Lietuvos Kariuomenė išlaisvina Vilnių 1939 m. Spalio 28 d.

Oct 21, 2009 00:00




Į Vilnių! Į Vilnių!
Tą mylimą šalį
Prie Gedimino,
Prie brolių savų....Tada pailsėsim,
Kada tiktai Vilniuj,
Gedimino kalne,
Vytis plevėsuos.
Vilniaus išvadavimo liudininko dm. plk. ltn. Petro Narinkevičiaus atsiminimai:

Vilniui ir jo sričiai išlaisvinti nuo lenkų Lietuvos kariuomenės štabo direktyva 1939 m. spalio 14 d. sudaryta Vilniaus rinktinė, jos vadu paskirtas div. gen. Vincas Vitkauskas. Buvo numatyta, kad rinktinė į Vilniaus kraštą žygiuos tokiomis kryptimis:
1-asis pėstininkų pulkas - Ukmergė-Maišiogala-Vilnius;
7-ojo ir 9-ojo pėstininkų pulkų, 3-iojo dragūnų pulko dalinys - Vievis-Vilnius;
5-ojo pėstininkų pulko, 2-ojo ulonų pulko dalinys - Alytus-Varėna-Valkininkai;
4-ojo ir 3-ojo pėstininkų pulkų dalinys - Saldutiškis-Švenčionėliai.
Rinktinės daliniai numatytas pozicijas užėmė spalio 16 d. ir jau ruošėsi kirsti Lietuvos-Vilniaus krašto demarkacinę liniją, tačiau dėl SSSR valdžios trukdymų teko delsti 10 dienų. Per tą laiką sovietų pareigūnai ir Raudonosios armijos daliniai plėšė Vilnių: sandėlius, fabrikus, net privačius butus ir viską vežė į Sovietų Sąjungos gilumą. O mūsų daliniai tuo metu, įsikūrę pas vietos gyventojus ir mokyklose, vykdė lauko taktines pratybas, tačiau visų mintyse ir širdyse kirbėjo nerimas kuo greičiau vykti į Vilnių.
Išaušo visų ilgai laukta spalio 27-oji. Gautas įsakymas pradėti žygį į Vilnių. Abipus sienos prie išvykimo punktų susirinko minios gyventojų - visi jaudinosi ir laukė žygio pradžios.
Rinktinės vadas div. gen. V. Vitkauskas Maišiogaloje ištarė: „Mes žygiuojame nepriklausomybės kovotojų krauju nulaistytais keliais. Marš į Vilnių!“
Tuojau, aidint „valio“, buvo sulaužytas kelio užtvaras ir sudegintas kartu su kartimis, žymėjusiomis demarkacinę liniją. Žygis, kuriam buvo numatytos dvi dienos, prasidėjo!




Tačiau tik spalio 28 d. 12 val. buvo leista įžengti į Vilniaus miestą. Pakeliui mergaitės puošė karius, žirgus, net tankus ir pabūklus darželio ir lauko gėlėmis, pakelėse buvo pastatyti žalumynais papuošti vartai, kitur pakabintos Lietuvos vėliavos. Spalio 28 d. įžengiančius į miestą Lietuvos karius šūksniais ir gėlėmis sveikino minios vilniečių.
Karių veiduose nuovargio nė pėdsako - jie švytėjo pasitenkinimu, džiaugsmu, gera nuotaika.


Vilniaus gyventojai džiaugiasi Lietuvos Kariuomenės tankais Gedimino prospekte







Visas dm. plk. ltn. Petro Narinkevičiaus straipsnis - žurnalo Kardas 2009 m. 4 numeryje.

Spalio 28 dieną, 18:30 visus neabejingus kviečiu sudalyvauti Lietuvių Tautinio Jaunimo Sąjungos organizuojamose Vilniaus išlaisvinimo septyniasdešimtmečio eitynėse nuo Aušros vartų.

vilnius

Previous post Next post
Up