Bułeczki z mąką graham żytnią

Oct 19, 2013 10:38

Nieopatrznie kupiłam mąkę graham żytnią. Pewna byłam, że kupuję pszenną. No i teraz muszę ją wykorzystać do wypieków. I tak powstały bułeczki. Sam sposób formowania podejrzałam u Vitorii, ale przepis na ciasto bułeczkowe jest mój własny. Na razie tylko pokażę co mi wyszło a przepis napiszę później.
A przepis załączam do akcji Wisły Na zakwasie i na drożdżach






Bułki z dodatkiem mąki graham żytniej, z mozzarellą i pomidorkami

Składniki:
* 200 g mąki pszennej
* 50 g mąki żytniej graham
* 10 g drożdży (świeże drożdże)
* 160 g wody ciepłej ( + 2-3 łyżki mleka w razie potrzeby)
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka (taka mała, kawowa łyżeczka) soli
* 3 łyżki oleju (z pestek winogron u mnie) - do ciasta
* 3 łyżki oleju do posmarowania
* 2-3 łyżki mleka skondensowanego - do posmarowania ciasta
* Mozzarella baby (takie malutkie kulki)
* Pomidorki koktajlowe
* Rozmaryn - małe gałązki

Sposób przygotowania:
Mąkę z solą wymieszać w misce. 1 łyżkę mąki zostawić do zaczynu. W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże i łyżeczkę cukru, wraz z mąką. Zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn wlać do mąki i wyrabiać ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt tępe, dodać odrobinę mleka. Gdy wszystkie składniki dobrze się już połączą, dodać olej i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Posypać lekko mąką i odstawić do wyrastania.
Dobrze wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany odrobiną mąki i lekko rozwałkować na grubość ok. 0,5cm - 1cm. Szklanką wykrawać krążki, smarować olejem po obu stronach. W foremkach do zapiekania (ceramiczne) układać na bokach po cztery krążki ciasta, wokół całego obwodu. Na środku układamy po 3 kulki sera. Wyszło mi 4 foremki bułek. Foremki z ciastem przykryć i odstawić do wyrastania. Jak ciasto już wyrośnie, układać na środku pomidorki koktajlowe i gałązki rozmarynu.
Ciasto posmarować mlekiem skondensowanym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. Upieczone należy wyjąć na kratkę i lekko przestudzić a następnie wyjąć z foremek. Zjadamy jeszcze ciepłe, kiedy mozzarella jest rozpuszczona


wypieki, pomidorki koktajlowe, mozarella, pieczywo, bułki, bułeczki

Previous post Next post
Up