Jagodzianki II

Jun 23, 2011 21:20

 

Składniki:

* 2 szklanki mąki krupczatki (z tego ½ szklanki do zaczynu)

* 2 szklanki mąki (typ 550 użyłam)

* 250 ml (1 szklanka ciepłego mleka - do zaczynu) lub ciut więcej

* 150 ml oleju (z pestek winogron użyłam)

* 3 żółtka z dużych jaj (4 mniejszych)

* Kilka łyżek cukru

* Szczypta soli

* 30 g drożdży

Jagody

Cukier

Bułka tarta 2-3 łyżki

Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i połowy szklanki mąki krupczatki zrobić zaczyn i zostawić do wyrastania. Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z pozostałym cukrem a następnie dolewać stopniowo do nich olej i wciąż mieszać, aż powstanie jednorodna i dosyć gęsta emulsja, którą dodajemy razem z zaczynem do mąki. Teraz wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt zbite, dolać ciut mleka lub śmietanki. Generalnie, ciasto nie jest luźne a raczej właśnie dość tępe. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i podzielić na równej wielkości kawałki (mnie wyszło ponad 20 bułeczek). Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, który nadziewamy jagodami wymieszanymi z cukrem i bułką tartą a następnie formujemy bułeczki.

Uformowane bułeczki odstawimy na blaszce, do wyrastania (ok. pół godziny). Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy mlekiem skondensowanym i posypujemy kruszonką.

Pieczemy przez ok. pół godziny w 180 stopniach

wypieki, jagodzianki, jagody, bułeczki, drożdże

Previous post Next post
Up