Podkamieniec II

Jan 15, 2012 10:21




SKŁADNIKI:

Ciasto:

400 g śmietany gęstej, kwaśniej

3 szklanki mąki + ok. 1 - 1,5 szklanki do wyrabiania

3 żółtka

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka sody

1,5 łyżki kakao

Do przełożenia:

500 ml gęstej i tłustej śmietany (miałam swojską śmietanę)

400 g śmietany gęstej, kwaśnej 18%

¾ - 1 szklanki cukru

Sok z ½ cytryny

Ciasto: Do miski wlać śmietanę i dodać cukier i żółtka. Wymieszać razem aż do rozpuszczenia się cukru. Mąkę (3 szklanki) wymieszać  z sodą i wsypać do śmietany. Wymieszać. Stopniowo dodawać resztę mąki, wyrabiając ciasto, które w ostateczności powinno być mięciutkie i lekko lepiące się do dłoni.

Całość podzielić na 3 równe części i do jednej z nich dodać kakao i wyrobić.

Każdą z części (osobno) rozwałkować (lekko posypując mąką) na prostokąt 24x36 i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 - 20 minut. Wystudzić.

W tym czasie na przełożenie należy wymieszać obie śmietany wraz z cukrem a następnie ubić mikserem (nie musi to być sztywna, bita śmietana)

Jasną część ciasta wyłożyć na dno formy (24x36) i wylać na nią ½ śmietany, przykryć blatem z kakao i wylać pozostałą śmietanę, na którą należy wyłożyć jasny blat ciasta.

Na wierzch ułożyć deseczkę (wymiar taki jak blaty lub ociupinkę mniejszy), którą obciążyć należy np. 2-3 kilogramami (ja układam cukier lub mąkę w torebkach). Tak obciążone ciasto należy odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na ok. 16 godzin. Po tym czasie już można zdjąć obciążenie a ciasto powinno nadawać się do jedzenia.  Wtedy można już przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne. Lepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu ale w temperaturze wyższej niżej jest w chłodziarce



podkamieniec, wypieki, śmietana, ciasto

Previous post Next post
Up