Jagodzianki, kolejny przepis

Jul 19, 2015 09:54

I fotka i przepis od razu :)



Przepis:

* 4 szklanki mąki typ 550 (szklanka ma pojemność 250ml) + 3 łyżki do zaczynu
* 250 ml ciepłego mleka
* 35 - 40 g drożdży
* 4 żółtka + 1 jajko całe
* ok. 3/4 szklanki cukru
* 120 g masła
* jagody wymieszane z cukrem i bułką tartą

Sposób przygotowania:

W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodając 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrastania. W drugiej połowie mleka rozpuścić masło. Żółtka i całe  jajko ubić z cukrem na puch, do białości. Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, dodać ubite żółtka i pozostałe mleka z rozpuszczonym w nim maśle. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i lekko wyrobić, a następnie uformować wałeczek i odkrajać równe porcje do formowania bułeczek.
Ciasto troszkę się klei, więc blat można bardzo delikatnie podsypać mąką przy formowaniu.
 Uformowane bułeczki, nadziane suto jagodami układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem skondensowanym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni- termoobieg. Pieczmy ok. 30 minut. Upieczone wyjmujemy na kratkę do wystudzenia

wypieki, jagodzianki, jagody, wypieki drobne, bułeczki, drożdże

Previous post Next post
Up