Rám tört a hepp tegnap este, hogy nekem muszáj ma főznöm egy jó kis gombóc levest. =) Már csak azt kellett eldöntenem, hogy gríz- vagy zsemlegombóc legyen. És utóbbira esett a választás. Szépen elkértem a receptet még este, aztán ma délelőtt nekiálltam az elkészítésének.
Látszik, mennyi gyakorlatom van. XD Fogalmam sem volt, mekkorára aprítsam a kenyeret (zsömlénk nem volt itthon), mekkora edényre lesz szükségem, mennyi répát tegyek bele, mennyi időt főzzem. XD Ennek ellenére nagyszerűen szórakoztam magamon. =D Megpirítottam a kenyeret, aztán tányérra tettem, hogy a forró serpenyőben ne piruljon tovább, aztán répát pucoltam és egy kevés fehérrépát az íze miatt. Elkezdtem olajon megpirítani, amikor rájöttem, hogy a hagyma kimaradt a buliból. XD
Azt sem tudtam, mit jelent a nem folyós, de laza tészta kifejezés. Most már tudom, hogy kicsit több lisztet igényel, mint amit én tettem bele. =) Nem baj, tanulok. És élvezem. =D Az én gombócaim egy picit szétestek és a tészta is csepegős lett, vagyis a gombócok mellett apró tésztadarabok vannak, de engem ez cseppet sem zavar. =)
Nem tettem bele paradicsomot és paprikát, csak egy pár szál fehérrépa zöldjét. =) Én azt szeretem. Nem főztem elég jól meg, így a répa egy nagyon kicsit ropogós lett, de nekem ízlett így is. =)
Nekem fekszik, hogy egy kanál tejfölt tegyek bele. Ez nincs receptben, kipróbálható. Nélküle is finom, meg így is. =)
Elkészítés:
Egy zsömlét felaprítasz kicsi kockákra, majd megpirítod. Tányérba öntöd, miután megpirult, mert a forró serpenyőben tovább pirulna, s ha maradt olaj az alján, azt is felszívná.
Répát, zöldséget, hagymát megdinsztelsz olajon egy kicsit. Egy kanál pirospaprikát teszel hozzá, elkevered, majd egy bögrényi vízzel felöntöd. Amikor megfőtt, felöntöd még két bögrével, esetleg még eggyel.
Amíg fő, addig két marék lisztet teszel egy tálba, ráütsz egy tojást, sót teszel bele, s vízzel összekevered. Csomómentesre! Laza tésztát kell készíteni, de nem folyósat. Utána bele a már megpirított zsömlét, s óvatosan el kell keverni. Arányosítani érdemes a keveréssel.
Amikor forr a leves, akkor kanállal bele kell szaggatni a gombócokat. A kanalat a levesbe kel mártogatni, ezáltal a tészta nem ragad a kanálra.
Feljön a tetejére a gombóc, s főzni kell egy ideig. Ha mind feljött, még főzni kell egy kicsit, hogy átfőjön.
Petrezselyem, zeller mehet bele, ha van. Esetleg paprika és paradicsom. Ezek ízfokozók. Sózás, kóstolás.
Jó étvágyat! =)