Коли сміються "Ескандери"

May 06, 2015 15:31

Originally posted by sabrina_lite at Коли сміються "Ескандери"
- Оч-чень, оч-чень льготные условия, - сказал Виктор.
- Карт-бланш и штабеля маринованных миног в перспективе.
В перспективе и в горчичном соусе.
И какая вдова ему б молвила «нет»?..
Слушайте, Зурзмансор, а вам приходилось когда-нибудь
продавать душу и перо?

- Да, конечно, - сказал Зурзмансор. -
И вы знаете, платили безобразно мало.
Но это было тысячу лет назад и на другой планете.

Братья Стругацкие, "Хромая судьба"

Правду кажучи, ситуація, яка останнім часом склалася навколо персони поета Романа Скиби, нагадує мені становище, у якому опинився инший український поет - Павло Тичина. Обидва ці письменники є самобутніми і талановитими. Обидва стали служити антиукраїнським силам. Про Тичину є чудова робота Василя Стуса "Феномен доби...". Чи напише хтось подібне про Скибу? Не відаю. Варто зауважити, що Тичина творив за часів справжнісінької диктатури, коли незгода з режимом могла обернутися для митця тюрмою або ж розстрілом. Доля того ж Стуса це доводить. Скиба ж намагається переконати всіх, що в Україні панує фашизм, але при цьому чудово відає: ані тюрма, ані концтабір, ані куля в потилицю йому не загрожують. Максимум - викривальні статті і гнівні пости в соц-мережах. Ніхто не примушував його під страхом суворої кари повторювати і поширювати штампи ворожих ЗМІ. Тому й зберегти добре ім'я "поету в законі" було набагато легше. Та все ж не зберіг. Гроші, як то кажуть, не пахнуть. А в тому, що Скибі платять, я більше не сумніваюся. Люди, які близько знають сього чоловіка, підтверджують:

Скиба вважає себе генієм. Скиба любить бути в центрі уваги. Скиба не любить працювати, натомість обожнює безтурботне богемне життя.

І Скиба, судячи з усього, не бідує. Ніде при цьому не працюючи. Сумніваюся, що за написання дитячих книжок платять великі гонорари. До того ж не забуваймо про піар: якось про І. Бродського написали, що він усвідомлював, як важлив поету бути "помірно переслідуваним". Усвідомлює це і Скиба. Чинна влада навряд чи якось може йому нашкодити - хіба що не дати грошей на нову збірку. Але й такі дії дають право називати себе "мучеником". І викликати захват українофобів. Але не слід забувати, що сили, з якими зв'язався поет, зовсім позбавлені сентиментів. І що рука, яка тебе сьогодні годує, завтра ж може і прихлопнути. Просто так, задля власної вигоди. Приклад Бузини тут дуже показовий. Доля красного письменства, як писали ті ж Стругацькі, їх не обходить. Тим паче письменства українського. Скиба це, схоже, теж усвідомлює. І поволі починає розуміти, у яке болото вляпався.

Задля справедливости зазначу: Роман Скиба все ж не пише хвалебних од Новоросії і кремлівським авантюристам. Спасибі йому хоча б за це.

А найкращими висновками стануть слова блогера gorky_look , написані з приводу убивства вже згадуваного пана Олеся: Русский мир зжер іще одного талановитого українця. Спершу душу, а потім і всього чоловіка цілком.

Зичу Роману мудрости і прозріння.

митці, рашисти, роздуми

Previous post Next post
Up