„Don Quijote de La Mancha” în viziunea lui Gustave Doré.
O ediție rară din colecția Literaturile lumii a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.
Romanul lui Miguel de Cervantes „Don Quijote de La Mancha” este o sursă de inspirație pentru mulți ilustratori și pictori celebri din diverse timpuri. Primul ilustrator important al romanului a fost Tony Johannot, după care au urmat maieștrii: Francicso Goya, Honoré Daumier, Pablo Picasso, Salvador Dali, fiecare dintre ei având propria viziune asupra personajului nemuritor, Cavalerul tristei figuri deosebindu-se astfel în fiecare abordare.
Încă din secolul al XVII-lea, sunt cunoscute multe de ediții ilustrate ale lui „Don Quijote”: de exemplu, ediția de la Bruxelles (1662), Antwerp (1673), Paris (1681), Londra (1687), în care ilustrațiile realizate de artiști anonimi nici pe departe nu se încadrează în atmosfera romanului lui Cervantes. Spre exemplu, ilustrațiile artistului spaniol José del Castillo, realizate în 1780, au și ele un caracter superficial.
În 1836-1837, „Don Quijote” a fost publicat la Paris cu ilustrațiile pictorului Tony Johannot, care le-a acordat atenție ambilor eroi ai lui Cervantes, dar a ignorat fundalul istoric al narațiunii. Imaginea lui Don Quijote este interpretată oarecum unilateral, fără vreo emoție romantică.
Abia după aproape 30 de ani a apărut Don Quijote în interpretarea renumitului maestru al gravurii de carte, pictorului și graficianului francez Gustave Doré (1832-1883). Ilustraţiile sale au devenit o adevărată capodoperă a graficii de carte. În linii generale, percepția vizuală a personajelor arhetipale pentru cultura universală, Don Quijote și Sancho Panza, așa cum le cunoaștem astăzi, a fost influenţată de Gustave Doré.
În cadrul expoziției de publicații „Miguel de CERVANTES SAAVEDRA: Pe urmele Secolului de Aur al Spaniei”, consacrate aniversării a 475 de ani de la nașterea marelui scriitor spaniol și desfășurate actualmente în spațiile expoziționale Literaturile lumii (BNRM, blocul cenral, et. 3), vă prezentăm o carte extraordinară din colecția BNRM, cu ilustrațiile lui Gustave Doré - o ediție a celui de-al doilea volum al romanului „Don Quijote”, o carte de dimensiuni destul de mari, în formatul in-folio (31x43,5 cm), publicată în Franța în 1863. Este prima tipărire a ciclului de gravuri de Gustave Doré, creat pentru traducerea celebrei opere a lui Cervantes în limba franceză, realizată de Editura „Hachette”.
„Don Quijote” a fost ilustrat de Dore cu 120 de planşe pe pagina întreagă (61 pentru primul volum și 59 pentru al doilea) și cu peste 250 de viniete încorporate în text. Crearea ciclului a fost precedată de muncă asiduă, de o analiză atentă a materialelor și de vizite de studiu în Spania (1855 și 1862). Peisaje spaniole, străzi și case, catedrale și biserici, procesiuni pitorești, dansuri sătești, corida, muzicieni de stradă, țărani, pescari, toreadori, contrabandiști, interioarele Alhambrei și balcoanele Granadei, închisorile Inchiziției din Barcelona - toate acestea s-au păstrat în memoria artistului și l-au ajutat să transmită atmosfera adevărată a Spaniei atunci când a lucrat la ilustrațiile pentru „Don Quijote”.
Don Quijote în interpretarea lui Gustave Doré este nobil, blând, iertător; el trăiește pentru alții, pentru exterminarea răului, luptă împotriva forțelor ostile umanității. Expresivă și veridică este și imaginea lui Sancho Panza, care joacă nu doar rolul unui personaj de contrast, ci este un erou care întruchipează trăsăturile caracterului popular: bunătate, devotament, viclenie, agerime.
Ilustrațiile lui Gustave Doré sunt împărțite în două categorii. Prima parcă îl duce pe Don Quijote într-o lume fantastică, creată de imaginația lui. Aici acțiunea se petrece noaptea, eroul se găsește fie într-o pădure întunecată, misterioasă, fie în munții stâncoși, fie pe malul unui râu luminat de strălucirea lunii. A doua categorie de desene pentru „Don Quijote” sunt gravurile, unde acțiunea se desfășoară în timpul zilei, iar eroul lui Cervantes este perceput de către cititor din exterior. Scenele sunt pline cu detalii din viaţa cotidiană, cu specific național, umor popular etc.
Volumul doi al romanului „Don Quijote”, ilustrat de Gustave Doré, este o raritate bibliofilă cu valoare culturală și istorică imensă, prezentând apogeul artei tipografice europene din secolul al XIX-lea - o adevărată moştenire lăsată generaţilor viitoare.