Saldus

Nov 09, 2016 12:32


Read more... )

saldus, latvija

Leave a comment

Comments 7

bea3trice November 9 2016, 15:20:24 UTC
Nu, visai tvarkingas miestelis, iš kur mums į muges atveža "karvutes".

Reply

laiptas November 11 2016, 11:47:33 UTC
Labai gražus latviškas, šiaurietiškas klasicizmas, nežinau kokie dėsniai čia veikia, bet atrodo su niekuo nesumaišysi, nes sukuria kažkokį lengvumo, žaisliškumo įspūdį, kaip išlankstyta iš popieriaus, o dar kai sienos šiek tiek apsilupinėjusios, prisigėrusios visokių laiko dulkių tai kartais išvis atrodo kaip perregimos. Nes kitur namai būna priešingai - sunkūs, gabaritai, ornamentai juntami beveik fiziškai. Vienoj foto, ten kur nuo prekybos centro leidžiasi gatvė link bažnyčios pakliuvo ir gabalas garsiojo latviško šaligatvių plytelių meno. Tame tikrai yra kažkas metafiziško, nardinantis į kažką paslaptingai, specifiškai latviška, ko neįmanoma paaiškinti, nei išmokti, nei sugalvoti, egzistuoja prigimties, pasąmonės, sapnų lygy. Lietuvoj visai kitaip, o čia matosi vienai aikštelei atrodo keturios ar penkios (čia dar labai mažai) plytelių rūšys, šachmatiška kompozicija su atspalviais, niuansais. Kažkas juk turi tai sugalvoti, pirma nupiešti ar nubraižyti, vadinasi kažkas tokio persmelkę visas sferas ( ... )

Reply

bea3trice November 11 2016, 14:53:45 UTC
Aha, latviai daro gražiai, juos jau sovietmečiu gerai užkniso dirbantieji bet kaip, be to, jų kaimynai gi estai. Be to, jie supranta, kad tai bus ilgam, ypač, jei padarys gerai.;) Lietuviai dirba tik ūkiškai, dažnai - pigiausiai-pigiausiai, o kartais tai net ne lietuviai ir daro belekaip, nes jiems patinka sovietmetis ir nepatinka Lietuva ( ... )

Reply

laiptas November 12 2016, 16:47:12 UTC
Kažkada latviai gyveno geriau negu kaimynai estai ir man kaip tik priešingai atrodo, sovietmetis ten perėjo ypač žiauriai, demografinė transformacija beprecedentė, pradžioj raudonieji latvių šauliai kovoję už bolševikus Rusijos platybėse su Vrangeliu ir Kolčaku, paskui sunaikinti Stalino, paskui SS legionai. Saldus kaip tik randasi taip vadinamo "Kuršo Katilo" zonoj kur vyko ypač žiaurios kovos su vokiečių likučiais ir latvių legionais karui iš esmės pasibaigus. Trėmimai, emigracija, rusų persikėlėliai kartais atrodo vos ne pačią antropologiją pakeitė, bent trauma, destrukcija labai žymi. Sovietmečio pastatai taip pat Lietuvoj geriau atrodo, nes Latvijoj pasitaiko kažkokių visiškai barakų, keistai neproporcingų, nederančių griozdų, tarsi kas būtų projektavęs visą Latviją kaip Rygos priemiestį. Ne mažai senų namų ne pačios geriausios būklės, miesteliuose centras apdailintas, išklotas, sutvarkytas, dažnai su naujos mados fontanais (kas Lietuvoj reta, čia vėl turbūt kažkoks civilizacinis reiškinys, reikia pasidomėti kokiom aplinkybėm ir ( ... )

Reply


Leave a comment

Up