Babka na białkach

Jan 06, 2014 13:58

Po wczorajszych pączkach zostało mi 7 białek. Szkoda wyrzucić więc trzeba było coś upiec. I jest babka na białkach. Tylko strasznie dziwne kolory mi wyszły. Dolna warstwa jest z dodatkiem kisielu żurawinowego i surowe ciasto było koloru różowego. Upieczone jest trupio blade. Czy to dlatego że kisiel nie zawierał sztucznych barwników ? Już kiedyś uzywałam kisielu tylko na naturalnych barwnikach. Nie sprawdził się. Teraz drugi raz się zawiodłam



i przekrój babki



Kolorowa babka na białkach

Składniki podstawowe:
* 7 białek
* 1 szklanka cukru
* 2/3 szklanki oleju
* 5 łyżek wody
* 1,5 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* Szczypta soli
Składniki dodatkowe:
* 5 łyżek maku
* 5 łyżek wiórek kokosowych
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki kisielu w dowolnym kolorze (ja miałam kisiel firmy W. o smaku żurawinowym, na naturalnych barwnikach i niestety, o ile surowe ciasto było różowe, to po upieczeniu jest białe)

Sposób przygotowania:

Przygotować formę babkową, taką z kominkiem. Posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubijać pianę. Jak piana będzie już biała, ale nie całkiem jeszcze sztywna, dosypujemy stopniowo cukier, nie przerywając ubijania. Ubijamy dotąd, aż cały cukier rozpuści się. Na pianę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy a następnie partiami dodajemy olej wymieszany z wodą, ciągle delikatnie mieszając. Wymieszane ciasto rozkładamy w równych porcjach do 4 pojemników. Do każdej z porcji ciasta dodajemy jeden ze składników dodatkowych. Wymieszać a następnie przekładać ciasto do formy w dowolnej kolejności. Ja pierwsze dałam ciasto z kisielem. Następne było ciasto z kakao, potem z makiem i na końcu z wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone i wyjmujemy z piekarnika, odstawiając na 3 - 5 minut. Teraz już można wyjąć z formy.

wypieki, białka babka, ciasta

Previous post Next post
Up