається його менш висока ціна. А спільна розробка і виробництво вважається за краще, ніж купувати на Заході аналогічні вироби за валюту. Не можна виключати і спільної розробки на базі «Грома-2» більш потужного комплексу з новою ракетою підвищеного радіусу дії.

Підкреслюється колосальне значення того, що Україна є для Польщі найближчим сусідом і водночас буферною країною з огляду на Росію. Тому Польщі варто скористатися з цього шансу і зробити усе необхідне, аби отримати балістичні ракети, які могли б вражати цілі у Москві, як фактор стримування і привоід змусити росіян замислитися.

Високо оцінюється той факт, що Україна у досить короткий термін вже після анексії Криму спромоглася розробити власну версію тактичної ракети. А Польща потребує саме ракетних технологій, навіть більше, ніж нові вертольоти або підводні човни. Наявність балістичних ракет матиме стратегічне значення.

Володимир ЗАБЛОЦЬКИЙ
http://defence-ua.com/index.php/statti/1419-ukrayina-.

Аратта, оружие

Previous post Next post
Up