Чатни из индийского крыжовника и кинзы
![](https://ic.pics.livejournal.com/lgabriel/8899181/556326/556326_300.jpg)
A couple weeks ago we've been invited to Poonam's house. Poonam is my husband's colleague, she and her husband are very nice people. Every time we're in their house I learn something new about Indian cuisine. There were a few dishes I liked very much, amla chutney among them. Unfortunately, I didn't ask Poonam for proper details of her wonderful chutney. So when at home I searched the internet and found several variations of it. Based on these recipes and on my memory of Poonam's chutney taste and look I tried to recreate it.
4 amlas (Indian gooseberries)
100 g cilantro (leaves and thin stems)
1 jalapeño (we can not eat very hot food as the Indians do)
juice from 1 lime
about ¼ cup water
½ teaspoon fine salt
½ teaspoon sugar
a handful of cashews
Defrosted the goosberries in the fridge. When defrosted, cut them into pieces and removed the stones.
Washed and dried cilantro. Chopped it roughly.
Washed and juiced lime.
Washed and chopped jalapeño removing seeds.
Put everything in the food processor and blended together.
It's good but not as good as Poonam's. It's not as smooth and bright as Poonam's also :( My food processor is not very powerful and this might be a part of a problem of texture. But there should be something else.
Poonam, what did I do wrong?
Пару недель назад нас пригласили в гости в индийскую семью. Хозяйка, Пунам, много лет уже работает вместе с драгоценным, и несколько раз мы были у нее дома; она и ее муж очень приятные люди. Всегда, когда я бывала у них, я узнавала что-то новое о кухне Индии. Вот и в этот раз было несколько очень мне понравившихся блюд, и соус из индийского крыжовника среди них. К сожалению, у меня не получилось расспросить Пунам о подробностях, я только выяснила основные ингредиенты. Дома я начала искать рецепты в интернете, потому что мне очень хотелось попробовать повторить. Нашла нужные ингредиенты в индийском магазине, вооружилась памятью о виде и вкусе того чатни, которое пробовала.
4 ягоды
индийского крыжовника100 г кинзы (листья и тонкие стебли)
1 халапеньо
сок 1 лайма
около ¼ стакана воды
½ ч ложки соли
½ ч ложки сахара
пригоршня орехов кешью
Индийский крыжовник у меня в замороженном виде, поэтому я его заранее разморозила в холодильнике, затем нарезала на куски, удалив косточку.
Помыла, обсушила и крупно нарезала кинзу.
Помыла халапеньо, нарезала кусками, удалив семена.
Помыла лайм и выжала из него сок.
Сложила все ингредиенты в процессор, перемолола.
Оно вкусно, но не то. И внешний вид не тот, и вкус не такой. У Пунам это была гладкая масса яркого зеленого цвета; у меня, как видно на фотографии, оно темное и крупитчатое :( Правда, у меня не очень мощный фудпроцессор, и это может объяснить текстуру, но оно все равно не то.
Пунам, что я сделала неправильно?