Prawie leniwa. Szybki i nieskomplikowany obiad a po obiedzie drożdżowe. Z truskawkami i z rabarbarem. Ciut mało cukru, ale posypiemy cukrem pudrem :D
Drożdżowe na jogurcie, z owocami
Składniki:
* 1 szklanka maki typ 550 (moja szklanka ma pojemność 250 ml)
* 1 szklanka maki krupczatki + 3 łyżki z małą górką do zaczynu
* 1/3 szklanki ciepłego mleka - do zaczynu
* 150 g jogurtu naturalnego (ja miałam bio jogurt bez chemicznych dodatków)
* 3 żółtka
* Cukier ( tak z pół szklanki lub ciut więcej jeżeli będą kwaśnie owoce, ja nasypałam zdecydowanie za mało)
* Ok. 80 ml oleju (u mnie jak zawsze z pestek winogron)
* 30 g drożdży
Dodatkowo:
* Owoce, u mnie rabarbar i truskawki
* 2 łyżki kisielu w czerwonym kolorze do obsypania owoców
* Kruszonka
Sposób przygotowania:
Do miseczki wsypać 3 łyżki krupczatki, 1 łyżeczkę cukru i zalać mlekiem. Wymieszać aby nie było grudek i dodać drożdże. Wymieszać i odstawić do wyrastania.
Do dużej miski wsypać oba rodzaje mąki. Żółtka ubić z cukrem i dodac do mąki. Dodać również jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać. Jak wszystkie składniki połączą się jednolitą całość, nie przerywając wyrabiania dodawać po łyżce oleju. Dobrze wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki i miskę przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąć ba blat posypaną mąką i krótko wyrobić. Przykryć ściereczka i zostawić na 10 minut aby odpoczęło. Teraz już można delikatnie rozwałkować wałkiem na prostokąt 24x36 (taką mam formę do pieczenia) i włożyć do formy. Wierzch ciasta posmarować białkiem.
Owoce oprószyć kisielem i położyć na cieście. Na owoce posypać kruszonkę. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok. pół godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 - 60 minut.