Il ritratto di Dante. Palazzo dell'Arte dei Giudici e Notai, Firenze
Pe 15 martie 2018 Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Ambasada Italiei în Republica Moldova și Centrul Cultural Italian din Republicii Moldova, a organizat lansarea Expoziției de carte cu genericul „Cartea veche italiană din colecția BNRM”, prilejuită semnării Acordului de colaborare între Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Centrul Cultural Italian din Republicii Moldova.
La deschiderea evenimentului cu mesaje de salut au venit Elena PINTILEI, director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova; Excelența sa Valeria BIAGIOTTI, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Italiei în Republica Moldova; Angela SOLCAN, decan al Facultății de Limbi Străine, UPS „Ion Creangă”; Prof. Giancarlo NICOLI, directorul Centrului Cultural Italian din Republica Moldova.
Acordul de colaborare între Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Centrul Cultural Italian va permite intensificarea cooperării culturale în scopul promovării culturii ambelor state, folosind diverse forme, metode și practici de colaborare: organizarea activităților culturale în diverse domenii; efectuarea schimbului de publicații, donații de carte; organizarea festivalurilor, conferințelor, prezentărilor de cărți și a lucrărilor de artă plastică; participarea la proiecte culturale și alte inițiative comune.
Atenției publicului va fi propusă Expoziția cu prezentarea generală a titlurilor de cărți artistice, operelor autorilor clasici, cărți vechi și rare din literatura italiană, păstrate în colecția BNRM.
Expoziţia cuprinde 64 de exemplare de carte veche italiană, din diferite colecţii ale BNRM: Literaturile lumii, Carte veche şi rară şi Conservarea şi comunicarea colecţiilor. Cea mai veche carte la expoziţie este: „Rime di Gio. Antonio Ansaldo, Dedicate al Serenissimo Carlo Emanuel Duca di Sauoia”, o carte de poezii, publicată la Torino în 1619. Este o carte de format mic, în copertă de pergament alb. În aceeaşi vitrină sunt prezentate încă două cărţi din secolul 17 şi câteva ediţii din secolul 18, printre care cărţi de religie, literatură, istorie naturală şi istorie ţărilor. Atrage atenţia ediţia în şapte volume, de format mic: „Storia si Italia, di Carlo Botta”, un manual de istorie foarte apreciat în Italia până în ziua de azi.
Dintre cărţile italiene, publicate la începutul secolului 19 din colecţia BNRM, merită a fi menţionată ediţia „Compendio della storia universale antica e moderna”, publicată în mai multe volume la Milano în anii 20’ ai secolului 19. Atenţiei publicului sunt prezentate trei volume din aceasta ediţie unică, bogat ilustrate cu gravure alb şi negru sau colorate, printre care sunt: „Storia delle Crociate”, de Davide Bertolotti (1824), „Storia dei Tartari”, de Giuseppe Belloni (1825), „Storia di Giappone”, de Giulio Astori (1826).
Cea mai reprezentativă parte a expoziţiei - circa 40 de volume - descrie istoria literaturii italiene în nume şi titluri vii, bine cunoscute publicului moldovenesc care se interesează de literatura acestei ţări. Printre ele sunt operele clasice - 6 volume din secolul 18-începutul secolului 19, ale poetului italian Lodovico Ariosto; diferite ediţii, din aceeaşi perioadă, de „La Divina Commedia”, semnată de Dante Alighieri, „Il Decamerone”, de Giovanni Boccaccio. Alte lucrări rare sunt „Opere postume de Sig. Ab. Pietro Metastasio” (1795), trei volume de „La Gerusalemme Liberata” de Torquato Tasso, publicate la Venezia în 1811 şi la Paris în 1819, cărţi de poezie şi de proză de Vittorio Alfieri (cu anii de ediţie 1810 şi 1814). Trezeşte interes primul roman istoric italian - „I Promessi sposi” de Alessandro Manzoni şi operele poetice de Giovanni Battista Casti, Guiseppe Parini şi Silvio Pellico.
Alături de expoziţia de carte veche italiană, este amenajată o selecţie de 60 de opere de literatură artistică italiană clasică şi contemporană, publicate în Italia recent, în sfârşitul secolului 20 - începutul secolului 21. În afară de autorii susmentionaţi, aici sunt expuse opere de Francesco Petrarca, Michelangelo, Macchiavelli, Carlo Goldoni, Ugo Foscolo, Giovanni Verga, Giacomo Leopardi, Guiseppe Tomasi de Lampedusa, Luigi Pirandello, Italo Svevo, Umberto Eco, şi mulţi alţi autori reprezentativi ai literaturii italiene.
Expoziţia „Carte veche italiană din colecţia BNRM” poate fi vizitată până la 14 aprilie a.c.
https://www.moldpres.md/news/2018/03/15/18002081 https://www.facebook.com/marketingbnrm/videos/802834259914062/ Vezi toate postările pe temele oglindite din literatura italiană:
https://libermundi.livejournal.com/tag/literatura%20italian%C4%83