Želejas

Sep 21, 2010 16:27

daži noderīgi linki

http://www.e-pavargramata.lv/lv/receptes/augli-un-ogas/eleja/
http://www.irlaiks.lv/receptes/gurman/makingfood/article.php?id=25798
http://www.receptes.lv/receptes/konditoreja-un-deserti/gatavot:zeleja/

Kārtainā želeja
Kārtainu želeju iegūst, sarecinot vienā traukā krāsainas želejas, kā, piemēram, piena, dzērveņu un citrona želejas. Kārtaino želeju gatavojot, traukā ielej vispirms vienu želeju. Kad tā sarecējusi, ielej citas krāsas līdz sarecēšanai atdzesētu želeju, kad tā sarecējusi, lej nākamo kārtu.

Piena želeja
100 g piena, 1/2 olas baltuma, 15 g cukura, vaniļa, 3 g želatīna, 10 g riekstu kodolu. Sīrupam: 15 g dzērveņu, 25 g ūdens, 25 g cukura

Olas dzeltenumu ar cukuru, vaniļu saputo, pievieno, nepārtraukti maisot, uzvārītu pienu. Pēc tam trauku liek karstā ūdenī un karsē, līdz masa nedaudz sabiezē. Riekstu kodolus uz pannas maisot apgrauzdē. Pēc tam noberž brūno miziņu un sasmalcina. Olu un piena maisījumam pievieno riekstus, uzbriedinātu želatīnu un maisot izšķīdina, pilda traukos un sarecina. Dzērvenes noskalo, saspaida, pārlej ar aukstu ūdeni un uzvāra. Tad izkāš caur divkārt salocītu marli, lej atpakaļ katlā, pievieno cukuru un uzvāra. Želeju grezno ar riekstiem un pasniedz ar dzērveņu sīrupu.

Uzturvērtība: olbaltumvielas 9,4 g, taukvielas 11,4 g, ogļhidrāti 44,7 g, kalorijas 328.

Vīna želeja
50 g sarkanā galda vīna, 50 g ūdens, 20 g cukura, 3 g želatīna, garšvielas.

Ūdeni ar cukuru un garšvielām uzvāra, izkāš. Tad pievieno vīnu, uzbriedinātu želatīnu un maisot izšķīdina. Pēc tam lej traukos un sarecina. Pirms pasniegšanas grezno ar saputotu krējumu.

Uzturvērtība: olbaltumvielas 2,7 g, ogļhidrāti 19,1 g, kalorijas 132.

Citrona želeja
1/2 citrona, 100 g ūdens, 25 g cukura, 3 g želantīna, 15 g salda krējuma.

Ūdeni ar cukuru un norīvētu citrona miziņu uzvāra, izkāš. Tad pievieno uzbriedinātu želatīnu un maisot izšķīdina, pielej izkāstu citrona sulu, lej traukos un sarecina. Pirms pasniegšanas grezno ar saputotu krējumu.

Uzturvērtība: olbaltumvielas 3,1 g, taukvielas 4,8 g, ogļhidrāti 26,6 g, kalorijas 169.

Dzērveņu želeja
35 g dzērveņu, 100 g ūdens, 25 g cukura, 3 g želantīna, 15 g salda krējuma.

Dzērvenes izlasa, noskalo, saspaida un izspiež sulu, čagām pārlej ūdeni, uzvāra, izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru, uzvāra. Pēc tam pievieno uzbriedinātu želatīnu, maisot izšķīdina un pielej svaigo dzērveņu sulu. Iegūto šķidrumu lej traukos un novieto, lai sarec. Grezno ar saputotu krējumu.

Uzturvērtība: olbaltumvielas 3,1 g, taukvielas 4,8

Ķiršu želeja
50 g ķiršu, 100 g ūdens, 25 g cukura, 3 g želatīna, 15 g salda krējuma.

Ķiršus noskalo, atdala kauliņus. Ūdeni ar cukuru uzvāra, pievieno ķiršus un vāra uz lēnas uguns apmēram 15 minūtes. Tad pievieno uzbriedušu želatīnu un maisot izšķīdina. Pēc tam atdzesē, pilda traukos un sarecina. Grezno ar saputotu krējumu un pasniedz.

Uzturvērtība: olbaltumvielas 3,3 g, taukvielas 4,8 g,

Augļu želeja
100 g svaigu augļu, 100 g ūdens, 25 g cukura, 3 g želatīna, 15 g salda krējuma.

Ābolus, bumbierus nomizo, sagriež daiviņās, izgriež sēklotni, plūmes liek verdošā ūdenī, patur, līdz miziņa iesprēgā, tad no verdoša ūdens izņem, liek aukstā ūdenī, lai atdziest. Pēc tam miziņu novelk, plūmes pārdala uz pusēm un izņem kauliņus. Sagatavotos augļus katru atsevišķi vāra cukura sīrupā,lai augļi būtu mīksti, bet ne izjukuši. Sīrupam pievieno uzbriedinātu želatīnu, izšķīdina un izkāš caur divkārt salocītu marli. Ja sīrups nedzidrs, tad to dzidrina ar olas baltumu. Augļus kārto trauciņos, pārlej sīrupu, novieto vēsā vietā, lai sarec. Pirms pasniegšanas grezno ar saputotu krējumu.

Uzturvērtība: olbaltumvielas 3,2 g, taukvielas 4,8 g, ogļhidrāti 34,4 g, kalorijas 201.

receptes, želeja, saldēdiens, saites

Previous post Next post
Up