Ciasto kruche z rabarbarowo-truskawkowym powidłem i kuchenna niedziela

May 11, 2014 19:33

Pół dnia przy garach. Ale obiad będę miała na cały tydzień. Na pierwsze danie była ulubiona szczawiowa z najprawdziwszegi dzikiego szczawiu. Na drugie było do wyboru:
pulpety w sosie koperkowym



lub mielone i kapusta wg przepisu Bei. I ja, ta która nie lubi słodkiej kapusty i dań z niej, zjadłam z prawdziwym smakiem. Dziękuję Beato za super przepis. Chyba polubię kapustę :)



na deser było przepyszne ciasto, z rabarbarowo-truskawkowym "powidłem". Inspiracją był przepis Agnieszki. Swój napiszę jutro



Ciasto z rabarbarowo-truskawkowym „powidłem”

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zimnej margaryny/masła
50 g smalcu też schłodzonego
3 żółtka
Powidła rabarbarowo-truskawkowe
500 g rabarbaru pokrojonego na centymetrowe kawałki (rabarbaru nie obieram)
500 g truskawek
2 łyżki miodu
5 łyżek cukru
2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej + ok. 50 ml wody
Pianka:
3 białka
5 łyżek ( z górką) cukru pudru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej - do posypania ciasta pod powidła
3 łyżki cukru brązowego - do posypania wierzchu ciasta
Sposób przygotowania:
Do miski malaksera wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Wkroić zimne masło/margarynę i smalec. Dodać 3 żółtka i krótko zmiksować, do uzyskania kruszonki. ¾ ilości kruszonki wsypać na dno formy 22x27 cm, wyrównać i lekko przygnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec w termoobiegu ok. 13-15 minut. Wyjąć i wystudzić. Wierzch posypać bułką tartą. A następnie wyłożyć powidła
Powidła: do rondla włożyć przygotowany rabarbar i truskawki, zasypać cukrem i dodać miód. Ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając. Gdy owoce zaczną się gotować, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć ok. pół godziny, bardzo często mieszając. Skrobię kukurydzianą rozmieszać w wodzie. Rondel zdjąć z ognia i wlać mieszaninę skrobi z wodą, energicznie wymieszać. Ponownie ustawić rondel na ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia i przestudzić. Powidła powinny być dosyć gęste.
Na powidła wyłożyć piankę: białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Jak będzie już gęsta przesiać na 3 -4 razy cukier puder, wciąż ubijając. Na koniec przesiać skrobię i wymieszać.
Na piankę wysypać  resztę kruszonki a na kruszonkę posypać cukier. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piec ok. pół godziny.

rabarbar, wypieki, truskawki, kruche ciasto, ciasta

Previous post Next post
Up