Przepis:
Składniki:
* 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
* 0,5 szklanki mąki krupczatki
* 3 łyżki cukru pudru
* 80g masła
* 80 g smalcu
* 2 żółtka
* 3 łyżki gęstej i tłustej śmietany (miałam prawdziwą wiejską)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: marmolada, cukier puder do posypania
Uwaga: Wszystkie składniki (poza mąką) należy użyć dobrze schłodzone
Wykonanie:
W misce wymieszać obie mąki z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wkroić masło i smalec a następnie wszystkie składniki dobrze posiekać, na kaszkę. Dodać teraz należy żółtka i śmietanę, wymieszać łyżką i bardzo krótko zagnieść, tak aby tylko składniki połączyły się ze sobą. Ciasto podzielić na dwie równe części, owinąć każdą w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto i ułożyć na blacie posypanym mąką, rozwałkować w formie koła o średnicy ok. 28cm. Podzielić na 16 części, u podstawy której należy ułożyć po pół łyżeczki marmolady. Zawinąć rogaliki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Z ciasta otrzymamy 32 małe rogaliki, które zmieszczą się na jednej blaszce.
Rogaliki należy posmarować rozbełtanym białkiem.
Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 minut
Uwaga: Można upiec wersję z mniejszą ilością cukru pudru (np. dajemy 1 łyzkę lub wcale) i wtedy posmarowane białkiem rogaliki maczamy w cukrze rafinowanym . Będą jeszcze bardziej chrupiące