“Sand is overrated, it's just tiny little rocks”. Niets is minder waar. Bij deze weten jullie dan ook meteen waarom Eternal Sunshine of the Spotless Mind bovenaan mijn lijstje van favoriete films staat. Al had ik het vandaag weliswaar over meer dan alleen quotes gehad. Meer zelfs: met mijn beperkte wiskundige kennis had ik me graag aan een statistische vergelijking gewaagd.
Stel: ‘x’ is onze eerste variabele en ‘y’ onze tweede variabele. x correleert met y, er bestaat met andere woorden een verband tussen x en y, al dan niet onder invloed van omgevingsvariabelen z. We kunnen deze relatie als volgt visualiseren:
Tot zover de formele, theoretische uitleg. In de verdere uiteenzetting zullen we dan ook al deze regels van de statistiek en methodologie aan onze laars lappen.
Tijd om te abstraheren: in ons geval is het de bedoeling om na te gaan in welke mate er een verband bestaat tussen zowel zand als vriendschap. Het weze duidelijk dat beide variabelen wiskundig gezien alvast niet zullen en kunnen correleren. Maar goed.
Stel dat we een hoopje zand vastnemen in onze hand en onze handpalm hard gebald houden (situatie 1): het zand glijdt langs onze vingers weg aan een gezapig tempo. Stel dat we opnieuw een hoopje zand vastnemen in onze hand, maar nu helemaal niet hard geklemd (situatie 2). Ook hier zal het zand opnieuw langs onze vingers wegglippen, maar aan een trager tempo dan in de eerste situatie. Kortom: er bestaat een interactieverband tussen het zand dat wegglipt en de mate waarin we onze grip al dan niet stevig houden.
En dan nu het punt waarop de alfawetenschappen verschillen van de bètawetenschappen. Een gelijkaardige situatie kunnen we verkrijgen als we het zand vervangen door het abstracte concept ‘vriendschap’. Respectievelijk wordt er dan in de eerste onderzoeksopzet een situatie gecreëerd waarbij de vriendschapsbanden nauw en heel erg intens zijn, terwijl er in de tweede onderzoeksopzet eerder sprake is van losse, regelmatige contacten. Kortom: ook hier zal en zou je sneller vrienden verliezen volgens de eerste situatie, dan in de tweede situatie.
Samengevat: zou er ondanks het feit dat mijn theorie met haken en ogen aan elkaar hangt, en wiskundig zeker niet correct is, dan toch een rationele verklaringskracht zijn voor de multatuli die we onder de noemer ‘verlatingsangst’ samenvatten?