Kaunas

Oct 03, 2017 21:29


Read more... )

kaunas

Leave a comment

laiptas October 5 2017, 08:17:50 UTC
Ar tik man vienam vaidenasi ar neprijungus, LJ rodo kažkokį niekam tikusį vaizdą, šiek tiek keista.
Čia buvo vasara, turbūt šeštadienis, nors galėjo būti ir sekmadienis. Žmonių neatrodo daug nes maršrutas šiek tiek neįdomus, čia tik rotušės aikštė ir šiek tiek prieigos, žmonių gatvėse daugybė, tiesą sakant minios užplūdo Kauną, o pats miestas atsigavęs beveik neįtikėtinai, tokio įspūdžio senai neturėjau ir tokių permainų galima sakyti nemačiau. Jokio priekaišto nebegalima padaryti Kaunui, vien tik stebėtis. Nes juk buvo senamiesty vos ne ištisi kvartalai vaiduoklių ir kažkokių dykrų, Birštono gatvė skersai senamiestį ėjo kaip tiesą sakant koks latakas :) O dabar nieko panašaus, vakarykštis Kaunas visiškoj praeity, atrodo kad net nebuvo, tvarkos ir švaros ko gero vos ne daugiau negu Vilniuje. Kur pažiūrėsi naujos statybos, restauracija, renovacija. Jei liko keli apleisti namai tai visiškai lokalūs ir kaip bet kokiam mieste Londone, Romoj, Paryžiuje. Naujamiestis taip pat stebina, griaunami tie pilko gelžbetonio monstrai, visur statyba, judėjimas, nauja autobusų stotis :) Patys naujausi rajonai irgi auga, tikras antplūdis gigantiškų ofisų prekybos centrų, šaligatviai, dviračių takai, renovacijos. kai kas dėl to merą Matijošaitį kelia vos ne ant altoriaus ir jo privačią partiją, aš taip nemanau, jau turbūt visa Lietuva subrendo tokiam Kauno sužydėjimui.
O žmonių gatvėse tikrai labai daug, sekantį kart padarysiu man atrodo iš įdomesnių vietų, tai senamiesčio gatvių ir kiemų, kur irgi, sunku patikėti dabar viešpatauja kažkokia vokiška tvarka ir švara :)


Reply

ext_3097361 October 5 2017, 13:46:15 UTC
Šiemet gi buvo priverstinis turistų antplūdis, nes nieks negalėjo mėnesį skrist į Vilnių. ;))

Vilniaus gatvė tai pilnutėlė būdavo ne tik vasaros savaitgaliais, bet ir šiaip vakarais, savų ir tų atskridusių, o paskui kažkiek per Eurobasket.

Bet nematau aš ten kol kas dar vokiškos ar šiaurietiškos tvarkos. Būtent kad vis kas nors išlenda nevokiškai apleisto, sulūžusio ar neapgalvoto, nesužiūrėto. Ir šiaip juk daug namų yra visai rusiški Kauno senamiestyje, o ypač Laisvės alėjoje. Pvz., iškart matyti rusiškumas iš balkonų. Kiemeliai tik kai kurie puikiai šiaurietiškai sutvarkyti (nejauku net fotkit tokias slaptas tobulumo oazes, nors gera atrast), o kituose vis dar kaimas ar tai 19 a. gruntas, bomžai ir jų palikti šiukšlynai, šabakštynai arba tarybinis požiūris į aplinką, kad "o kodėl aš turiu čia tvarkyt, jei čia niekas netvarko?"

Aišku, kad tvarkosi Kaunas, pradėjom jį tvarkyt, bet dar ilgai tvarkysim. Paksas Vilnių pradėjo perdažinėt 1997 m. ir atstatinėjo vėliau Zuokas, ogi Kauną pradėjo masiškiau gaivint tik po 10-15 metų nuo to laiko, jau kai Vilnius savim labai didžiavosi.

Vilniaus senamiesty daug statybų ir statybinio bardako, o Kaune šiaip daug daugiamečio apleistumo. Kita vertus, sutvarkyti ar aptvarkyti Kauno kiemai visada žalesni, aš džiaugiuosi, kad kauniečiai labiau sodininkai ir neleistų niekada taip ištisai išklot plytelėmis visus senamiesčio kiemelius, kaip kad padaryta Vilniuje, lyg puikiai žinant kad tenykščiai neturės laiko ir noro nei pievai, nei gėlei.

Džiugu girdėt, kad apvaikščiojot ir apifotkinot, ir parodysit dar ir daugiau maršrutų po Kauną. ;) Kai kurie rakursai ir iš šito mano pačios nefiksuoti. :)

Cha, russiantowns kažkokia neaiški lietuvių nekentikė jus užpuolė dėl pavadinimo. Nerado, dėl ko dar galima būtų palot? Priceless. :)))

Tikrai, nors Lietuvos miestuose tvarka ne visai šiaurietiška, gal dar pietietiška (tiesa, šiauriečiams, pvz., turistai ir kiti atvykėliai irgi kai kada miestus apšiukšlina), bet vis tiek čia Europa, gyvenam, kai kas gal loja iš pavydo.

Jūs nesat kaunietis, tai galit dėt ir į ru-travel Kauną. Ar nebeleidžia?

Reply

laiptas October 5 2017, 16:52:10 UTC
Gal tų carinių namų nėra taip labai daug, vis dėlto pagrindą sudaro senamiesčio radialinis, gotiškas, barokinis gatvių tinklas ir tokio dydžio senamiesčio dar reikia paieškoti regione išvis, be to gotikos Kaune visur pilna, net už naujesnių fasadų, iki pat Gertrūdos bažnyčios. Čia ir šiaurės šalis visai galima prisiminti, pirmiausiai aišku Helsinkį, kažkas labai panašaus, viename mieste liuteroniškas soboras, kitame katalikiškas :) Be to rusiška architektūra Kaunui suteikia labai savotišką specifiką, tai nėra maskvietiška architektūra, bet peterburgiška pereinanti į kažkokią Italiją, kažkas iš mistiškos šiaurės, "Sidabrinio amžiaus", Fin de siecle. Net pirmieji prieškario architektai, mokęsi Rusijoje statė kažką panašaus į Peterburgą, visos tos kolonos, portikai, kupolai, tik paskui prasidėjo modernus konstruktyvizmas. Yra kažkas Kaune iš Peterburgo, tiek gatvių išplanavime, tiek proporcijose ir tai labai gražu. Kur dar Kauno tvirtovė su visais fortais.
O sutvarkyti kiemai man pasirodė jau ne oazės, bet norma, arba pavyzdžiui jei kur senai tinkuota tai viskas švaru, nekur neprišiukšlinta, nepridergta ir nepritepliota, be to tokie niuansai bendram Kauno kontekste, didmiesčio masyve visai pradingsta, kai kuri netvarka tokiam mieste turi būti, tiek kaip istorijos ženklai, tiek bendros dinamikos. Kuri kartais pasireiškia ir kaip kontrastai, Niu Jorke dar kokie visada buvo. Man atrodo Kaune visai tai jau nieko nebereiškia, keista tik kad taip greit ir plačiai viskas buvo padaryta, nes be kiemų tai ir naujoviškos architektūros pridygo ir restauracijos.
Į ru-travel reikės irgi įkelti šitą naujo amžiaus Kauną :) O štai pavyzdžiui kiemas, ar visas kvartalas kur ko gero aplenkta ne tik Lietuva su Vilnium, bet gal ir Vokietija su Šiaurės šalimis :) Kažkada atsimenu čia buvo baisiauasia miesto vieta, gatvės atrodo sugriuvusios neatsatomai, o dabar visas kvartalas atrestauruotas, šaligatviai iš kažkokio marmuro ar panašiai, plytelės, žibintai, kavinės, nauja architektūra.



Reply

ext_3097361 October 5 2017, 18:58:07 UTC
Taip, čia neblogai ir gan greitai padirbėjo su tais griuvėsiais ir toliau tvarko, nes ten dar liko keli baisiausi baisuokliai, kurių stovi tik viena siena, nuo gatvės, ir ta kiaura. Man atrodo, kad čia aplink buvęs getas, dėl to tokie apleisti arba visai sunaikinti pastatai. O toliau - link Rotušės aikštės prie Nemuno buvo vokiečių kvartalai. Pirmiausia čia ir toliau, kur tas juodas modernus pastatas, padarė naujai gatves, žibintus, šaligatvius. O paskui pradėjo namais pildyt skyles. Dar daug liko. Bet tiesa, kad jeigu jau kas nors imasi tvarkyt, tai per metus ar pusantrų ir sutvarko, parduoda.

Reply


Leave a comment

Up