Сьогодні - Всесвітній день довкілля. То я за екологію. Але не щоб втопити чи повісити...

Jun 06, 2014 01:43

Дуже прошу модераторів не видаляти цей пост як такий, що не відповідає темі Майдану
  Майдан стояв за що? За європейський вибір. От і я про це ж.
Країна наче б то серйозно взялась іти в об`єднану Європу.

Але це - не лише будівництво нових заводів і ферм на отримані кредити, не лише концерти і паради вишиванок.
Це - зміна суспільного мислення. Причому, зміна кардинальна. Українці не повинні лише чекати, що добрий дядько зробить їхнє життя щасливішим, але й самі мусять щось робити конкретне, крім тієї роботи, за яку платять зарплатню. Особливо зараз, коли країна і справді у великій фінансовій скруті.
Так от, я за екологію. Я не фахівець, і не можу впливати на шкідливі викиди, чи забудову охоронної зони річок і т. ін.. Я - гірський турист, та й просто люблю природу, і бачу, що з неї зробили там, де ступала нога двоногої істоти.
Є такі екологічні проблеми, в розв"язанні яких може взяти участь кожен, хто здатен ходити. Всі знають, що пластик не розкладається протягом століть, більшість знає, що спалюючи його, ми забруднюємо повітря безліччю токсинів, в т.ч. діоксином.
Але ось як відпочивають наші люди «на природі», і як "утилізують" сміття в селах:

1. Ріка Черна Тиса в курортному селі Кваси, Рахівський р-н, Закарпаття.
Який іноземний турист до нас поїде? Ну, нехай в нас погані дороги, це залежить від держави, але ліквідувати той  свинюшник, який ми розвели в лісі, над річкою, над трасами в посадках, біля кожного села, залежить від кожного з  нас.




2. Говерла,красуня, згвалтована масовими сходженнями. А в 1991 р. там ще росла трава...


3. Село Кваси. Тил центральної вулиці. Так утилізують сміття магазини і кафе.



4. Річка Чорна Тиса



5. Це теж Карпати. Скоро квіти не зможуть пробитися через сміття.



6. На такому рівні була вода і несла все, що викидають " в берег".



7. Ворохта. Верхня станція канатної дороги. Фото зроблене, коли канатка ще діяла.



8. На вершині Говерли. Колись там росла трава. ( Ми вперше були на Говерлі 24 сепня 1991року, так збіглося).



9. Там же.


10. А це - на підході до полонини Хом"яків.



11.Ось що написано на табличці


12. А таке - по всьому периметру полонини, в лісі. Комусь не важко було сюди нести навіть літрову пляшку горілки, але назад нести вже було несила.



13. Я перед молебнем на горі Хом"як 24 травня, який ініціювала Руслана, писала їй і в Фейсбук, і "Вконтакте", щоб якось хоч прибиранням сміття компенсувати ту шкоду, яку завдає довкіллю масове сходження на гору,але хіба в неї є час читати всі наші листи?

Таке саме робиться і в нас, над «зачарованою Десною» по всіх берегах, які доступні рибалкам чи пляжникам. Більшість привозять продукти на пікніки машинам. Я не можу зрозуміти, чому повну пляшку чи пакет вистачає сил донести/довезти, а порожню - ні.
14. А це - центр села Богдан. Пам"ятаєт? Богдан, Луги... Це звідси Ющенко любив стартувати на Говерлу.
Тут сміття валяється просто скарізь по селу, і пливе по річці, бо дощ , і піднявся рівень води.



15. І це - Богдан. Дуже здивували написи на деяких будинках :"Сауна. Більярд". Невже є охочі платити гроші за відпочинок на смітнику?



16.  А це вже Чернігівщина. Через таке "мальовниче" село ми їздимо на дачу. Невже голова сільради не може розпорядитися покосити бур"яни попід парканами? А якщо десь живе літня одинока людина, то хіба не можна організувати за рік 2-3 толоки і полагодити паркани? Нема коли за горілкою. Всередині автобусної зупинки поставили величезного пенька  в якості стола, і там щовечора п"ють ( дома жінка не дозволяє), такий собі  вийшов міні-генделик.



17. Це село - в восьми кілометрах  від Чернігова.



18.



19. За селом - ліс, а в лісі дачний масив. І село оточене несанкцонованими звалищами, і дачний масив. Кілька дачників-ентузіастів просили голову товариства найняти машину, розвісити оголошення, якого числа вона буде, щоб люди в мішках принесли своє сміття в дві-три точки, заодно бажаючі прибрали б і в навколишньому лісі. Але голові воно не треба. Я прибираю частину лісу, що прилягає до нашої дачі і ще до чотирьох сусідніх, але що може одна людина?
За дорогою і за тими березами - наші дачі.  А тут минулої осені хтось копав пісок, і дуже швидко ця яма  стала смітником.



21. А це  минулого року, коли піднялися грунтові води і все сміття з лісу і з кювета сплило. От такі в нас "свідомі" дачники.



22. А європейське село має такий вигляд. Це Франція, Альпи, Пассі, в 23 км від Шамоні.
Вгадайте, що це за будівля?
-Громадська вбиральня в центрі села, поруч з поштою і магазинами. Є і кабінка для інвалідів.



23. Те ж саме Пассі.



24. Центр Пассі - Плато д" Ассі.



25. Ця і наступна фотка - село Живерні, де сад Клода Моне, в 80 км від Парижа.  Це - не дачка олігарха, це звичайний сільський будинок. В багатьох, як і в цього, нема огорожі.



26. І це село Живерні. Мерія там працює тричі на тиждень по півдня. З них одні півдня - в суботу, ще одні - увечері робочого дня. Таке от місцеве самоврядування.


 В соєму блозі я вам покажу і бельгійське, і американське, і швейцарське село...
 А тут поки що досить.
Ми з 1990-го ходимо Карпатами, дуже їх любимо, в 2012- 13р.р. двічі ходили по Альпах ( Французьких і Швейцарських), в цьому році - по горі Монтго в Іспаніі. СМІТТЯ НА ПРИРОДІ ПРОСТО НЕМАЄ! Дуже рідко, не кожного дня, можна на гірській, досить популярній стежці, побачити паперову серветку.

"Щоб я так жив!- скажете?
Давайте разом щось робити. Ніколи не просила зробити репост, але зараз - прошу. Пишіть мені в личку, пишіть на Фейсбук, мій нік - Ольга Turist.
Можливо, в когось є досвід, давайте обговоримо це разом.
Але пора нарешті причепурити Україну! Війна закінчиться. Перемогою. Але наводити порядок можна вже зараз. Я маю на увазі прибирання не в містах, де є для цього комунальні служби, а «на природі».
Моє приблизне бачення таке:
1. Місцева влада дає дозвіл на те, щоб сміття, привезене волонтерами на звалища, приймали безкоштовно.

2. Добре, якщо вона на початковому етапі допоможе з машинами, як не допоможе - шукати меценатів і збирати пожертвування.

3. Надалі, коли в країні трохи покращиться економічна ситуація, місцева влада повинна хоча б вивозити зібране волонтерами сміття не лише з території міст, а й те, що «на природі».
4. Регулярно збирати волонтерів, готових прибирати сміття. Для цього створити групи в соцмережах, і давати соціальну рекламу в ЗМІ (без оплати).
5. Паралельно формувати свідомість населення - соціальна реклама в ЗМІ, а в найбільш забруднених місцях після прибирання залишати таблички з проханням не смітити. В нас, в Чернігові я бачила такі : «Цю територію прибирають діти. Цінуйте їхню працю. Не смітіть», «Бросил мусор - не забудь хрюкнуть», «Викинув сміття - пам`ятай , ти бидло». Проводити з дітьми в ігровій формі заняття, як їм навчити батьків не свинячити і т. ін.. Цій пропаганді потрібно надавати велику увагу.
6. В кожному місті ініціативна група має в своєму розпорядженні деякий інвентар ( мінімум, решту приносять учасники акцій) - лопати, граблі, великі мішки для сміття, рукавички.
7. Для заохочення застосувати звичайні маркетингові прийоми,як при  просуванні товарів ( послуг) - лотерею, конкурси для наймолодших учасників, вікторини на екологічну тематику, якісь лейбли, наклейки типу «Я - за чепурну Україну» і таке інше.

8. В перспективі виходити на високопосадовців, починаючи з народних депутатів і лобіювати будівництво сучасних сміттєпереробних заводів.
9. Роздільне прибирання сміття, думаю, більш актуальне для населених пунктів, а поза ними, в найбільш відвідуваних місцях, хоча б по одному контейнеру поставити, і забезпечити їх регулярне вивезення.
10. Штрафи. Штрафувати тих, хто створює несанкціоновані звалища. Якщо невідомо хто - накладати штраф на місцеву громаду, тобто - з бюджета села чи містечка, щоб потім розуміли, чому в них нема за що яму на дорозі підсипати щебенем. Штрафувати керівників підприємств і установ, біля будівель яких лежить сміття.
Штрафувати водіїв, що на ходу викидають з машин банки з-під пива, пляшки від води і обгортки від шоколаду (це лише те, що летіло мені під ноги)...

Таким чином, з мінімальними затратами з бюджету ( лише за утилізацію на звалищах, і іноді на транспорт), можна зробити нашу прекрасну країну значно привабливішу для іноземних туристів, а це дасть значно більші фінансові надходження, ніж витрати.
З роками, коли сформується європейська ментальність, сміття навколо стане значно менше, отже і затрати зменшаться, і волонтерський рух зійде до необхідного мінімума.

екологія, пропозиція, фото, проекти блогерів

Previous post Next post
Up