Potica orzechowa

Feb 24, 2013 21:16

Przepis jest mój autorski. Powstał na podstawie ogladanych na you tube filmików, gdzie robiono poticę. Może trochę inne powinno być ciasto, ale trzymałam się zasady, że powinno być bardzo luźne. I moje takie było. Trochę zachodu wymagało przeniesienie ciasta do tortownicy. Musiałam podzielić na dwie części i dopiero wtedy mogłam je przenieść.
Tak wyglada moja potica.



a teraz przepis na poticę


Składniki:

Ciasto:

400 g mąki

160 - 200 ml mleka ciepłego (ilość zależy od wilgotności mąki)

4 łyżki cukru (takie z czubkiem)

25 g drożdży

90g masła

3 żółtka

2 łyżki koniaku (ja dałam własnej produkcji ekstrakt waniliowy w tej ilości)

2 łyżki śmietany (całkiem płaskie)

Nadzienie orzechowe

250 g zmielonych orzechów włoskich (można użyć więcej np. 300g)

100 ml mleka - wrzące

0,75 - 1 szklanka cukru (ja dałam trzcinowy)

2 białka ubite na sztywną pianę

Sposób przygotowania:

Drożdże posypać 1 łyżeczką cukru i wlać do nich połowę podanej ilości mleka. Lekko zamieszać. Do miski wsypac mąkę i zrobić na środku kopczyka maki - dołek. W ten dołek wlewamy wymieszane z mlekiem drożdże i przysypać lekko maką z kopczyka. Żółtka ubić z cukrem. Do masy żółtkowej dodać śmietanę, ubić a następnie dodać koniak/ekstrakt - wymieszać. W pozostałym mleku rozpuścić masło. Do miski z mąką i wyrośniętymi już drożdżami wlac masę żółtkową i wyrabiać, stopniowo dolewając mleko z masłem. Ciasto będzie bardzo luźne i takie ma być. Wyrobione dobrze, powinno odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto posypać lekko mąką, miskę przykryć i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. W czasie jak ciasto sobie wyrasta, przygotowujemy masę orzechową.

W misce wymieszać orzechy z cukrem i zalać wrzącym mlekiem. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Masa powinna być dosyć gęsta. Gdyby tak nie było to należy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Do wystudzonej masy, należy dodać pianę z ubitych białek (ja nie dałam całej porcji, tylko tak gdzieś ¾) i delikatnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na ściereczkę/obrus posypany dokładnie mąką. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować na wielkość ok. 34x60cm. Na wierzchu porozkładać małymi porcjami masę orzechową a następnie rozsmarować ją szerokim nożem. Zawinąć jak roladę. Najpierw staramy się brzeg zawinąć palcami a potem pomagamy sobie ściereczką/obrusem. Roladę przenosimy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tortownicy z kominem o średnicy 26cm. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania. Wyrośnięte ciasto należy posmarować jajkiem/mlekiem skondensowanym i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. W trakcie pieczenie ciasto może zbyt rumienić się na wierzchu, więc należy przykryć je wtedy papierem do pieczenia.

Po upieczeniu zdejmujemy obręcz tortownicy i odstawiamy na kratkę, na kilka minut do przestygnięcia a następnie zdejmujemy z tortownicy.



wypieki, orzechy włoskie, ciasta, drożdże

Previous post Next post
Up