Veliuona

Nov 02, 2016 11:54


Read more... )

veliuona

Leave a comment

Comments 18

bea3trice November 2 2016, 11:16:18 UTC
Laiptai be turėklų arba su per trumpais, aišku, ne kiekvienam.

Reply

laiptas November 3 2016, 16:21:02 UTC
Tiek to, turėklai man atrodo visur ir tinkamo aukščio, nebent vienoj vietoj du žingsniai, bet ten galima tiesiai eiti. Jokios problemos man atrodo čia nėra. Be to asfaltuotas plentas eina beveik į pačią viršūnę. Nors jeigu turėklai netinka galima juk grožėtis atsiveriančiais nuostabiais peizažais, arba prisiminti istoriją, pavyzdžiui kad ir kryžiuočiams lipti į tuos kalnus buvo ne ką lengviau, o čia ypatingai svarbi vieta, kiekvienas žingsnis siejas su herojiškom, dramatiškom ir žiauriom batalijom. Vien tai kad Veliuona siejama su Gedimino žūtim, kronikose rašoma "nuo ugninio šūvio" ko verta, koks čia įvykių mazgas suleidęs šaknis milžiniškais būties klodais - Gediminas brandaus Lietuvos valstybingumo simbolis, sostinės kūrėjas, padėjęs pamatus didvalstybės galybei ir vienai ryškiausių Europos dinastijų, žuvęs kovoj su grobikais :) Veliuona viena stipriausių Lietuvos pilių, nors pulta ir griauta begale kartų, bet taip pat turbūt buvo pirmaklasės fortifikacijos pavyzdys, vadinasi čia ir civilizacijos matas konkuruojant su Vokietija ar ( ... )

Reply

laiptas November 3 2016, 16:24:38 UTC
Nors tokia fix ideja labai daug kam Lietuvoj būdinga, nors su realybe mažai ką turi bendro, blogiau - kreipia tą realybę, slepia kaip kokia katarakta, o ne yra pasekmė kažkokios visuomeninės ar asmeninės katastrofos. Nors jei užsiminta apie gotišką, veliuonišką, niūrią nuotaiką tai galima iliustruoti ir muzikos kūriniu, liūdniausia daina pasaulyje, vengrų kompozitoriaus Rezso Seress Gloomy Sunday, parašyta prieškariu ir tokią sielvartingą kad paskatino pasaulinio masto savižudybių epidemiją :) Nors gal problema ne tik Lietuvoj, daina buvo parašyta 1933 m. tuo metu Hitleris atėjo į valdžią ir turbūt kažkas tokio sklandė atmosferoj, žmonių sąmonėj, panašiai kaip ir dabar visam pasauly nusivylimas, netikrumas ir visokiausių urvinių, kraugeriškų gaivalų įsisiautėjimas, Putino Rusija net nesiskaito, bet Trampo fenomenas, jeigu jį išrinktų, tai pasekmės būtų pačios pavojingiausios, pasikeistų pati moralinė, etinė pasaulio paradigma ir svarbiausia kad tokios pirmykštės tendencijos, kaip išgirdau protingą mintį, tiesiog pagal apibrėžima ir ( ... )

Reply

bea3trice November 3 2016, 17:03:26 UTC
Aha, man liūdna dėl kai kurių dalykų Lietuvoj. Kai matau vis dar po sovietinio šiferio stogais žmones gyvenant, man neesmė, kokiom plytelėm jiems išklojo šaligatvius. Kai pamatau laiptus be turėklų arba su per trumpais, mąstau, kad ne apie visus ir ne apie viską pagalvota. Tai nėra blogiau negu Rusijoj, bet nėra ir geriau ( ... )

Reply


bea3trice November 3 2016, 17:56:54 UTC
Jeigu jūs man dainelę, tai ir aš jums dainelę (iš miestai.net):
https://www.youtube.com/watch?v=iGK-aqQmU_k

Reply

laiptas November 5 2016, 16:08:55 UTC
Vienas genialesnių Algio Greitai darbų, labai ryškus fenomenas Lietuvos kultūros ir ne bet kokios - aktualiosios, pilietinės, bet ir avangardinės, eksperimentinės, paradoksaliu būdu egzistuojančios ir undergraudinėj ir masinėj erdvėj, kažko panašaus gal nuo Binkio, Borutos, Janonio arba Majakovskio :) laikų nebuvo. Gali pasirodyti per daug stipriai pasakyta, kad saviveikla ne visad derama, bet čia galima pamatyti ir pranašumą, nes turi ir akcionizmo, socialinės provokacijos elementų, kurių Lietuvoj šiaip nėra. Man visad labai patiko jo muzikinė veikla, Svastikos Sukitės Greitai manau yra viena geriausių, originaliausių grupių Lietuvoj. Aktorinė režisūrinė veikla ne tokia vienareikšmė, bet vistiek geriau nei Vėlyvio, nes ten prasmė reiškia daugiau nei spekuliacija, obsceninė, nenormatyvi pozicija kaip maištas prieš kvailumą ir fariziejiškumą, ypatinga satyros rūšis, peržengianti jumorą, netgi šiek tiek pavojinga, šamaniškai susiliejant, susitapatinant, iššaukiant kaip demonus visus tuos liguistai šėtoniškus, deviatyvius gaivalus - ( ... )

Reply

laiptas November 5 2016, 16:15:41 UTC
Tame yra kažkas šėtoniško, neapykanta tikrovei ar gyvybei kaip tokiai, už jos spontaniškumą, konkretumą, kitoniškumą ( ... )

Reply


bea3trice November 4 2016, 13:37:55 UTC
Dar labai malonu pamatyt vienam kiemelyje palapinę ir sūpynes.

Reply


ext_513959 November 8 2016, 09:59:57 UTC
Kuomet tvarkė bažnyčią,tai galėjo atstatyti renesansinį bokštelį,bet kaip visuomet nusipigino (O gal ir pinigus išplovė) arba nebuvo noro. Yra berods Ordos piešinys iš 19 amžiaus. O dėl šiferio pritarčiau. Reikia kažkokios lengvatinės programos , kad gyventojai būtų suinteresuoti keisti stogo dangą ir tvarkyti fasadus. Tai ne vien tik pinigų klausimas ,bet ir požiūrio.

Reply

laiptas November 8 2016, 17:44:58 UTC
Tikėkimės kad jei bažnyčia, gal kunigai pinigų per daug neplovė :) renesansinis bokštelis gal būtų nieko, bet konraversijų ko gero irgi nebūtų išvengta, klausimų dėl renesanso autentiškumo, nors gal dar pastatys. Bažnyčia įdomi, labai daili, harmoninga skirtingų amžių architektūros formų asimetrija. Kretingos bažnyčios bokštas palyginus nesenai buvo ypač renesinis, barokinis. Tuo tarpu čia, jei ne bokštą, tai buvo galima daug padoresnį stogelį Marijai pastatyti, skulptūra kaip tokio stiliaus net labai nebloga, bet kažkoks kunigėlis aiškiai pasistengė ir užrioglino ant galvos bunkerį.

Reply


Leave a comment

Up