Expoziţia de carte „Wilhelm Grimm - 230 de ani da le naştere”

Feb 22, 2016 15:49





Wilhelm Grimm, filolog, folclorist și scriitor romantic german, s-a născut pe 24 februarie 1786 în oraşul Hanau, situat în apropiere de Frankfurt. Este unul dintre celebrii Fraţi Grimm, cunoscuţi în toată lumea pentru colecţia de basme publicată în două volume, care conţine, printre altele, Albă ca zăpada, Croitorașul cel viteaz, Cenușăreasa, Scufița roșie, Hansel și Gretel ş. a. Poveştile scrise de cei doi fraţi au încântat copilăria multor generaţii. Împreună cu fratele său Jacob, Wilhelm Grimm şi-a adus contribuţia şi la formarea limbii germane, în special prin crearea Dicţionarului limbii germane (Deutsches Worterbuch), care avea 33 de volume și a rămas neterminat până la sfârşitul vieţilor autorilor.

Jacob şi Wilhelm Grimm au studiat dreptul la Universitatea din Marburg, unde istoricul şi juristul Friedrich von Savigny le-a aprins interesul pentru filologie şi studii germanice - un domeniu în care sunt consideraţi a fi pionieri - şi în acelaş timp le-a dezvoltat o curiozitate pentru folclor, care a crescut într-o pasiune de o viaţă pentru culesul basmelor germane. Fraţii Grimm au fondat un întreg domeniu de cercetare şi au scris sute de lucrări de mitologie şi filologie germană şi scandinavă.

La 20 decembrie 1812 Fraţii Grimm au publicat primul volum din colecţia de basme Poveşti pentru copii şi familie (Kinder- und Hausmärchen), conţinând 86 de poveşti. Al doilea volum, conţinând alte 70 de poveşti, a apărut în 1814.
Apariţia romantismului în secolul al XIX-lea a reîmprospătat interesul pentru poveştile din folclor şi a reprezentat o formă pură de literatură şi cultură naţională pentru cei doi fraţi. Cu scopul de a întocmi un tratat academic asupra basmelor populare, fraţii au stabilit o metodologie pentru culegerea şi înregistrarea acestora, metodologie care a devenit baza studiilor folclorice. Prima lor culegere a fost revizuită şi publicată de mai multe ori între anii 1812 şi 1857, crescând de la 86 de poveşti până la mai mult de 200. Poveştile fraţilor Grimm au exercitat o mare influentă de-a lungul timpului, fiind considerate, alături de alte mari opere artistice europene, adevărate pietre de temelie ale culturii occidentale.
Fraţii Grimm au impus canonul poveştilor pentru copii, înfluenţând scriitori ai acestui gen. Povestitoarea germană Elfriede Kleinhans a spus că putem asculta poveştile Fraţilor Grimm de la vârsta de trei ani până la moarte. Ea consideră că într-o lume tehnologizată toţi avem nevoie de aceste poveşti pentru a ne încălzi sufletul.
(Surse: Wikipedia, elitere.ro)
Cu ocazia aniversării a 230 de ani de la naşterea lui Wilhelm Grimm vă invităm la expoziţia de carte, care va fi desfăşurată în sala serviciului Literaturile lumii pe parculsul lunilor februarie și martie.Vă aşteptăm pe adresa: Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, str. 31 August, 78A, sediul central, et. 3, bir. 22; tel.: (022) 22-53-59.

Printre cele mai interesante cărţi din expoziţia actuală este ediţia antumă a Dicţionarului: Deutsches Worterbuch von Jacob Grimm und Wilhelm Grimm. - Leipzig: Weidmannsche Buchhandlung, 1852.


Carte frumos ilustrată în stilul Art Nouveau: Grimms Märchen. - Berlin : Verlag Neues Leben, 1981.











Selecții variate de basme Kinder- und Hausmärchen publicate pe parcursul secolului XX.



 



Poveștile fraților Grimm sunt traduse în mai mult de 100 de limbi ale lumii:





   

Lucrări despre viața și opera lui Wilhelm și Jacob Grimm:

 

În prima zi expoziția a fost vizitată de către studenți ai Universității de Stat, Facultatea de limbi străine, împreună cu profesorul de literatura germană.







Biblioteca Națională Republicii Moldova, literatura germană, Frații Grimm, scriitori, cărţi din colecţie, elina bolgarina, literaturile lumii, expoziţii, elena stratan, wilhelm grimm, aniversări

Previous post Next post
Up