Migdałowe ciasto z brzoskwiniami (morelami) i posypką z płatków migdałowych

Aug 02, 2011 21:13





Składniki:

* 1 i 1/3 szklanki mąki
* 0,5  szklanki mielonych migdałów
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 0,5 łyżeczki sody
* 200 g masła/margaryny
* 3/4 - 1 szklanki cukru
* 4 jajka (jeżeli bardzo małe to 5)
* cukier migdałowy

Dodatkowo:

* morele lub brzoskwinie, przekrojone na połówki
* 50 g płatków migdałowych

(*) szklanka o pojemności 250ml

Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, proszkiem i sodą.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem. Wciąż ucierając wbijać po jednym jajku. Gdyby masa zaczęła się owarzać, dodać 1 - 2 łyżki mąki. Do utartego tłuszczu z jajkami dosypywać mąkę i ucierać.
Ciasto wyłożyć do formy ( u mnie taki mniejszy prostokąt ok. 24x28cm). Na wierzch poukładać połówki moreli/brzoskwiń, jedna obok drugiej. Na wierzch posypać płatki i migdałowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180  stopni na ok. 40 - 50 minut

ciasto ucierane, wypieki, migdały, morele, ciasta

Previous post Next post
Up