4-й форум Ліги ділових жінок, і перший в статусі всеукраїнської

Oct 23, 2016 19:56

Початок тут
А з цього посту ви дізнаєтесь про успішні бізнес-історії українських жінок, а також, якою важливою для бізнесу є участь у бізнес-об"єднанннях... А ще - де взяти гроші...
Як я вже казала, Чернігівська ліга ділових жінок вийшла на всеукраїнський рівень і зараз зареєстрована як Ліга ділових і професійних жінок України, і вже має філію у Вінниці. Сайт Ліги .
Форум проводився за підтримки ПРООН  (UNDP) (Програма підтримки ООН малого та середнього бізнесу в Україні) та Швейцарської Конфедерації.
Офіційно:
Метою Форуму є представлення та обговорення думок щодо актуальних проблем в області жіночого підприємництва та професійного розвитку жінок, а також для обміну успішним досвідом.
Крім того, форум сприяє формуванню сучасного бачення ролі жінки в бізнесі та підвищенню обізнаності серед посадовців і осіб, які приймають рішення в Україні, покращення конкурентоспроможності жінок і розширення масштабу підприємницької діяльності жінок завдяки новим специфічним сервісам та послугам місцевих бізнес-асоціацій.

Неофіційно (особиста думка):
Нові бізнес-контакти, приклади, що надихають, нові знання, що допоможуть розвинути існуючий чи започаткувати новий бізнес.
1. На сцені Юлія Заїка, виконавчий директор Ліги ділових і професійних жінок, власниця магазинів для рукодільниць "Макошь", майстриня і викладач різних технік рукоділля.
(Я пам"ятаю, як її бізнес починався з маленької кімнатки в офісному центрі, де продавались стрічки  і проводились майстер-класи з вишивки ними.)




2. Тут в першому ряду в кадрі - президент Ліги ділових і професійних жінок України, її засновник і незмінний керівник і натхненник, Ірина Василівна Дорожкіна.  До речі, Лігу засновано 15 років тому, як міську.  Ірина Василівна за свою діяльність нагороджена Орденом Княгині Ольги.
Далі - Наталія Романова, заступник голови Чернігівської ОДА, за нею -Владлен Сисун, координатор проекту ПРООН «Зміцнення бізнес-об’єднань МСП».



3. Чернігівські бізнес-леді.



4. В холлі - невелика виставка бізнесів  чернігівських ділових жінок.



5. Студія раннього розвитку дітей.



6. Магазин-студія "Макошь" продає не лише матеріали і інструменти для різних видів рукоділля, а й допомагає майстриням продати вироблене.



7. Добре відома в місті арт-студія "Колібрі", основна діяльність якої - навчання дітей малювати і бачити прекрасне. Керує нею член Спілки художників України Лілія Ібрагімова. На фото 3 вона - друга справа.



8. Форум тривав з 10-ї до 18 год. Звичайно, були і перерви на каву, і обід. І ці перерви ми використовували для активного спілкування.



Запис Форуму викладено на YouTube, це більше 6-и годин, тому я дам деякі підказки, на якій  годині і хвилині кого послухати.
Я не  називатиму всіх спікерів і не розповідатиму про всі виступи. Порядок денний можна почитати на сайті Ліги, який я наводила вище.
На те, що мені (суб"єктивно) найбільше сподобалось, я буду звертати вашу увагу.

Варто послухати представника Українського жіночого фонду Миколу Ябченка (особливо тим, кого дивує, чому є "жіночий бізнес", а нема "чоловічого".) Пан Микола - єдиний мужчина у фонді, його виступ невеликий, але змістовний, з 2 год. 03 хв. 30 сек. Посилання на YouTube

image Click to view



9. Микола Ябченко.


З 2 год.11 хв Мілена Горячковська, представниця  цього ж фонду, презентує можливість отримання грантів від USAID на  підтримку тих, хто постраждав від конфлікту, в заснуванні або перенесенні бізнесу. Там є карта, в якій цей дворічний проект працює, Чернігівщина туди не входить.

Був у нас і прямий відеозв"язок зі Словенією,  з пані Мартою Турк, підприємницею, менторкою (наставницею) і експертом в галузі жіночого підприємництва. Як виявилось, наші проблеми і труднощі дуже схожі, тому корисно було послухати, як їх вирішують словенські бізнес-леді.
Посилання на YouTube, слухати з 1 год.06 хв.
З  2 год. 38 хв. 46 сек. - виступ віце-президента Донецької Торгово-промислової палати і запрошення на  12-й Міжнародний економічний форум "Відкритий Донбас", що буде проходити в Краматорську 8 грудня.

10. От такі ми ділові :)



11. А тут почалось найцікавіше - історії успішного бізнесу жінок-підприємниць. Двоє з них сказали, що їхній бізнес за 2015 рік виріс на 50%. А одна відкрила свій в лютому 2016 року в прифронтовій зоні. От такий "занепад економіки".

На сцені -  чернігівка Інна Несмирна, керівник підприємства "Варго Ін", що спецалізується на зовнішній рекламі. Ця мила жінка не лише керує колективом, більшість в якому - чоловіки, але й вміє все сама, тому в її сумочці завжди є інструмент - від викрутки  мало не  до шурупокрута.  Послухати її можна за тим же посиланням, з 2 год. 45 хв.



12. Шкода, що мені не вдалося знайти сайту підприємства. Бо саме лише портфоліо їхніх робіт по всій Україні заслуговує на повагу  - це оформлення більше сотні магазинів "Фокстрот", "Ельдорадо", аптек, інших закладів. А в Африці (Гана) навіть казино оформили. Як їм вдалось переправити конструкції літаком?  Почитати про це і побачити можна тут, на сайті Української Асоціації візуальної індустрії .
Коли Ліга діловик жінок вирішила допомогти Чернігівському госпіталю і поставити жалюзі на тих вікнах, де лежали воїни з АТО,  і де сонце пекло немилосердно,  саме пані Інна взяла на себе основну роботу.



13. Ніна Радченко з Донецької обл. відкрила садовий центр "Олександрівський" в лютому 2016 року. Центр працює недалеко від Святогорська.   Коли слухачі запитали, а звідки ж попит, вона відповіла, що  в Святогорську чимало пансіонатів і санаторіїв, тому клієнти садового центру - від стареньких бабусь, що купують одну рослинку, до замовників проекту і робіт з ландшафтного дизайну. Крім власниці бізнесу, в центрі працюють тільки чоловіки.
Слухати пані Ніну можна з  3 год. 05 хв. Сайт садового центру.



14.



15. А це -  Варвара Рябоконь, людина, що колись закінчила "Тімірязевку", і все життя працює за фахом - у птахівництві. Зараз вона очолює два  підприємства  з виробництва кормів, добових індичат та інших "...чат" і ..."ят", а також м"яса птиці. Підприємства знаходяться в Харківській обл., Зміївському р-ні,  в с. Борки. Якщо ви захочете завести племінну птицю, там зможете придбати не лише молодняк і корми, а й аптечку, і брошури,  а також отримати консультацію.

Розповіла, що це - вигідний бізнес. А на питання, як впливає подорожчання енергоносіїв, відповіла, що вони вже зараз платять більше 2 грн. за 1 кВт електроенергії, але поставили дров"яний котел, щоб здешевити інкубацію.
Крім того, в своєму селі вона відкрила перукарню, магазин і швейну майстерню. Сайту, на жаль, теж нема. Але пані Варвару можна знайти у Фейсбук.
Послухати цю, закохану в свою справу жінку, можна тут з 3 год. 12 хв. 12 сек.



16. Ольга Швець з Вінниці очолює Салон весільної моди "Вінея", член Спілки підприємців "Стіна", дизайнер лінії одягу "Вінея-Кідс", на розвиток якого отрмала грант від ЄБРР (Європейського банку реконструкції та розвитку).

Переможниця конкурсу "Міні-міс світу", українка, була представлена саме у вбранні від Вінея. Вінея експортує свою продукцію в ОАЕ, Ізраїль, Італію, Литву. Брали участь у показах мод в Гонконгу і ін.
Послухати її варто, з 3 год. 22 хв. 30 сек. Посилання на YouTube



17. Олена Щербань з с. Опішня, на Полтавщині. Господиня садиби зеленого туризму "Лялина світлиця". Скромний кандидат наук, етнолог,  готує вісім видів борщу,  може провести майстер-клас з виготовлення обрядового печива, ляльок-мотанок і т.ін.  Проводила Фестиваль борщу і готова допомогти в його організації в будь-якому регіоні України.

Залучає кошти ЄС і розвиває школу ведення сільського туризму. А ще викладає в одному з інститутів у Полтаві. Заступник голови громадської організації "Туристичне село Полтавщини". Є членом Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні. На запитання, скільки в неї помічників, відповіла, що десять - п"ять на правій руці і п"ять на лівій.



18. З якою любов"ю розповідала вона про свій бізнес, про  українські страви, про наші звичаї, про гончарство Опішні!
Якщо ви послухаєте її  з  3 год. 33 хв. 50 сек. , вам  захочеться побувати в її гостинній садибі.
Блог "Лялина світлиця". Варто почитати і подивитись фото.



19. Майя Голумбовська з Києва, керівник компанії Елма-Консалтинг,  що з 2007 року на аутсорсингу надає юридичні та бухгалтерські послуги, від реєстрації бізнесу до юр. і бух. супроводу. Пані Майя - член Клубу ділових людей. В її  компанії 35 ретельно підібраних юристів і бухгалтерів, що обслуговують 250 замовників. Компанія розвивається, залучає грант ЄБРР на автоматизацію бізнес-процесів. Послухати її можна там же, на Ютубі,  з 3 год. 46 хв. 26 сек.



Присутні отримали не лише корисну і цікаву інформацію, а й натхнення. Всіх цих жінок було приємно слухати - розумні, цілеспрямовані, ділові, доброзичливі і просто дуже милі.

20. Ще наші бізнес-леді.



21. Далі була дискусія "Роль бізнес-об"єднань в розвитку жіночого підприємництва", суть якої я висловила коротко в попередньому пості: "Гуртом і батька легко бити". А докладніше - слухати з  4 год. 15 хв.
Запам"ятались слова Владлена Сисуна, про те, що ми не повинні тиснути на владу, а  треба привчити її до того, що поруч є контролююча сторона.
Взагалі, дискусія була досить цікавою, оскільки були представлені лідери семи  бізнес-об’єднань - партнерів проекту ПРООН «Зміцнення бізнес-об’єднань МСП», і у всіх цікавий досвід.
Це і "Стіна" з Вінниці, що надає підприємцям швидку юридичну допомогу і не лише її, і Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму, і Українська Асоціація меблевиків, і Міжрегіональний Союз птахівників та кормовиробників України, і Клуб ділових людей, і Донецька ТПП, і наша Ліга.



22. Відбулося підписання Меморандуму про співпрацю цих семи бізнес-об"єднань. Першою підписує Олена Політик, віце-президент Донецької ТПП.



23. Оксана Петрик з Бурштина, що на Івано-Франківщині,  представник Клубу сталого бізнесу (це їхній сайт)  розповіла, де взяти гроші.
Слухати з 5 год. 30 хв. 30 сек.



24. Далі 10 слайдів з корисними посиланнями. Ці можливості -  не лише дляжінок.



25.



26.



27.



28.



29.



30.



31.



32.



33.



34. І ще одну можливість (як для жінок, так і для чоловіків) представила Наталія Шеремета, керівник відділу зовнішньоекономічних зв"язків Чернігівської ТПП, представник Німецького товариства технічної допомоги (GIZ).
Слухати з 5 год. 50 хв. 50 сек.



Тут 8 слайдів.


35.



36.



37.



38.



39.



40.



41.



42.



Дуже б хотілося, щоб цей пост прочитали ті, в кого опустилися руки, хто не знає, що робити далі... А також ті, в кого словами-фаворитами є "зрада" і "всьопропало".

бізнес, дії, Україна

Previous post Next post
Up